Her innfører Danmark venstrekjøring

Et nytt kjøremønster over en bro i Odense gjør det mulig å kjøre i ni ulike retninger samtidig. – Kapasiteten for trafikkaviklingen blir vesentlig høyere, ifølge det danske Vejdirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danskene i Odense må venne seg til å kjøre på venstre side av veien, for fra 2017 innføres det et nytt kjøremønster over broen der Assensvej passerer Fynske Motorvej, ifølge det danske Vejdirektoratet.

Istedenfor å kjøre på høyre side av veien som normalt, skal bilistene kjøre over på venstre side av veien når de kjører inn på selve broen. Dette vil bli regulert av trafikklys.

Kjøremønsteret kalles et dynamisk rutemønster, og skal gjøre det enklere å kjøre inn på motorveien under, fordi bilistene får muligheten til å ta av til motorveien direkte både før og etter broen, uten at de må krysse annen trafikk.

En illustrasjon av kjøremønsteret i videoen øverst i saken viser hvordan den nye løsningen skal gjøre det mulig for bilistene å kjøre i hele ni ulike retninger til samme tid.

– Kapasiteten for avvikling av trafikk med et slikt kjøremønster er vesentlig høyere enn i et tradisjonelt rampekryss, uttaler anleggs- og driftsdirektør i det danske Veidirektoratet Jens Holmboe i en pressemelding.

Med det nye kjøremønsteret blir det bedre plass til bilistene i alle retninger, uten at broen må bygges om.

Lignende kjøremønstre er allerede i bruk i USA, der det fungerer svært godt.