Meny

Strålende påske ga knallstart på båtsesongen

Det fine vårværet på Østlandet og Sørlandet ga også en god start på sesongen for båtfolket. Mange hadde rukket å sjøsette båten før påsken. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for bra med folk i fjellet har det vært få redningsaksjoner i påsken, og langs kysten har båtfolket fått en strålende start på sesongen i det flotte påskeværet.

Det fine været har gjort at Redningsselskapet har hatt noen travle dager på sjøen. Hovedredningssentralen har gitt redningsskøytene 71 oppdrag siden palmesøndag, mens Redningsselskapet har utført omtrent 50 mindre assistanseoppdrag.

– Det har vært en båtpåske, en drømmepåske. Men båtfolket har vært flinke, og det har ikke vært noen dødsfall som vi har registrert, forteller informasjonsleder Frode Pedersen i Redningsselskapet til NTB.

Ingen alvorlige ulykker

– Det er mye motorstopp og sleping. Vi har dykket på tauverk og slikt som har satt seg fast i propeller. De siste dagene har det vært veldig rolig vær. I dag har båter vært på sjøen og beveget seg mye, forteller han.

Mandag var det mest aktivitet i både indre og ytre Oslofjord, der påskeværet har vært på sitt beste. Blant annet var det en båteier som trengte hjelp til å lense båten sin utenfor Gåsøya. En annen båt mistet roret og trengte assistanse.

– Det er ikke de store, alvorlige hendelsene. Men det var en alvorlig ulykke i Troms i påsken, der en båt med et barn og to voksne kantret og sank. De hadde flytevest og ble reddet opp av vannet av brannvesenet, sier Pedersen.

Saken fortsetter under bildetMens flere båteiere fikk båten på sjøen før påsken, tok andre den tradisjonelle båtpussen i løpet av påskehelga. Her er det Per Anderson som gjør båten klar for våren på Sjølyst Marina.Mens flere båteiere fikk båten på sjøen før påsken, tok andre den tradisjonelle båtpussen i løpet av påskehelga. Her er det Per Anderson som gjør båten klar for våren på Sjølyst Marina.

Rolig i fjellet

For Røde Kors har det vært en rolig påske i fjellet. Med unntak av snøskredet i Sunndalsfjella– der fire erfarne, fjellvante menn mistet livet – har det ikke vært flere store skredulykker.

Sammenlignet med de 3 skredaksjonene Røde Kors rykket ut på i fjor, ble ikke årets påske den skredpåsken organisasjonen fryktet.

– Det har vært veldig rolig. Det har sammenheng med at det har vært lite folk i en del områder. Med unntak av skredet i Sunndal har det bare vært mindre hendelser. Det er blant annet fordi det har vært forholdsvis lite folk ute fra Nordvestlandet og nordover, sier landsleder Ole Gladsø for hjelpekorpsene til NTB.

Fasiten for Røde Kors ble 174 aksjoner og 457 behandlede skader ved påskens slutt. Det er under halvparten så mange som i fjor. De mest alvorlige skadene var bruddskader og noen solforbrenninger på slutten av påsken.

Bra påske for DNT

Til tross for dårlig vær i starten av påsken, hadde en rekke av Turistforeningens hytter godt besøk i påsken. For Rondvassbu ble det ny rekord.

Også Gjendesheim hadde en økning i besøk, mens tallene var gode for Haukeliseter, Finse og Fondsbu.

– Gitt at påsken var så sen i år, var vi spente på hvordan interessen ville være for å dra til fjells. Det var veldig gledelig å se at vi ved inngangen til påsken hadde rekordhøy forhåndsbooking på våre hytter, sier Nils Øveraas i Den Norske Turistforening til NTB.

Dårlig vær gjorde imidlertid at mange måtte gjøre om på planene.

– Vi synes det er bra at folk følger fjellvettreglene og tilpasser turen etter været, fortsetter generalsekretæren.

Les også: Vår til sjøs

Strålende påskevær

I Sør-Norge gledet folk seg over sol og nærmest sommeridyll på slutten av påsken. Mandag ble det målt 21 grader i Rygge og 20 grader på Bygdøy i Oslo.

Men det strålende påskeværet er langt fra rekord, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Det er ikke uvanlig med varmeperioder på denne tiden av året, forteller hun og anslår at årets apriltemperaturer ligger på en historisk 10.-plass.

Søringene kan glede seg over sommertemperaturer en uke framover, mens nordlendingene må forberede seg på både sludd og storm.

– I Sør-Norge ser det veldig bra ut. Et høytrykk vil bli liggende og gi pent vær fra Nordland og sørover, opplyser Wahl.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus