Meny

Slik unngår du bruktbilsvindel

FEIL: I denne Finn.no-annonsen står det at bilen på bildet har gått 49.000 kilometer. I virkeligheten er bilen kjørt over fire ganger så langt. Skjermdump: Finn.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finn Engø fant en bruktbil på Finn.no som bare hadde gått 49.000 kilometer på 20 år, ifølge eieren. Han skjønte at det ikke kunne stemme, og tok en telefon som beviste at han ble forsøkt svindlet.

Sjekkliste for bruktbilkjøp:
 • Skriv alltid kjøpekontrakt.
 • Undersøk bilens kilometerstand og årsmodell.
 • Sjekk at bilen er fri for heftelser, altså at ingen bank eller annen utlåner har pant i bilen. Gamle lån må gjøres opp før salg, ellers kan banken kreve tvangssalg hvis lånet misligholdes. Dette er uavhengig av hvem som eier bilen.
 • Undersøk eierforholdet - er det eier av bilen som selger den?
 • Sjekk at bilen er EU-godkjent, men husk at EU-godkjenning ikke er det samme som en NAF Test. En EU-kontroll tilfredsstiller bare visse sikkerhetskrav for å få lov til å rulle på veien.
 • Sjekk at bilen har vært på service jevnlig og spør om det er skiftet andre vesentlige deler utover det som skiftes på rutineservice.
 • Spør selger om bilen har vært utsatt for kollisjon eller større skader.
 • Det er viktig å både se og prøvekjøre bilen før kjøpet.
 • Sjekk at årsavgiften er betalt.
 • Virker alt? Se at alle lys er i orden, at vifteanlegget fungerer, brekket holder bilen i ro, spaker og håndtak fungerer.
 • Sjekk at alle nøkler følger med.
 • Du kan spare deg selv for mye irritasjon og store kostnader ved å forlange at bilen skal gjennom NAF-test før du slår til. Testen er mye mer omfattende enn en EU-kontroll og vil si noe om den tekniske kvaliteten på bilen langt utover en EU-kontroll.

Kilde: NAF

– Jeg tenkte at jeg skulle ha meg en billig arbeidsbil som kunne gå litt, også fant jeg denne bilen på Finn.no. Det sto at den bare hadde gått 49.000 kilometer, sier Finn Engø til ABC Nyheter.

Bilen er Opel Astra fra 1995. Den hadde tidligere vært eid av en eldre, handikappet mann, fikk Engø vite av den nåværende eieren. Det skulle være grunnen til at den ikke hadde kjørt lenger på 20 år.

– Ringte noen bjeller da jeg så bilen

– Jeg har holdt på litt med bil, og derfor ringte det noen bjeller da jeg fikk se bilen. Jeg kikket på den og tenkte at den var altfor slitt til bare å ha blitt kjørt 49.000 kilometer, forteller Engø.

Han omtaler seg selv som hobbymekaniker, og har skrudd på biler siden han var 12 år gammel. Engø vet derfor hva han skal se etter.

Da han ringte til Statens vegvesen for å komme til bunns i saken, fant han ut av at han var blitt forsøkt svindlet, slik han fryktet.

– Jeg fikk vite at bilen ved forrige EU-kontroll var registrert med over 200.000 kilometer. Da går jo bilen fra å være en god bruktbil til å være en utslitt bruktbil, sier Finn Engø til ABC Nyheter.

Han fikk også vite at bilen har skiftet eier mange ganger siden den ble produsert i 1995.

Les også: Forbrukerrådet: – Vi får over 10.000 klager om bil i året

Sjekk med Statens vegvesen

Dersom du skal kjøpe en bruktbil fra en privatperson eller en forhandler, er det lurt å være sikker på at alt er i orden, for å unngå å bli svindlet.

Frykter du at selgeren lyver på antall kilometer bilen har gått, kan du gjøre som Finn å ringe Statens vegvesen på 02030. Oppgir du registreringsnummeret på bilen du vurderer å kjøpe, får du vite hvor langt bilen hadde kjørt ved siste EU-kontroll.

Du får også vite hvor mange eiere bilen har hatt, om du ønsker det.

Pressekontakt i vegvesenet, Monica Knoff, opplyser for ABC Nyheter at de holder på å utvikle en nettside der publikum enkelt kan sjekke kilometerstand på biler på nettet.

Les også: Du kan spare mye på å vente litt med bilkjøpet

Gjennomfør en NAF-test

Er det derimot andre tekniske ting enn antall kilometer du er bekymret for, kan du be eieren om å gjennomføre en NAF-test. Den gir en nøytral vurdering av bilens tekniske tilstand, og avdekker åpenbare feil og mangler som kan ha innvirkning på prisen.

Oppdager du feil og mangler i etterkant av et bilkjøp, som ikke er gjort rede for i kontrakten, har du rett til å klage, uavhengig om du har kjøpt bilen privat eller hos forhandler.

Les også: NAF advarer: Du bør ikke reise langt for å kjøpe bruktbil

Motor
Populært