Mye snusk i bilpleie-bransjen

Rene biler ble vasket svart

Betaler du billig og kontant for bilvask, er sjansen stor for at du støtter organisert kriminalitet, mener Skatt øst. Foto: Colourbox
Betaler du billig og kontant for bilvask, er sjansen stor for at du støtter organisert kriminalitet, mener Skatt øst. Foto: Colourbox

Folkene som vasket biler fikk panikk da kontrollører fra Skatt øst dukket opp. De stakk av med kundens bil. Hvert femte bilpleiefirma ble politianmeldt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatt øst har sammen med politiet nylig gjennomført uanmeldte kontroller mot virksomheter som driver med bilpleie.

- Dette er bilvaskehaller eller steder hvor du for eksempel får byttet dekk. Resultatene for bransjen er fortsatt nedslående, forteller avdelingsdirektør Erik Nilsen i en pressemelding.

Til sammen har Skatt øst kontrollert 51 virksomheter i 2013. Sammen med politiet er det til nå foretatt anmeldelser av ti steder.

- Våre kontroller avdekket flere alvorlige forhold. Dårlig håndtering av kontanter og mangelfull dokumentasjon av omsetning og regnskap er feil som går igjen, forteller Nilsen.

Hele 46 av 51 steder fikk bokføringspålegg. Dersom de ikke innretter seg og følger pålegget etter et skriftlig varsel, ilegges de en tvangsmulkt på kr 860 pr dag, begrenset oppad til 1 million kroner.

Les også: Speedometertriksing koster milliarder

Kummerlige forhold

Politiet innbrakte til sammen 22 arbeidere og flere arbeidsgivere er siktet for bruk av ulovlig arbeidskraft.

- Kontrollene viste at mange av de ansatte ikke er meldt inn som arbeidstakere i de rette registrene, flere har lønn som ligger langt under alminnelig lønn, enkelte bor på arbeidsplassen under særdeles kummerlige forhold og politiet påviste mange utenlandske arbeidstakere uten lovlig oppholds- og arbeidstillatelse, forteller Nilsen.

Les også: Unngå rust-frie bilannonser

Rømte i kundens bil

Kontrollørene har fortalt om til dels ville tilstander. Ett sted observerte kontrollørene stor aktivitet utenfor virksomheten de skulle kontrollere.

- Da vi fant det hensiktsmessig å gi oss til kjenne, kjørte to av de som arbeidet der fra stedet i kundens bil – som de vasket! Heldigvis ble ikke turen så lang. Bilen ble hensatt et par kvartaler unna, før personene som ikke hadde arbeidstillatelse og lovlig opphold i Norge bega seg videre til fots, rapporterte kontrollørene.

Bilvaskerne ble senere pågrepet av sivilt politi. Ingen av de som jobbet der denne dagen hadde arbeidskontrakter.

Les også: Her er det beste sommerdekk-merket

Får konsekvenser

Ifølge pressemeldingen foretok Skatt øst 58 kontroller i bransjen i 2012. Også det med nedslående resultat. Det er i etterkant foretatt 16 større kontroller på steder der forholdene var spesielt ille.

- Av de 16 er det nå kun fem som fortsatt driver, forteller Nilsen. I ett tilfelle ble det etterberegnet omsetning på hele 2,1 millioner kroner. Tilleggsavgiften som virksomheten må betale er på 260 000 kroner. Flere andre virksomheter har også fått etterberegnet inntekt og merverdiavgift.

Se også: Slik steller du bilen din

Vær på vakt

Avdelingsdirektør Erik Nilsen ber bileiere være på vakt hvis et firma opererer med kunstig lave priser.

- Når kunden betaler en svært lav pris, ofte med kontanter, må de vite at det er stor sannsynlighet for at de medvirker til svart omsetning, og til å understøtte ulovlig innvandring til Norge, mener Nilsen.

Han minner om at det er viktig å betale med kort og forlange kvittering. Det gir også deg som forbruker en ekstra trygghet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus