Redningsvest til hunden

TRYGGERE: Faller hunden over bord kan den være vanskelig å få opp igjen. Med flytevest med håndtak, er sjansen for å få hunden velberget om bord igjen stor.

Sikkerhet til sjøs gjelder selvsagt også for menneskets beste venn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste større vestprodusentene tilbyr redningsvester til hunder. Vi tok med oss et utvalg hundevester, og lot vorsteheren Zorba og lapphunden Virkos boltre seg i båten og i vannet med vestene på. De to så ut til å storkose seg, selv om det ikke alltid var like gøy å bli løftet opp i båten igjen etter vesthåndtaket.

Både Zorba og Virkos trives ved sjøen. Men mens Virkos helst holder seg på brygga eller oppi båten, benytter Zorba enhver anledning til å ta seg en dukkert. Den ti år gamle tispa hopper gjerne i vannet uten forvarsel. Da er vesthåndtaket godt å ha.

Les også: Velg riktig vest til barna

Håndtak

Alle de tre vestmodellene vi hadde med oss har håndtak på ryggen. Det går fint å trekke vorsteheren opp av vannet til plattformen i båthekken med vesthåndtakene, selv om styrken på håndtakene og remmene varierer i kvalitet og tykkelse på de tre vestene fra Baltic, Regatta og Sailor.

Alle vestene er enkle å sette på hundene, til tross for at vorsteheren er utålmodig og vil i vannet så fort som mulig.

Les også: Se, en flytende badestamp

Ulike typer

Hvor kraftig vesten bør være kommer an på hundens størrelse og vekt, samt bruksområder. Wenche Granli Eikeli er hundefysioterapeut i Aquadog, og innehaver av svømmebassenget for hunder ved Dyrenes Storsenter i Sandvika.

Den vesten som selger best hos Aquadog er den kraftige Baltic Proff, med refleks og solid håndtak på ryggen.

– Denne er dobbelt så dyr som den andre, spinklere Baltic-vesten vi selger, men de aller fleste kjøper likevel Proff-varianten, forteller hun.

Av de tre vestene vi har forsøkt varierer prisen fra 184 til drøye 700 kroner. Billigst er de klassisk oransje Regatta-vestene med enkle remmer og håndtak, mens Sailor-vesten på linje med Baltic Proff har kraftigere i remmer og håndtak. Prisen begynner på kr 588 kroner for den minste modellen.

Mer om båt: Perfekte for familien

Tung, våt hundepels

– Vesten må synes godt i vannet, ha ringer til å feste line, samt et håndtak som er så solid at man kan løfte hunden om bord i båten hvis den detter uti, understreker Eikeli, som selv har en Berner Sennen.

Stroppene må være solide nok til at de tåler at hunden løftes, samtidig som de ikke må være så tynne at de skjærer seg inn i huden.

– Husk at hunder med mye pels blir veldig tunge når de blir våte. Hvis de faller i sjøen midtfjords, og man ikke får løftet dem om bord, drukner de som regel. Ringer for å feste line i er veldig smart hvis man ikke får den opp straks, så har man iallfall kontroll på den.

Alltid vest

Elisabeth Wergeland og samboeren Anders har seilt på flere langturer med båten «D'ont Worry» med hund om bord. Paret har hatt både boxer, dobermann og blandingshund. Nå har de bokseren Luna, som alltid bruker vest om bord.

– Håndtaket på vesten er viktig, både for å trekke hunden opp av vannet, men også for å få store hunder om bord fra land hvis de ikke vil hoppe. Hunder blir dessuten fort nedkjølt og slitne hvis de faller i vannet. Da kan de, som vi mennesker, gå i sjokk og drukne.

Les også: 15 tips til båtkjøpet

Sørg for kjøling

Hunder blir fort varme når solen steker. Selv om vesten ikke er til hinder for hundens bevegelser, varmer den ekstra godt i solsteken. Tilstrekkelig med ferskvann og drikkeskål til hunden er derfor en nødvendighet.

– Det er også lurt å legge noen våte håndklær under buken på hunden for å avkjøle, eller helle vann over den, råder langturseiler Elisabeth, som også er utdannet hundeinstruktør.

Les mer på www.batliv.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus