Tre av fire båtfolk vil si fra om drikking til sjøs

Politiet i Østfold: – Altfor mange som drikker for mye på sjøen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langt de fleste som er kjent med båtlivet, sier de ville ha grepet inn eller varslet politiet dersom de så en beruset båtfører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en fersk undersøkelse fra alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL sier 75 prosent av dem som har eller disponerer fritidsbåt at de ville bedt en beruset båtfører om å la båten ligge, mens 30 prosent hadde tatt nøkkelen fra vedkommende og 14 prosent hadde ringt politiet.

Se video øverst i artikkelen.

Rundt 17 prosent svarer at de ikke ville visst hva de skulle gjøre eller av andre årsaker ikke ville gjort noe. Tall fra tidligere undersøkelser i befolkningen generelt har vist lavere vilje til å reagere. Kampanjeleder i alkovettorganisasjonen, Trude Gaare, mener forskjellen kan skyldes at de som ikke er båtvante tror båtføring er enklere enn det er.

– Båtfolk skjønner farene ved promillekjøring på sjøen, og vet hvor små marginene kan være. De vet at det kan oppstå situasjoner som krever at båtføreren er årvåken og gjør gode vurderinger, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oslofolk har dårligst alkoholholdninger til sjøs

Får få tips

Etter en kald og grå forsommer slo knallværet til i store deler av landet sist onsdag. Da fikk Havnepolitiet i Oslo politidistrikt fort mye å gjøre. På to døgn midt i uka kontrollerte deres eneste politibåt 80 fritidsbåter for fart og uvettig kjøring. Det ble 21 advarsler angående flyteutstyr og 12 advarsler for høy fart samt ytterligere sju advarsler for mangel på båtførerbevis og uaktsom ferdsel.

– Vi skrev ut elleve forelegg og deltok i fire redningsaksjoner og søk, for å nevne noe. Dette er høye tall, sier politiførstebetjent Inge Solberg ved Havnepolitiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfattende testing for promille blir det ikke nok tid til, noe Solberg beklager:

– Vi er svært takknemlige når folk ringer inn til politiet og melder ifra at de ser en beruset person skjene mot båten på brygga. Vi kan ikke være overalt og få med oss sånt, så da er tips til god hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Luker ut Oslofjord-verstingene med ny politibåt

I Oslo kommer tips fra publikum inn til operasjonssentralen, som varsler Havnepolitiet:

– Oppfatningen her er at vi får for få tips om berusede båtførere, og vi ønsker oss flere. Vi har båtpatruljer ute hver dag og ønsker å ta tak i problemet, vi ønsker ikke å ha fulle båtførere på fjorden, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se kampanjen fra AV-OG-TIL som har gått verden rundt for sin geniale måte å problematisere båtliv og alkohol:

Regionalt

Vestlandet er regionen der flest båtfolk sier de ville reagert på båtfyll: Her svarer 83 prosent at de ville sagt til båtføreren at vedkommende bør la båten ligge fortøyd, mens bare rundt 70 prosent i Midt-Norge og Oslo ville gjort det samme.

Det betyr for øvrig ikke at Oslo-folkene ikke bryr seg, de velger bare å si fra på annen måte. Hele 22 prosent i Oslo ville ha ringt politiet, et tall langt høyere enn tilsvarende for resten av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ser ut til at Oslos innbyggere i større grad vil unngå nærkontakt med berusede båtførere. Her er det nemlig kun 17 som svarer at de rett og slett ville tatt nøkkelen til båten fra den berusede føreren. I resten av landet svarer rundt 30 prosent det samme, med unntak av Nord-Norge, der hele 42 prosent svarer at de ville gått såpass drastisk til verks at de hadde fysisk hindret båtføreren i å kjøre.

– Dette henger nok sammen med muligheten for å kontakte et havnepoliti og si fra. Det er ikke overraskende at folk har lavere terskel for å ta saken i egne hender hvis det ikke er politi tilgjengelig, sier Solberg i Oslo Havnepoliti.