Meny

Vil stanse all trafikk

NLF Hordaland og fylkesleder Jan-Ove Halsøy oppfordrer lastebiler og andre kjøretøy til å stoppe og sette på varselblink 14. mars kl. 14.00–14.05 etter en far og datter omkom i en tragisk ulykke forrige onsdag. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) vil markere dødsfallet til far og datter, og samtidig si tydelig i fra om at vedlikeholdet på norske vinterveier er for dårlig.

Nederlandske Dave Gardien (47) og datteren Anja (10) omkom nylig i en voldsom vognulykke på Stord. Vogntoget havnet utfor en skråning og endte opp ved elva.

Far og datter begraves i sitt hjemland torsdag.

Les også: Far og datter omkom i vogntogulykke på Stord

Etter den tragiske ulykken oppfordrer NLF alle kjøretøy til å stoppe på et «egnet sted», slå på varsellampene i fem minutter torsdag klokken 14.00.

– Punktmarkeringen er i respekt og sympati for alle som har mistet livet eller har blitt skadet i vinter. Det er et stadig voksende problem at norske landeveier ikke blir vintervedlikeholdt slik alle trafikanter forventer og krever, fylkesleder i NLF Hordaland, Jan-Ove Halsøy, til BT.no.

Stor belastning

Han sier til avisen at dårlige vedlikeholdte veier om vinteren er en stor belastning for medlemmene av NLF.

– Det er synd, det er et fantastisk yrke. Men sjåførene våre kjører rundt med konstant angst. Det er noe helt annet enn en bil på 1,5 tonn. Du er passasjer i ditt eget kjøretøy når noe går galt. Jeg har selv mistet kontrollen på 50 tonn, sier fylkeslederen til bt.no.

Halsøy får støtte fra flere av de andre regionlederne i NLF, og har fått tilbakemeldinger fra sjåfører over hele landet som skal delta i markeringen.

Flere ulykker

Far og datter omkom da vogntoget de satt i kjørte utfor veien ved Åndlandsbrua på E39 på Stord i Hordaland onsdag forrige uke.

I november 2011 ble en trailersjåfør alvorlig skadd etter at han kjørte i autovernet ved Ådlandsbrua.

Tidligere samme høst veltet en trailer på E39 mellom avkjøringen til Litlabø og Ådlandsbrua. Ingen ble skadd i denne ulykken.

Les også: – Kunne oppdaget feilen som forårsaket dødsulykke

Stort problem

ABC Nyheter har tidligere omfalt farlige veier som kan ha ført til dødsulykker. 26. september 2011 døde en person i en kollisjon mellom et vogntog og en varebil i Hyvingstunnelen på E16 ved Voss.

Statens havarikommisjon undersøkte ulykken og i rapporten som ble publisert forrige måned, peker de på at veibanen inne i tunnelen var svært glatt og hadde en langt lavere friksjon enn Statens vegvesens egne krav. Ulykken skjedde kort tid etter en tilsvarende ulykke på samme sted uten personskader.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus