Meny

15 tips til båtkjøpet

GODE RÅD: Det er mange fristelser der ute, men det gjelder å holde tunga rett i munnen hvis en skal gjøre et godt båtkjøp. Foto: Båtliv

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I markedet for ny båt? Her er 15 tips som kan hjelpe deg til en bedre og sikrere båthandel.

1. Snakk med sjefen

Det finnes mange smigrende selgere, men har de myndighet til å gi deg et realt prisavslag uten å få klarsignal av noen over seg? Snakk heller med salgssjefen.

2. Bruk regneark

Når du skal hente inn tilbud hos forskjellige båtforhandlere kan du oppleve stor forskjell i hva som er inkludert. Lag ditt eget regneark som inkluderer det du vil ha av ekstrautstyr og andre kostnader.

3. Ekstrautstyr

Bestem deg på forhånd for hva du vil ha av ekstrautstyr, og om du ønsker det tilpasset fra fabrikk. Sjekk hva fabrikktilpasset utstyr koster kontra det å installere selv. Ofte er det billigere å få det installert av fabrikk, ettersom produsenten kan ha gode avtaler med leverandøren.

4. Vit hva du vil

Hva er det du ønsker? Skriv det ned, så sparer du tid på å lete rundt i blinde. Utvalget av båter er veldig stort. Skal du ha en båt du kan ha med på henger? Hva tillater båtplassen din? Skal du ha overnattingsmuligheter i båten, og for hvor mange? Klarer du deg med mindre motor?

5. Prøv før du kjøper

De aller fleste båtforhandlere har demobåter. Sjekk også på nettet og i båtblader om det finnes tester av båten du vurderer.

6. Frakt

Enkelte norske forhandlere tillater at du henter båten selv, og dermed sparer transportkostnader. Sjekk mulighetene. Men du må også kjenne dine egne begrensninger, hvis du bestemmer deg for å hente båten i for eksempel Frankrike og tar sjøveien hjem.

7. Ikke la deg forføre

En ting er å se båten i godvær, gjerne på en utstillerplass under en messe. Prøv å se for deg om dette er en båt som egner seg for ditt bruk. Er det lett å komme seg fram til fordekket? Hvordan blir det for din gamle mor å komme seg inn og ut av båten? Er det bra med håndrekker, med tanke på ruskevær? Sett opp punktene som er viktig for ditt valg av båt.

8. La båten være demobåt

I tøffe økonomiske tider er det risikabelt for selger å ta inn demobåter, som kan bli vanskelige å selge etterpå. Kommer du ikke over en demobåt av akkurat den båten du er på jakt etter, kan du sjekke om forhandleren trenger en demobåt. Du kjøper, men låner bort båten en tidsbegrenset periode for båtmesser og demonstrasjonsturer. Mot et hyggelig prisavslag, selvsagt.

9. Følg med

Ofte er det en ventetid før du får båten. Se på denne ventetiden som en mulighet til å følge med på båten. Mange båtverft tillater kunden å besøke fabrikken og se båten ta form. Foruten at dette er en kvalitetssikring gir dette mulighet til å påvirke prosessen. Jo mer du interesserer deg og flere spørsmål du stiller, desto bedre kan båten bli.

10. Les det med liten skrift

Har du lest det med liten skrift i kontrakten? Gå nøye igjennom kontrakten, og få med eventuelle tillegg du mener mangler. Vær nøye på at du får med leveringstidspunkt, og prøv så godt som mulig å få med dagbøter ved forsinket levering.

11. Valutasvingninger

Varierende valutakurser kan både være en fordel og en ulempe. De aller fleste kontrakter tar hensyn til valutaendringer. Se til at også du kan få fordel av om kursen på den utenlandske valutaen går ned. Viktigst er tiden før du kjøper båt. Er valutakursen til din fordel? Er det riktig tidspunkt å kjøpe båt fra akkurat det landet? Sjekk alternativer i andre land.

12. Oppfølging

Hvordan er selgerens oppfølging? Er du sikret god service, og er det godkjente verksteder i nærheten av der du bor eller skal feriere? Om noe skjer, kan selgeren da stille med utlånsbåt? Snakk med andre med samme båtmerke, og hør om de er fornøyde. Det finnes mange forum for båtinteresserte, meld deg inn der.

13. Ta med en sakkyndig

Uansett om du kjøper ny eller brukt, ta med en med erfaring som kan bistå med råd og komme med de kritiske spørsmålene.

14. Hold pengene tilbake

I store deler av norsk båtbransje er det vanlig at kjøper betaler før båten er levert og tatt over av eier. Advokat Ragnar Wiik i Kongelig norsk båtforbund påpeker at dette er en uskikk. Ikke betal får du får båten din.

15. Tøffe tider

Det er kjøpers marked og du sitter med gode forhandlingskort. Diskuter prisen med selger, få den så lav som mulig. Står det mellom to båter kan du bruke de to tilbudene til å presse prisene ytterligere ned.

Kilder: Båtlivs redaksjon, Yachting World, Yachting Monthly og Practical Boat Owner

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus