Derfor farges brua rosa – for sjette gang

For sjette året på rad støtter Statens vegvesen Kreftforeningen og Brystkreftforeningen sin Rosa Sløyfe-aksjon ved å farge Kolomoen bru over E6 i Stange, rose.
For sjette året på rad støtter Statens vegvesen Kreftforeningen og Brystkreftforeningen sin Rosa Sløyfe-aksjon ved å farge Kolomoen bru over E6 i Stange, rose. Foto: Jens Haugen, Kreftforeningen

Det handler om liv og død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med torsdag 1. oktober og ut måneden blir Kolomoen bru over E6 i Stange farget rosa i mørket. For sjette året på rad støtter Statens vegvesen Kreftforeningen og Brystkreftforeningen sin Rosa Sløyfe-aksjon på denne måten.

Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år. Målet med aksjonen er å vise solidaritet med de som rammes, øke kunnskapen om brystkreft og å gi støtte til brystkreftforskning og andre brystkreftprosjekter.

Årets tema er «å leve med uhelbredelig brystkreft».

Les også: Denne brua tåler ikke saltvann!

Flere bygg lyssettes

I løpet av oktober farges Norge rosa ved hjelp av bedrifter, foreninger og privatpersoner som alle bidrar i kampen mot brystkreft. Brystkreftforeningen og Kreftforeningen arrangerer Rosa sløyfe-aksjonen i Norge og har gjort det siden 1999.

Brystkreft:

Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner med rundt 3000 nye tilfeller hvert år. I dag lever 38 000 personer i Norge som har eller har hatt brystkreft.

1 av 12 kvinner i Norge utvikler brystkreft i løpet av livet.

Andelen kvinner som overlever brystkreft er økende. I følge Kreftregisteret lever nesten 90 prosent av alle kvinner som får brystkreft fem år etter at de fikk diagnosen.

Selv om de fleste overlever, får om lag en av fire spredning som ikke kan helbredes. For disse vil behandlingens mål være å begrense sykdommen, forebygge og lindre smerte og andre komplikasjoner, samt forlenge livet.

36 menn fikk brystkreft i Norge i 2013.

Tidligere er kjente bygg som Operahuset i Sydney og Eiffeltårnet i Paris lyssatt med rosa farge.

Her i Norge skjer det samme med flere byggverk. I Innlandet blant andre Hoff Kirke på Toten, Gamle Norges Bank på Stortorget i Lillehammer og Hotel Radisson Blu og Statoil Strandtorget i samme by. Videre med Kongsvinger festning og så vel Generalboligen som Rådhuset på Elverum.

Les også: Vegvesenet vil rive bru de selv har bygget

– En glede å støtte

– Rosa Sløyfe er en god sak vi er glad for å kunne støtte. I løpet av et døgn passerer i
gjennomsnitt 12.400 biler Kolomoen, enten på E6 eller på rv. 3. Det vil si at i løpet av 31 oktoberdager vil de som kjører eller er passasjerer i totalt 384.000 biler se brua, enten i dagslys eller i rosa drakt på kvelds- eller nattetid. Det betyr at mange på denne måten vil bli minnet om aksjonen, og det er bra, sier seksjonsleder i Statens vegvesen, Per Magnar Klomstad.

– Vi opplever at flere og flere ønsker å støtte opp om aksjonen. At Statens vegvesen har gjort det til en tradisjon å markere solidaritet med brystkreftrammede og deres familier på denne måten synes vi er fantastisk flott. Det er en symbolhandling det virkelig står respekt av, sier Berit Jevnaker, distriktssjef i Kreftforeningen Innlandet.

Les også: Denne videoen koster en million kroner per sekund

Se også Solveigs rørende hyllest til sin uhelbredelige kreftsyke mamma: