Sikring av barn i bil:

– Reduserer risikoen for alvorlig skade og død med 90 prosent

Barn i bil er ekstra utsatt ved en ulykke. Sitter de bakovervendt er risikoen for alvorlig skade og død mye mindre. Men under halvparten av norske ett, to og treåringer sitter slik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I privat bil anbefaler vi på det sterkeste at barn opp til fire år sitter bakovervendt i barnesete, sier prosjektleder Carina Henske i Trygg Trafikk til ABC Nyheter.

Animasjonen øverst i artikkelen, som organisasjonen har laget, viser tydelig hvorfor det er så viktig.

Sitter barnet ditt bakovervendt i stedet for forovervendt, reduserers risikoen for alvorlig skade og død med 90 prosent, når farten er 50 km/t eller mer, ifølge Trygg Trafikk.

– Ved en frontkollisjon vil belastningen bli fordelt jevnt fra rumpe og opp til hodet, mens belastningen blir mye større på nakke og hode i forovervendt stilling, sier Henske.

Les også: Fem vanlige barnesetefeil

Under halvparten sitter bakovervendt

BEST BAKOVER: Barn under fire år bør sitte bakovervendt i bil. Ofte er det foreldrene som føler behov for å snu barnesetene, fordi de synes det ser ubehagelig ut for barna, mener Carina Henske i Trygg Trafikk. Foto: Trygg TrafikkBEST BAKOVER: Barn under fire år bør sitte bakovervendt i bil. Ofte er det foreldrene som føler behov for å snu barnesetene, fordi de synes det ser ubehagelig ut for barna, mener Carina Henske i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk

En undersøkelse gjennomført tidligere i år, viser at foreldre i Norge har blitt flinkere når det kommer til sikring av barn i bil. Men fremdeles er det under halvparten av barna under fire år som sitter bakovervendt.

På landsbasis bruker 43 prosent av barna et bakovervendt barnesete i bil, ifølge tellingen foretatt av Trygg Trafikk og If Skadeforsikring våren 2014.

– Det er fortsatt en lang vei å gå. 43 prosent er mye bedre enn 20 prosent som det var i 2010. Det er en bedring, men det går for sakte.

– Mange flere burde gjøre det beste for barna. Det er ikke så vanskelig som mange skal ha det til, det går på vilje. Selv hadde jeg mine barn bakovervendt til de var fem og et halvt og seks år. Så lenge som mulig, er det beste for barna, fortsetter hun.

Les også: De beste bilstolene

– Foreldrenes behov for å snu

Henske forteller at Trygg Trafikk får mange telefoner om sikring av barn i bil.

– Ofte er det foreldrene som synes det ser ubehagelig ut med bakovervendt stilling, fordi barna sitter med bøyde ben. Men det er helt ufarlig.

– Noen ganger er det ikke barna som har behov for å snu sittestillingen, men foreldre som har det, fordi det ikke ser godt ut å sitte med bøyde ben, mener hun.

ABC Nyheter har tidligere skrevet at småbarnsforeldre sliter med å få riktig sikring av småbarn i bil når de skal reise med taxi. Trygg Trafikk anbefaler også at de minste barna sitter bakovervendt i taxi, men får stadig henvendelser om at

– I taxi er det bare spedbarna som kan forventes å sikres bakovervendt, men vi anbefaler at barn opp til fire år sitter bakovervendt også i taxi. I realiteten er det bra at de får sikring i taxi i det hele tatt, sier Henske til ABC Nyheter.

Personvernpolicy