Miljøbyråden vurderer å øke bompengetaksten i Oslo kraftig

Bergen har valgt å femdoble bompengesatsene på dager med høy luftforurensning. Nå vurderer Oslo det samme.
Bergen har valgt å femdoble bompengesatsene på dager med høy luftforurensning. Nå vurderer Oslo det samme.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig vedtok bystyret i Bergen å femdoble bompengesatsene til 225 kroner på dager med høy luftforurensning. Nå vurderer Oslo det samme, mens i Trondheim er det uaktuelt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke ga bystyret i Bergen grønt lys for 225 kroner i bompenger på dager med høy luftforurensning. Nå vurderer Oslo kommune og miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg om dette også bør gjøres i Oslo.

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

– Dette er også noe som vurderes i Oslo og Akershus. Vi har gitt Oslopakke 3-sekretariatet i oppgave å utrede dette. Eventuelt innføring av dette må behandles politisk i Oslo og Akershus, og det er for tidlig å si hva takstene eventuelt vil være, sier byrådssekretær for miljø og samferdsel, Daniel Rees, til ABC Nyheter.

Oslopakke 3-sekretariatet består av tre heltidansatte. Oslopakke 3 er en overordnet plan for utbygging og finansiering av veger og kollektivtrafikk i Oslo og Akershus.

Bakgrunn: Vil ha 225 kroner i bompenger på dager med dårlig luft

– Ikke et ønskelig tiltak

Byrådssekretæren minner om at dette er akuttiltak på dager med svært høy luftforurensing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er akuttiltak som ingen egentlig ønsker å måtte bruke. De viktigste tiltakene er permanente tiltak som utbygging av kollektiv- og sykkelprosjekter, redusere biltrafikken, miljødifferensierte bompenger og lavutslippssoner hvis vi får den nødvendige lovhjemmelen fra Stortinget, sier Rees.

I Bergen stemte Frp og Høyre imot forslaget om å øke bompengesatsene med 225 kroner. Nå mangler bare en godkjenning fra Samferdelsdepartementet, skriver Bergens Tidende.

Les også: Miljøbyråden vil avvise skip i Oslofjorden

– Vil ikke skje i Trondheim

– Nei, det er uaktuelt. Vi har god byluft i Trondheim, sier politisk rådgiver ifor ordfører Rita Otterviks ,Venke Aarethun til ABC Nyheter.

I en rapport fra Norsk institutt for luftforskning (NILU)i 2014 om byluften i Trondheim, skriver NILU følgende: «Lufta er vanligvis lite forurenset, men den kan være svært forurenset i rushtiden når flest folk er ute og puster den inn.»

Les også: MDG: – Det er ingen menneskerett å kjøre bil