GM må trolig betale rekordbot

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske bilprodusenten General Motors må trolig betale en bot på minst 9 milliarder kroner for å ha solgt biler med defekt tenningslås.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GM har tidligere betale store beløp til de etterlatte etter en rekke bilister som har omkommet i ulykker som følge av feilen, som blant annet fikk kollisjonsputer til å svikte.

Nå må bilprodusenten også betale en milliardbot til amerikanske myndigheter for ikke å ha varslet og utbedret feilen tidligere, til tross for at både bileiere og bilforhandlere hadde klaget i årevis.

Ifølge The New York Times har etterforskerne slått fast at feilen har forårsaket minst 104 dødsfall i bilulykker, og GM forhandler nå med det amerikanske justisdepartementet om et forlik.

Les også: GM tilbakekaller ytterligere 8,2 millioner biler

Forliket vil trolig ende med en rekordbot som blir enda høyere enn de drøyt 9 milliarder kronene Toyota måtte ut med i en tilsvarende sak.

Flere ansatte i GM risikerer også straffeforfølgelse for å ha holdt tilbake informasjon som kunne ha reddet liv.

Bilgiganten har mottatt over 4.000 krav, blant dem nærmere 500 knyttet til dødsulykker, men hevder at det mangler beviser for årsakssammenheng i mange av sakene.

Les også: General Motors sparker flere etter produksjonsfeil