Tips for en trygg påske på sjøen

BEHOLD ROEN: Om uhellet er ute er det viktig å ikke få panikk. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
BEHOLD ROEN: Om uhellet er ute er det viktig å ikke få panikk. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påske betyr årets første båttur for mange. Havner du i trøbbel må du få oversikt over skadene, varsle og beholde roen, er rådene fra Redningsselskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver påske hjelper Redningsselskapet hundrevis av mennesker på sjøen. I år er til sammen 1.700 frivillige og faste redningsmenn- og kvinner i beredskap langs hele kysten.

– Det første du bør gjøre ved en ulykke, er å få en rask oversikt over skadene. Tar båten inn vann? Er noen skadd?, sier skipsfører Kai Jensen på redningsskøyta Bergesen d.y.

Deretter skal du varsle.

– Vi har et godt utbygget kystradiosystem, og om du ringer 120 kommer du direkte til nærmeste kystradio. Enten via VHF eller mobiltelefon. Telefonen bør du ha på deg i et vanntett etui, sier han.

Så må du huske å beholde roen.

– Mange blir veldig skremt og får panikk når de går på grunn. Vi opplever folk som hopper i sjøen av forskrekkelse, og det er ikke særlig lurt, sier Jensen, som ber folk huske redningsvest.

Med en vanntemperatur på fem grader vil en normalt kunne overleve i én time uten vest, dersom man klarer å holde hodet over vann, opplyser Redningsselskapet. Med flytevest vil overlevelsestiden kunne dobles.