Meny

Velg riktig vest

VIKTIG VALG: Bruk tid på å finne en god vest som er tilpasset ditt barns vekt og størrelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de klassiske redningsvestene vi testet for de minste barna, holder bra standard. Men når barna blir større, sliter redningsvestene med å snu barnet rundt.
Vest-vett
* Sjekk at vesten er godkjent i henhold til internasjonale standarder.


* Velg riktig størrelse i forhold til barnets vekt og størrelse. Ta tak i vesten ved skuldrene og løft. Barnets hake og ører skal ikke skli igjennom halsåpningen.

* Lær barnet å ta av og på seg vesten selv, og forklar hvorfor det er viktig å bruke vest. Tren på å slappe av og flyte med vesten.

* Vask vesten i ferskvann etter bruk i saltvann, og oppbevar vesten på et tørt sted. Kontroller regelmessig at vesten er hel, og at flyteelementene ikke er skadet.

* Du som voksen er alltid et forbilde for barna. Gå derfor foran som et godt eksempel, og bruk flyteplagg så lenge du er i båt.

En vest for barn skal være grei å ha på, den skal snu barnet til et stabilt ryggleie i vannet, og den skal flyte godt. Det skal være god avstand fra vannet og opp til munnen når barnet ligger på ryggen.

Vi har også sett på detaljer som bærestropper, skrittstropp, reflekser, bukseløsninger, fløyte og generell komfort for barnet.

Testen er gjennomført i samarbeid med Even Hjartholm, svømmeinstruktør og spesialist på babysvømming. Han har lang erfaring i å teste vester.

– Jeg ble egentlig ganske overrasket over hvor dårlig snueffekt vi hadde på vestene for de større barna. Vår testperson veier 41 kilo og er 11 år. Ingen av vestene klarte å snu henne rundt helt av seg selv. Da vi testet responsen ved manuelt å snu personen rundt, var det noen av vestene som «nesten» klarte å snu uten at jeg hjalp til, sier Hjartholm.

Felles for alle vestene i denne testen er at de har fløyte, og alle vestene utenom Regattas minste har reflekser på kragen. Vår største testperson klaget over dårlig løsning på skrittstroppene på alle vestene. Da hun lå i vannet, presset det ubehagelig mye mot rumpa og underlivet. Her har produsentene en jobb å gjøre. Når du skal kjøpe vest, er det en klar fordel om vesten har klippslås på skrittstroppen.

Mer om båt: Perfekte for familien

For de små:

Regatta – testvinner

Vektklasse: 5-15 kg

Terningkast: 6

Avstand vann til munn, på rygg: 12 cm

Pris: 398 kroner

Snur Herman lett og raskt rundt, den flipper også barnet rundt til ryggleie når det «står» i vannet. God passform, og barnet må jobbe for å klare å ligge på magen i denne vesten. God nakkestøtte, og flyter høyt i vannet. Stroppen mellom beina er testens beste, fordi den går helt opp til brystet foran. Testens største og beste løftestropp. Eneste vest i testen som mangler refleks på nakkekragen.

Biltema

Vektklasse: 15-20 kg

Terningkast: 5

Avstand vann til munn, på rygg: Cirka 8-10 cm

Pris: 259 kroner

Eneste vest som er dobbeltspent foran, og som ikke har glidelås i fronten. Snudde Herman rundt kjapt og greit. Flyter fint med vesten når han ligger på ryggen, men slapp krage som klemmer seg innover i stedet for å rette seg ut automatisk. Greit med reflekser på kragen, men ikke noe på brystet. Ikke løftestropp, bare en liten hempe beregnet på å henge fra seg vesten.

Marinepool

Vektklasse: 10-20 kg

Terningkast: 5

Avstand vann til munn, på rygg: 10 cm

Pris: 199 kroner

Snur ok. Kragen kommer raskt opp igjen, selv om den bretter seg ned i vannet. Også her må barnet jobbe hardt for å ligge på magen. Skrittstropper uten klikklås. Eneste vesttype uten løftestropp i nakken.

Baltic 1244

Vektklasse: 15-30 kg

Terningkast: 5

Avstand vann til munn, på rygg: 7 cm (dårligst)

Pris: 319 kroner

Topp snuhastighet og flyter veldig bra på ryggen. God retterespons når vi prøver å snu barnet tilbake på magen. Dårlig bæring for nakken gir testens dårligste «fribord» høyde, det vil si avstanden mellom vannlinjen og munnen ved ryggleie, bare 7 cm. Skrittstroppen kan klipses på etter at vesten er tatt på. En klar fordel når man steller med utålmodige barn. Løftestropp i nakken.

Helly Hansen Kid Safe

Vektklasse: 20-35 kg

Terningkast: 5

Avstand vann til munn, på rygg: 8 cm

Pris: 699 kroner

Testens raskeste snuoperasjon og helt klart den beste kragen. Dette er en meget god barnevest, men koster også mye mer enn de andre i testen. Den er på grensen til å bli for klumpete på grunn av at alle flyteelementene ligger i frontstykket. Liten løftestropp og ingen bukse til skrittstroppene, som har klippsfester.

Speed

Vektklasse: 10-20 kg

Terningkast: 4

Avstand fra vann til munn på rygg: 10 cm

Pris: 199 kroner

Snur ok, flyter bare på ryggen. God avstand fra vann til munn, det vil si over 10 cm, selv når sjøen er urolig rundt barnet. God rumpebukse med dobbeltstropp uten klikklås foran. Ikke like rask som Biltemas til å snu barnet, men barnet ligger godt når det først er snudd til ryggleie. Liten løftestropp i nakken.

Les også: 15 tips til båtkjøpet

For de litt større:

Baltic 1244 – testvinner

Vektklasse: 30-50 kg

Terningkast 4

Avstand vann til munn, på rygg: 13 cm

Pris: 319

Har best snuevne av de «store» vestene uten at vi kan si at den snur seg selv. Testpersonen flyter godt på ryggen med den beste avstanden til vannflaten fra munnen. Myk og fin å bruke, best på komfort, sier testpersonen selv. God nakkestøtte, selv om kragen bretter seg ned i vannet, men ingen løftestropp i nakken.

Regatta

Vektklasse: 30-50 kg

Terningkast: 4

Avstand vann til munn, på rygg: Over 12 cm

Pris: 429 kroner

Bra snuevne, men ikke like rask som sin «lillebror». Testens største løftestropp i nakken, og avstanden fra vannflaten til munnen var 12 cm, som er meget bra. God stabilitet og støtte til hodet, selv om kragen brettes nedover i vannet. Myk og fin å bruke, sier testpersonen selv. Eneste vest av dem med reflekser på både bryst og krage. Ingen løftestropp i nakken på denne utgaven.

Helly Hansen Navigare

Vektklasse: 30-40 kg

Terningkast: 3

Avstand vann til munn, på rygg: 15 cm (best)

Pris: 399 kroner

For liten evne til å snu barnet ved dropp i sjøen. Når barnet først er snudd, holder det seg stabilt i ryggleie. God høyde, testens beste, på 15 cm fra vannlinjen til munnen når barnet ligger på ryggen. Behagelig, men skrittstroppen er altfor trang, sier testpersonen selv. Ingen løftestropp i nakken på denne vesten.

Marinepool

Vektklasse: 40-60 kg

Terningkast: 3

Avstand vann til munn, på rygg: 12 cm

Pris: 299 kroner

Snudde dårlig, men hadde god respons da vi ga barnet en dytt rundt. Samme respons virket positivt da barnet lå på rygg og vi prøvde å tvinge det rundt på magen. En av de bedre vestene for større barn. Fiklete skrittstropp og helt uten løftestropp i nakken.

Speed

Vektklasse: 30-40 kg

Terningkast: 2

Avstand vann til munn, på rygg: 10 cm

Pris: 199 kroner

Ved bevisstløs tilstand vil ikke barnet bli snudd rundt av denne vesten. Men man ligger trygt og godt, med god avstand mellom vannflaten og munnen, når man først ligger på ryggen. Barnet kommenterer at denne vesten er grei å ha på. Liten løftestropp bak i nakken.

Les mer på www.batliv.com

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus