Solvik-Olsen vil gi parkeringsselskapene nye regler

Artikkelen fortsetter under annonsen

Standariserte gabyrsatser, lik skilting og felles parkeringsklagenemd er noe av det samferdselsdepartementet går inn for i et nytt lovforslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om det nye parkeringsregelverket:
  • Det foreslås tre ulike satser: Den laveste satsen på 300 kroner vil gjelde for mindre overtredelser. En normalsats vil være 600 kroner. Så en høy sats på 900 kroner, for feilparkering på parkeringsplasser for forflytningshemmede.
  • Det foreslås ett felles skilt for all parkering og felles vilkår for dem som parkerer.
  • Billetten er synlig, men snudd: Sanksjonen på 300 kroner faller bort hvis bilføreren kan vise kvittering i ettertid.
  • Billetten er ikke synlig, men vises i ettertid: Sanksjonen faller bort hvis bilføreren kan dokumentere at parkeringen er betalt av vedkommende i det aktuelle tidsrommet.
  • Parkeringsautomaten er i ustand: Bilføreren skal i slike tilfeller undersøke om det finnes alternativ betaling i nærheten og opplyse om feilen innenfor frontruten.
  • Betaling til feil automat: Hvis bilføreren har vært normalt observant, skal det ikke gis sanksjon.
  • Parkeringskunder vil få en frist på fem minutter i etterkant av at billetten er utløpt. I dagens regelverk er det ingen slik frist.

(Kilde: Regjeringen)

Dersom lovforslaget samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sender over til Stortinget fredag blir vedtatt, ligger det an til en opprydning i parkeringsbransjen.

Blant annet skal det ikke lenger være lov for de private selskapene å operere med helt andre gebyrsatser enn offentlige selskaper.

– Arbeidet med både lov og forskrift ble startet opp allerede i 2005. Det bekrefter at behovet har vært kjent lenge, men dessverre var det lite fremdrift i saken i lang tid. For oss har det vært svært viktig å få på plass et mer forbrukervennlig parkeringssystem, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til NRK.

Faste gebyrsatser

De nye reglene går blant annet ut på at parkeringsselskapene må forholde seg til felles skilting på alle parkeringsplasser.

Det skal også etableres en felles parkeringsklagenemd, og gebyrene skal deles opp i tre standardsatser på 300, 600 og 900 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I bransjeforeninga for offentlige og private parkeringsselskaper, Norges Parkeringsforening (Norpark), faller lovforslaget i smak.

– Dette skal vi feire med kake. Vi har ventet på en formalisert statlig forskrift for alle parkeringsselskaper i mange år, sier Norpark-leder Lars Monsen.

Kan velge gratis elbilparkering

Monsen er imidlertid redd for at det vil være forvirrende at handikapparkering og elbilparkering skal være gratis på offentlige parkeringsplasser, mens de må betale på private plasser.

Lovforslaget fra samferdselsministeren skal dessuten gjøre det mulig å innføre en plikt om å tilby lading for eibil på alle parkeringsplasser i en kommune.

Hver og en kommune kan dessuten selv avgjøre om de skal fortsette å la elbiler og hydrogendrevne biler parkere gratis på kommunale parkeringsplasser.