Meny

Miljøbyråden vurderer å øke bompengetaksten i Oslo kraftig

Bergen har valgt å femdoble bompengesatsene på dager med høy luftforurensning. Nå vurderer Oslo det samme.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig vedtok bystyret i Bergen å femdoble bompengesatsene til 225 kroner på dager med høy luftforurensning. Nå vurderer Oslo det samme, mens i Trondheim er det uaktuelt. 

I forrige uke ga bystyret i Bergen grønt lys for 225 kroner i bompenger på dager med høy luftforurensning. Nå vurderer Oslo kommune og miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg om dette også bør gjøres i Oslo. 

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

– Dette er også noe som vurderes i Oslo og Akershus. Vi har gitt Oslopakke 3-sekretariatet i oppgave å utrede dette. Eventuelt innføring av dette må behandles politisk i Oslo og Akershus, og det er for tidlig å si hva takstene eventuelt vil være, sier byrådssekretær for miljø og samferdsel, Daniel Rees, til ABC Nyheter.

Oslopakke 3-sekretariatet består av tre heltidansatte. Oslopakke 3 er en overordnet plan for utbygging og finansiering av veger og kollektivtrafikk i Oslo og Akershus. 

Bakgrunn: Vil ha 225 kroner i bompenger på dager med dårlig luft

– Ikke et ønskelig tiltak

Byrådssekretæren minner om at dette er akuttiltak på dager med svært høy luftforurensing.

– Det er akuttiltak som ingen egentlig ønsker å måtte bruke. De viktigste tiltakene er permanente tiltak som utbygging av kollektiv- og sykkelprosjekter, redusere biltrafikken, miljødifferensierte bompenger og lavutslippssoner hvis vi får den nødvendige lovhjemmelen fra Stortinget, sier Rees.

I Bergen stemte Frp og Høyre imot forslaget om å øke bompengesatsene med 225 kroner. Nå mangler bare en godkjenning fra Samferdelsdepartementet, skriver Bergens Tidende

Les også: Miljøbyråden vil avvise skip i Oslofjorden

– Vil ikke skje i Trondheim

– Nei, det er uaktuelt. Vi har god byluft i Trondheim, sier politisk rådgiver ifor ordfører Rita Otterviks ,Venke Aarethun til ABC Nyheter. 

I en rapport fra Norsk institutt for luftforskning (NILU)i 2014 om byluften i Trondheim, skriver NILU følgende: «Lufta er vanligvis lite forurenset, men den kan være svært forurenset i rushtiden når flest folk er ute og puster den inn.»

Les også: MDG: – Det er ingen menneskerett å kjøre bil

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus