Meny

Skal fly verden rundt – utelukkende på solenergi

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glem bensin og biodiesel. Det er med 17.000 solceller at flyet Solar Impulse 2 skal høste energi til flyets fire motorer, og fly jorda rundt.

Etter 12 år med forskning og testing, er det unike flyet Solar Impulse 2 klar til å fly verden rundt.

Driftet utelukkende av solenergi, skal den sette en historisk verdensrekord ved å fly fra ørkenlandskapet ved Abu Dhabi, over India, Myanmar og den kinesiske mur etterfulgt av to havkrysninger og en tur over USA, før det vender tilbake til Persiabukten igjen.

Ruten ble avslørt tirsdag i Abu Dhabi, der flyet skal ha sin avgang i slutten av februar eller starten av mars.

Les også: Slik blir fremtidens fly

Skal skrive flyhistorie

Flyet er det første flyet drevet av solenergi som er i stand til å fly i flere dager og netter i strekk. Det skal lande 12 ganger i løpet av den 35.000 kilometer lange turen. Det lengste strekket flyet skal gjennomføre er på fem dager over Stillehavet.

– Solar Impulse 2 må klare det som ingen andre fly har klart noen sinne – å fly uten bensin sammenhengene i fem dager og fem netter med bare en pilot i en trykkfri kabin, sier en av lederne av prosjektet, André Borschberg til AFP Relaxnews.

Han og Bertrand Piccard er de to hovedmennene bak Solar Impulse-flyene, og skal bytte på å fly rundt kloden i etapper.

Les også: Flyet kom sidelengs inn for landing

Det første av sitt slag

– Solar Impulse er det første flyet som er i stand til å lagre solenergi slik at det lader opp batteriene i løpet av dagen for å kunne fly om natten. Det er dette som gjør flyet unikt, sier Bertrand Piccard i et intervju med Teknisk Ukeblad.

Flyet går ikke fortere enn 50-100 kilometer i timen, så det vil ta rundt 25 dager effektiv flytid å fly det verden rundt. Om natten vil det gå enda saktere for å unngå at batteriene skal gå tom for den oppsparte energien.

Les også: Gigantfly ble demontert og satt sammen igjen

Bruker fornybar energi

Til gjengjeld bruker ikke flyet en eneste dråpe bensin.

– Vi vil vise at ren teknologi og fornybar energi kan oppnå det umulige. Fornybar energi kan bli en integrert del av livene våre, så vi sammen kan redde våre naturlige ressurser, sier Piccard til AFP Relaxnews.

Flyet er bygget av karbonfiber og har plass til en passasjer. Flyet har 17.249 solceller som skal drive fire elektroniske motorer og flere oppladbare litiumbatterier.

Solcellene er plassert over det enorme vingespennet på 72 meter, større enn på en jumbojet. Likevel veier ikke Solar Impulse 2 mer 2,3 tonn, rundt vekten til en gjennomsnittlig SUV. Det er det største flyet som er laget med så liten vekt.

Les også: Er dette fremtidens fly?

Se video av de første forsøkene med den første generasjonen av solcelleflyet i 2010, da Solar Impulse skulle holde seg i lufta i 24 timer:

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus