Meny

Bellona: – Utslippsjuks har kostet staten 4 milliarder

Foto: Frank May / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bellona mener staten har tapt minst 4 milliarder kroner i avgifter fordi flere bilselskaper har rapportert inn for lave utslipp.

Enkelte modeller ville kostet flere hundre tusen kroner mer dersom riktige utslippstall var brukt ved avgiftsberegningen, sier miljøstiftelsen til Dagsavisen. Beregninger stiftelsen har gjort viser at staten i beste fall har gått glipp av 2,7 milliarder kroner i Nox-avgift og 1,3 milliarder kroner i CO2-avgift. De to avgiftene er viktige deler av engangsavgiftene, som til sammen skaffer staten årlige inntekter på rundt 18,5 milliarder.

– Myndighetene er blitt ført bak lyset. Nå når dette er blitt oppdaget, må vi benytte oss av muligheten det gir oss. Vi må få på plass et avgiftsregime som tar utgangspunkt i de reelle utslippene. Det vil gi oss mulighet til nå målene om reduserte klimagassutslipp og mindre lokal forurensning, sier fagsjef Hallstein Havåg i Bellona.

Volkswagen har innrømmet juks med utslippstallene for 11 millioner biler. Nesten 150.000 biler i Norge er berørt. Også en rekke andre bilmerker har vesentlig høyere forbruk – og dermed også høyere utslipp – enn det produsentene har oppgitt.

Privatøkonomi
Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus