VW-sjefen går av

Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Winterkorn trekker seg som toppsjef for den tyske bilgiganten Volkswagen etter avsløringer om utslippsjuks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Volkswagen-skandalen:

  • 18. september ble det kjent at det amerikanske miljødirektoratet EPA mener at Volkswagen har installert programvare i sine dieselbiler som reduserer utslippene av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes.
  • 20. september innrømmer Volkswagens konsernsjef Martin Winterkorn at han var gjort kjent med utslippsjukset.
  • 22. september opplyste Volkswagen at 11 millioner biler solgt verden over, har programvare som pynter på utslippsdata.
  • VW-aksjene falt i løpet av to dager med 35 prosent på Frankfurt-børsen, men steg med drøyt 5 prosent igjen onsdag.
  • Onsdag ettermiddag kunngjorde Winterkorn at han trekker seg som konsernsjef.
  • De berørte modellene er VW Jetta, VW Beetle, VW Golf og Audi A3 2009 til 2015 og VW Passat år 2014 til 2015. Alle med 2.0 dieselmotor.


(Kilde: Ritzau)

VW innrømmet tirsdag å ha manipulert utslippsdata for sine dieselbiler, som er mindre miljøvennlige enn det de har forsikret kunder og myndigheter verden over om.

Bilgigantens 68 år gamle toppsjef Martin Winterkorn har beklager skandalen og lovet full gransking, men aksjekursen har stupt og verdien av konsernet har falt med over 30 prosent siden helgen.

Les også: VW har ikke oversikt over norske biler med juksemotor

Ny start

Onsdag møttes de seks medlemmene av forretningsutvalget i Volkswagen-styret, og da møtet var over ble det klart at Winterkorns dager som toppsjef var talte.

– Volkswagen må starte på nytt, også når det gjelder personell. Jeg trer nå til side for å gjøre rom for en slik ny start, heter det i en kunngjøring fra Winterkorn.

– Jeg er bestyrtet over det som har skjedd de siste dagene. Fremfor alt kan jeg ikke forstå hvordan feilaktigheter i slikt omfang har vært mulig innen Volkswagen-konsernet, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Winterkorn tar det hele og fulle ansvaret for skandalen og understreker at han trer tilbake av egen vilje.

– Jeg gjør det i selskapets interesse, selv om jeg ikke kjente til disse feilaktighetene, skriver han i kunngjøringen.

Porsche-sjef

Den tyske avisen Tagesspiegel, som viste til kilder i Volkswagens styre, meldte allerede tirsdag at Winterkorns dager som sjef var talte.

Ifølge avisen erstattes han trolig av nåværende Porsche-sjef Matthias Müller. Porsche-familien er største aksjeeier i Volkswagen, og deres representant Wolfgang Porsche sitter både i styret og forretningsutvalget i konsernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kursen på VW-aksjer steg onsdag med 5,19 prosent, etter to dager med kraftig nedgang på henholdsvis 17,14 og 19,82 prosent.

Etterforskes

Samme dag som Winterkorn trekker seg, ble det kjent at tysk påtalemyndighet har innledet etterforskning av Volkswagens utslippsjuks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan også bli aktuelt å etterforske ansatte på ledernivå i Volkswagen, het det i en uttalelse fra påtalemyndigheten.

USA, der det først ble avslørt at Volkswagen hadde montert programvare som fikk dieselbilene til å fremstå som mer miljøvennlige enn de er, har også innledet full etterforskning. Volkswagen risikerer en bot på nærmere 150 milliarder kroner i USA.

Les også: VW: – Utslippsskandalen omfatter elleve millioner biler