KrF vil ha dyrere bensin og diesel

KrF vil ha lavere engangsavgift på nye biler, men dyrere drivstoff. Frp advarer mot konkurser i bruktbilbransjen om nye biler blir for billige. Foto: Reuters / NTB scanpix
KrF vil ha lavere engangsavgift på nye biler, men dyrere drivstoff. Frp advarer mot konkurser i bruktbilbransjen om nye biler blir for billige. Foto: Reuters / NTB scanpix

KrF går inn for dyrere bensin og diesel, men vil gjøre det billigere å kjøpe nye biler. Frp advarer mot å gjøre nye biler for billige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Poenget er ikke å øke statens inntekter fra bil, men å få fart i utskiftingen av en altfor gammel og forurensende bilpark i Norge, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

Han viser til at gjennomsnittlig levealder for biler i Norge er 19 år, mens den i EU er 14 år.

– Vi må få fart i utskiftingen av gamle biler. Da er det beste tiltaket å gjøre det gunstig å kjøpe bil, men dyrere å bruke dem som forurenser mest, mener Hareide.

Hvor mye dyrere han mener at bensin og diesel bør bli, ønsker han ikke å tallfeste.

Les også: Kraftig tilbakegang for Erna

Frp mener norske bilister betaler nok i avgifter som de gjør, men lover likevel ikke lavere bensinpris om de kommer til makten.

– Hvis vi får til en halvering av engangsavgiftene, så ser jeg ikke bort fra at det kan være riktig å holde drivstoffavgiftene på dagens nivå, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud.

Han er i prinsippet enig i å vri avgiftstrykket fra kjøp til forbruk, men advarer samtidig mot å gjøre nye biler for billige.

– Vi må nok holde litt igjen på avgiftskuttene slik at ikke bruktbilbransjen går konkurs og de som nettopp har kjøpt ny bil får altfor store verdifall, sier Hoksrud. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus