Her er veipiratenes triks

Veiranerne er mobile, står gjerne bare noen minutter på hvert sted før de forflytter seg og er derfor vanskelige å ta. Illustrasjonsbilde: Colourbox.com
Veiranerne er mobile, står gjerne bare noen minutter på hvert sted før de forflytter seg og er derfor vanskelige å ta. Illustrasjonsbilde: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke stopp om du du har dårlig magefølelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De stopper bilister langs veiene og dytter på dem gull, tigger penger til drivstoff eller prøver å ta ting ved tyveri eller trusler.

Senest denne helgen ble en mann i Halden forsøkt lurt til å kjøpe smykker som de svært pågående selgerne hevdet var gull. Det meldte VG lørdag.

Både norsk og svensk politi advarer nå mot bandene som har slått til flere ganger de siste ukene. Leiebil i utlandet? Ikke gå i disse fellene

Kjør forbi om du er usikker

Det kan jo være at folk som står ved veien og vinker på hjelp, faktisk trenger hjelp. Men svensk politi råder bilister til å tenke seg om før de stopper.

Aner du uråd, trenger du ikke ha dårlig samvittighet om du velger å kjøre forbi.

Björ Blixter er pressetalsmann for Polisen i Västra Götaland. (Foto: polisen.se)Björ Blixter er pressetalsmann for Polisen i Västra Götaland. (Foto: polisen.se)

– Står det flere personer ved en bil og vifter, syns jeg man skal tenke seg om. Hvorfor går ingen av disse selv videre for å søke hjelp? sier pressetalsman for politiet i Västra Götaland Björ Blixter til Expressen.se.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag har også "alle" mobil, og kan ringe 112 gratis for hjelp.

Hindre ulykker? Sett varseltrekanten riktig

Gull, penger og tyverier

Bandene opererer ofte på gjenkjennelig vis. Utgangspunktet er en eller flere personer og en hensatt bil langs hovedveien.

Personene stiller seg ute i veibanen og forsøker å stoppe forbipasserende bilister. Stopper du kan følgende skje:

 • De hevder å ha motorproblemer, og må ha hjelp. Lar du deg lokke ut av bilen, kan du risikere at ting blir stjålet eller i verste fall at bilen blir stjålet.
 • De hevder å ha gått tom for drivstoff, og ber om penger.
 • De forsøker å selge deg smykker og lignende som hevdes å være billig gull, men som i praksis er mer eller mindre verdiløst juggel.
 • Det har også vært tilfeller der de har kastet smykker inn gjennom vinduene i biler, for deretter på aggressivt vis ha krevd bilisten for penger. Noen har også truet til seg penger.

Og de kan være frekkere

Fra andre land er også andre metoder kjent. Tyske ADAC har advart mot landeveisrøvere som for eksempel bulker inn i deg på motorveien, og forsøker å presse deg av veien. Da bør du ikke stoppe, men kjøre videre til hotell eller bensinstasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre punkterer dekk på utenlandske biler eller leiebiler, for deretter å leke snille hjelpere. Egentlig ser de bare etter en mulighet til å snappe verdisaker fra bilen mens du er uoppmerksom.

Det er heller ikke uvanlig at mopedister suser snapper med verdisaker som vesker og lignende mens du står og venter på rødt lys. Pass derfor på at dører og bagasjerom er låst, og vinduene lukket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilferie? Sjekk dette før du drar

Vest i Sverige, øst i Norge

Landeveiskriminalitet av dette slaget er dessverre ikke et nytt fenomen. Også norsk politi maner til forsiktighet, og vil gjerne ha beskjed om registreringsnumre på kjøretøy folk mistenker hører til de som driver denne typen virksomhet.

Aktørene er mobile, står gjerne bare noen minutter på hvert sted før de forflytter seg, og er derfor vanskelige å ta. Episodene norsk og svensk politi har sett beskrevet i det siste, har skjedd vest i Sverige og langt sør-øst i Norge.

Tilfeller registrert i Sverige den siste perioden

 • Svart BMW med gule skilter står stille i veibanen ved Stenungsund, og en velkledd mann forsøker å vinke inn biler som kjører forbi.
 • Ved E6 utenfor Strømstad står to menn i 25-årsalder med en bil og ber om bensinpenger. En mann gir penger, men ser siden de samme personene på samme sted. Han tar kontakt, men blir knivtruet og ranet for kontanter.
 • På riksvei 61 ved Charlottenberg står en utenlandskregistrert svart Mercedes ved veikanten. En velkledd mann forsøker å få biler til å stoppe.
 • I nærheten av E6 utenfor Göteborg stanser en mann i en hensatt svart utenlandskregistrert BMW en kvinne. Han vil ha penger til bensin og sier han har et sykt barn i bilen.
 • To menn i en eldre personbil vinker inn biler på en veistrekning mellom Bengtsfors og Årjäng. De forsøker å selge noe de sier er gullringer, og tigger også penger til drivstoff.
 • En norsk kvinne med barn i bilen blir innblinket av noe de først tror er en politibil. En mann fra bilen tar kontakt og ber om hjelp, før han slenger smykker inn vinduet, og vil ha penger. Han blir aggressiv, og kvinnen gir ham penger.
 • Politiet i Halland får i løpet av en helg inn 15-20 henvendelser fra bilister på E6. Alle forteller om personer som forsøker å stanse biler, og som blant annet utgir seg for å være gullselgere.
 • Kilde: Expressen.se