Her setter han en vanvittig rekord – med traktor!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjetter du hvor fort den 7,7 tonn tunge maskinen kjørte?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du har sikkert blitt vant med å høre om ulike fartsrekorder. De fleste gjelder bil, båt, MC eller fly. Men denne gangen skal du få en fartsrekord som ikke akkurat tilsier at noen lydmur skal brytes.

Her er det en traktor som er i aksjon! Nærmere bestemt en Valtra T234 – som kjører rundt på verdens første traktorvinterdekk.

Nå er ikke traktorer generelt kjent for å gå så inn i hampen fort. Men akkurat denne, på en snørik og isete flystripe i finske Lappland, klarte å nå 130 km/t. Det var nok til å sikre seg verdensrekorden.

Les også: Så mye moro kan du ha med en traktor

Rallymester bak rattet

Det hjalp nok på at det var den erfarne World Rally-mesteren Juha Kankkunen som satt bak rattet.

– Jeg har gjennomført topphastighetstester med flere biler, men dette er første gangen jeg har kjørt en traktor på denne måten, og det sto til verdensrekord. Dekkene og traktoren fungerte veldig godt, selv om været var utfordrende, sier Juha Kankunnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordforsøket ble gjennomført 19. februar i år på en 2.300 meter lang flystripe, omlag 20 kilometer fra byen Sodankylä i Finland.

Les også: Tore (43) skulle kjøpe traktor – se hva han endte opp med

Valtra T234 er et skikkelig beist – og var utstyrt med vinterdekk da rekorden ble satt.Valtra T234 er et skikkelig beist – og var utstyrt med vinterdekk da rekorden ble satt.

Samarbeidsprosjekt

For å tilfredsstille kravene til Guinness World Records ble en 50-meters fartsmålesone satt i midten av rullebanen slik at hastigheten til traktoren ble målt i begge retninger. Verdensrekorden på 130.165 km/t er et gjennomsnitt av disse to målingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensrekorden ble muliggjort gjennom et samarbeid mellom dekkprodusenten Nokian Tyres og traktorprodusenten Valtra.

Nokian Hakkapeliitta TRIs heter det nye dekket.

Ekstreme vinterforhold

– Ekstreme vinterforhold krever mye av et vinterdekk, spesielt for traktorer. Vi ønsket å vise frem den maksimale ytelsen til vårt nye Nokian Hakkapeliitta TRI-dekk. Det var et bemerkelsesverdig syn da den 7,7 tonn tunge maskinen fløy forbi i over 130 kilometer i timen. Når en traktor kjøres så raskt på vintervei, krever det ekstra godt grep, stabilitet og gode kjøreegenskaper, sier Tero Saari, prosjektleder for R&D i Nokian Tyres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2013 satte Nokian verdensrekord for den raskeste bilen på is. Testfører Janne Laitinen nådde en topphastighet på 335,713 km/t på den speilblanke isen i Bottenvika, helt nord i Østersjøen.

Nokian Tyres er for øvrig verdens nordligste dekkprodusent. Selskapet utviklet og produserte verdens første vinterdekk allerede i 1934 – to år senere ble Nokian Hakkapeliitta født.

Les også: Denne bilen har satt ny verdensrekord

Her går det unna!Her går det unna!