Regjeringen vil skjerpe dekkravene før neste vinter

SKJERPER KRAVENE: Fra neste vintersesong ønsker regjeringen at kravet til mønsterdybde på vinterdekkene økes til fem millimeter for kjøretøy over 3.500 kilo. Foto: Erlend Aas (Scanpix)
SKJERPER KRAVENE: Fra neste vintersesong ønsker regjeringen at kravet til mønsterdybde på vinterdekkene økes til fem millimeter for kjøretøy over 3.500 kilo. Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Regjeringen ønsker strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy foran neste vintersesong. Det kan redde liv, mener Norges Lastebileier-Forbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er kravene til mønsterdybde i vinterdekk tre millimeter, men fra neste vintersesong ønsker regjeringen at dette kravet økes til fem millimeter for kjøretøy over 3.500 kilo.

– Regjeringen ønsker å styrke trafikksikkerheten og fremkommeligheten på norske vinterveier. Disse kravene er et ledd i dette arbeidet, sier samferdselsminister Marit Arnstad (Sp).

Forslaget må sendes på høring til EØS før det kan vedtas. Regjeringen tar sikte på å kunne innføre de nye kravene til neste vintersesong som starter 1. november.

Les også: Dette er det beste sommerdekk-merket

Fornøyd forbund

Lastebileierforbundet har vært høringspartner på forslaget og er svært fornøyd med de nye kravene.

– Dette vil sikre trafikksikkerheten på vinterveiene. Vi har hatt altfor mange alvorlige ulykker og hendelser som kunne utviklet seg til alvorlige ulykker i vinter. Vi er veldig fornøyd med at det nå kommer et strengere regime og et klarere regelverk, sier forbundets administrerende direktør Geir A. Mo til NTB.

– Alle som har kjørt bil eller lastebil vet at skikkelige vinterdekk er alfa og omega. Dette kan redde liv, sier han.

Flere kontroller

I samme høringsbrev, som nå sendes videre til EØS, ønsker regjeringen også at tunge kjøretøy pålegges å ha særlig merkede vinterdekk fra 15. november til 15. mars.

Videre har regjeringen bedt Vegdirektoratet vurdere om tunge tilhengere skal omfattes av påbudet om vinterdekk.

Mo påpeker likevel at de nye reglene må følges opp med bedre kontroller.

– Det trengs åpenbart en streng kontroll for å følge opp dette. Kontrollene har blitt bedre de siste årene, men er langt fra gode nok. Dette er helt vesentlig for å luke ut de trafikkfarlige på veiene, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus