Regjeringen øker dieselavgiften

Finansminister Siv Jensen (Frp) fyller opp statskassen ved å øke mineraloljeavgiften.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) fyller opp statskassen ved å øke mineraloljeavgiften. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Økt dieselavgift skal bidra til å fylle opp finansminister Siv Jensens (Frp) statskasse med 655 millioner kroner ekstra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i det reviderte budsjettet for 2014 at Jensen varsler en avgiftsøkning på 52 øre per liter for avgiftsfri diesel, skriver VG.

I et brev til Stortinget skriver Jensen at hun på denne måten kan bidra til å fylle opp statskassen med 655 millioner kroner. Den største delen av denne summen, cirka 300 millioner kroner, vil komme fra avgiftsøkningen på såkalt avgiftsfri diesel. Dette er diesel til «traktorer, anleggsmaskiner og andre motorredskaper», ifølge brevet.

Les også: Høyre og Frp fram på ny måling

Ytterligere 70 millioner kroner skal hentes fra avgiftsøkning på oppvarming med oljefyr i private husholdninger. Det er for øvrig vedtatt fra før at oljefyring skal forbys fra 2020.

– Siv Jensen gir skattelette til de rikeste i Norge. Så sender hun regningen videre til pensjonister som ikke har hatt råd til å bytte ut oljefyren sin, næringsdrivende og anleggsbransjen, sier den nylig avgåtte landbruks- og matministeren Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Les også: Regjeringen øker dieselavgiften

Han mener det spesielle er at det nettopp er Frp som kommer med dette.

– De skulle jo sørge for lavere avgifter, sier Vedum.

Finansdepartementets statssekretær Jørgen Næsje (Frp) avviser Vedums kritikk.

– Mineraloljeavgiften ble økt som følge av budsjettforliket med Venstre og KrF i Stortinget. Likevel blir det om lag 8 milliarder kroner i lettelser neste år. Dette fremmer veksten og sikrer norske arbeidsplasser. Det at vi fjerner arveavgiften, reduserer formuesskatten og reduserer skattesatsen for lønnsinntekt fra 28 til 27 prosent er bra for folk flest og for norsk økonomi, sier Næsje.

En lønnsmottaker med inntekt på 500.000 vil med dette få en skattelette på 4.159 kroner, ifølge NA24, men medregnet økte trygdeavgifter vil skattelettet bli redusert til 1.670 kroner i året.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus