Pristest: Sommerdekk 2014

STORE FORSKJELLER: Det er ikke bare på dekkene det er store forskjeller, men også prisene. (Foto: ADAC)
STORE FORSKJELLER: Det er ikke bare på dekkene det er store forskjeller, men også prisene. (Foto: ADAC)
Artikkelen fortsetter under annonsen

I lys av overgangen til vår og mildvær har vi gjort en omfattende pristest på sommerdekk. Det er enorme prisforskjeller å spore.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er store prisforskjeller på dekk ute i markedet. Det viser årets pristest av sommerdekk, der vi har bedt om pris på fire dekk, ferdig montert på felg, avbalansert og montert på bil.

Det styggeste eksempelet viser at du må ut med 82 prosent mer for samme dekk hos en kjede i forhold til den andre innenfor samme by.

Klikk her, eller se tabell lenger ned for alle prisene.

Les også: Sportsbil-legende til salgs – etter 42 år

Utgangspunktet

Vi har tatt utgangspunkt i dekkene som er å finne i den årlige dekktesten fra NAF. Dekkene som er testet er i den mest solgte dimensjonen, 205/55 R16, med hastighetsmerke V.

For å finne det dekket som passer deg og ditt kjøremønster best er det viktig at du går inn i testen og leser resultatene i tabellen fra NAF. Dette er dekkene som deltok i testen fra NAF, med deres poengsum i en skala fra 0 til 10, hvor 10 er best:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

• Continental ContiPremiumContact 5 - 9,5 poeng

• Apollo Alnac 4G, 9,2 poeng

• Nokian Hakka Blue, 9,2 poeng

• Pirelli Cinturato P7, 9,2 poeng

• Michelin Primacy 3, 9,0 poeng

• Dunlop Sport Bluresponse, 8,9 poeng

• Goodyear EfficientGrip Performance, 8,9 poeng

• Hankook Ventus Prime 2, 8,8 poeng

• Vredestein Sporttrac 5, 8,8 poeng

• Barum Bravuris 3, 8,6 poeng

• Landsail LS288, 8,6 poeng

• Toyo Proxes CF2, 8,4 poeng

• BF Goodrich g-Grip, 8,2 poeng

• Hercules Raptis VR1, 6,7 poeng

Svært varierende priser

Pristesten er gjennomført ved at vi har fått priser fra ulike dekkjeder og butikker landet rundt. På denne måten har vi funnet de dyreste og rimeligste utsalgsstedene, samt hvilke butikker som fører de respektive dekkmerkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gir deg som forbrukeren mulighet til å undersøke hvor i din by det dekket du ønsker er billigst. På den måten kan du velge den forhandleren som selger det dekket du ønsker til rimeligst mulig penge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ADAC: Aldri vært så mange bra sommerdekk

Stor tilgjengelighet

De fleste forhandlere kan skaffe akkurat det dekket du er ute etter. Det er også viktig å understreke at de fleste dekkforhandlerne stort sett kan skaffe det som er av dekk, uavhengig av merke.

DEKKTESTER: Rune Korsvoll representerer NAF i de årlige dekktestene. (Foto: Fred Magne Skillebæk)DEKKTESTER: Rune Korsvoll representerer NAF i de årlige dekktestene. (Foto: Fred Magne Skillebæk)

I denne pristesten har vi likevel valgt å ta for oss det varelageret de sitter på og ser bort fra varene de kan bestille. Du får svært sjelden gode priser på dekk dersom du velger merker og modeller som ikke lagerføres.

Her kan du lese hele kvalitetstesten på NAF.no: NAFs test av sommerdekk for 2014

Umulig å teste alle

Flere av forhandlerne selger også andre merker enn de som er tatt med i NAF sin dekktest.

Bridgestone er et eksempel på dekk som har vært med tidligere, men ikke i år.

NAF sier at de ønsker å variere utvalget noe fra år til år, samt at de ønsker å dekke alle prisklasser, fra dyre premiumdekk til billigere småleverandører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå er dette den mest solgte bilen i Norge – igjen

De gamle er fortsatt eldst

Likevel er det tydelig å se at det er de store merkene som dominerer markedet.

De fleste forhandlerne fører kun de største merkene, som Continental, Nokian, Michelin og Goodyear, noe som betyr at folk heller betaler mer for noe de regner som bra, enn å spare noen tusenlapper og sjanse på noe nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merker som Hankook er for de fleste nordmenn ganske ukjent, og kun to av forhandlerne vi kontaktet hadde merket inne på lager. Likevel er Hankook en av de største dekkmerkene i Tyskland, med en markedsandel på 14 prosent.

Les også: Ikke bruk piggfrie vinterdekk om sommeren

Mye å spare

Resultatene fra årets pristest viser at prisene generelt sett er jevne. Likevel er det mulig å gå seg fullstendig bort, og ende opp med å betale mye mer enn nødvendig.

På Michelin Primacy 3 måtte du opp hele 82 prosent fra den ene forhandleren til den andre, og det bare ved å gå inn riktig dør innen samme by.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette er testvinneren

Nettbutikker ikke med

Som tidligere har vi ikke tatt med nettbutikker. Dette fordi det er enkelt å få opp beste nettpris med hjelp av Prisjakt.

Prisen du der får opp gir likevel bare halve sannheten, ettersom man i tillegg må til en av nettbutikkenes samarbeidspartnere for å få lagt om, avbalansert og montert hjulene på bilen.

Dette varierer fra 150 kroner til 900 kroner i tillegg til det du må betale for dekkene. Det blir derfor en nær umulig oppgave å sammenligne totalprisen, for det er ikke nødvendigvis den rimeligste nettbutikken som har den billigste samarbeidspartneren.

Les også: Slik får du sommerdekkene til å vare lenger

Hos Dekkpartner må du for eksempel ut med 4.200 kroner for fire dekk ferdig skiftet, avbalansert og montert på bilen. Hos Dekkmann skal de ha 7.634 kroner for samme vare, noe som avrundet blir nær 82 prosent mer.

Klikk på tabellen for større versjon:

Saken fortsetter under bildet