Meny

– Multitasker med barna i bilen

LIVSFARLIG: Mange foreldre lar seg altfor lett distrahere mens de kjører bil med barna i baksetet, viser nye amerikask studie. Foto: Kzenon (shutterstock.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny studie viser at alt for mange amerikanske foreldre alt for lett lar seg distrahere mens de kjører bil.

Mange amerikanske foreldre setter sin mest dyrebare last i livsfare ved å sende tekstmeldinger på mobilen samtidig som de kjører bil. Andre plasserer de små i barneseter av feil størrelse, noe som kan bli fatalt ved et eventuelt sammenstøt.

Det er forskere ved Universitetet i Michigan som har kartlagt 600 foreldrepars daglige kjørevaner.

– Det har vært en del oppmerksomhet rundt unge tenåringssjåfører, men resultatene vi har funnet tyder på at også foreldre ofte distraheres i trafikken, sier forskningsleder og forfatter Michelle Macy ved Universitetet i Michigan og barnesykehuset C.S. Mott Children’s Hospital til AFP.

Les også: Tasting og surfing blir forbudt

De har kartlagt foreldre som kjører bil med barn fra null- til tolvårsalderen i baksetet.

Større sjanse for å havne i ulykker

– Sjåfører som lar seg distrahere mens de sitter bak rattet har mye større sjanse for å havne i en trafikkulykke, advarer hun.

Ifølge undersøkelsen svarte nesten 90 prosent av sjåførene at de i løpet av den siste måneden hadde latt seg distrahere av en teknologiske apparater, i de aller fleste tilfeller av mobiltelefonen, mens de har kjørt bil med barn i baksetet.

Les også: Her tabber mange seg ut

De verste distraksjonene til amerikanske sjåfører inkluderer foruten tekstmeldinger og nettsurfing ting som det å spise bak rattet eller å gi mat til barna, skifte CD eller DVD, samt plotte inn adresser i GPS-systemet.

Slurver også med barnesetet

Undersøkelsen viste også at foreldre som ikke er flinke å bruke barneseter som er tilpasset barnets alder og størrelse, hadde 2,5 ganger høyere sannsynlighet for å la seg distrahere enn andre sjåfører under bilkjøring.

Les også: Ni av ti fartssyndere er menn

Studien ble tidligere denne uken offentliggjort under årsmøtet til Pediatric Academic Societies i Washington DC.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus