De sikreste og mest holdbare bilene

Volkswagen Up! er en av småbilene som berømmes i årets liste med de beste nybilkjøpene i 2013, når det kommer til miljø og personsikkerhet. (Foto: Produsenten)
Volkswagen Up! er en av småbilene som berømmes i årets liste med de beste nybilkjøpene i 2013, når det kommer til miljø og personsikkerhet. (Foto: Produsenten)

Se listen med de sikreste og mest holdbare bilene i 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Folksam som utgir listen over de sikreste og mest miljømessig holdbare nybilene på markedet i 2013. Folksam er et stort svensk forsikringsselskap, som i tillegg til å drive med forsikring, også gjør en god del forskning, på blant annet bil og trafikk. Det er 16. året på rad at Folksam har gransket bilprodusentenes nye modeller, med fokus på sikkerhets- og miljøkrav. På bakgrunn av dette, har de lansert en liste med hvilke nye bilmodeller som er gode valg med tanke på personsikkerhet og miljø.

Folksam bruker blant annet kollisjonstestene til Euro NCAP under evalueringen

Dersom alle valgte bil fra Folksams liste, ville minst 30 liv vært spart og 400 personer ville sluppet invalidiserende skader hvert år, ifølge Folksam. Dette er beregninger for Sverige.

Antallet trafikkdrepte i Sverige i 2012 var 296, i Norge var tallet 154. Dersom vi gjør samme beregninger med norske ulykkestall, kommer vi frem til at 16 liv kunne vært spart i Norge, under samme forutsetninger.

Men hvem skal du stole mest på: Folksam eller Euro NCAP?

Folksam understreker at det er spesielt positivt at hele fire bilmodeller blant superminiene, er utrustet med autobrems. Dette er Ford Fiesta, Seat Mii, Skoda Citigo (på bildet) og VW Up! Det er imidlertid ikke alle disse som har autobrems som standardutstyr - men det er i alle fall et tilvalg. (Foto: Fred Magne Skillebæk)Folksam understreker at det er spesielt positivt at hele fire bilmodeller blant superminiene, er utrustet med autobrems. Dette er Ford Fiesta, Seat Mii, Skoda Citigo (på bildet) og VW Up! Det er imidlertid ikke alle disse som har autobrems som standardutstyr - men det er i alle fall et tilvalg. (Foto: Fred Magne Skillebæk)

Stiller høye krav

De bilene som rulles ut fra bilbutikkene i dag, er biler som skal rulle på veien i mange år, og som vil ha stor innvirkning på både sikkerhet og miljø i lang tid fremover.

Derfor er det viktig at du gjør det riktige valget både for din egen og dine passasjerers sikkerhet - og for miljøet. Under vurderingen av bilmodellene, har Folksam skjerpet utslippskravene fra i fjor, og de stiller enda strengere utslippskrav til bilene for at de skal få komme med på denne listen, enn det som stilles til bilprodusentene fra EUs side.

Folksams krav er basert på bilens vekt, og i tillegg må alle bilene slippe ut 10 prosent mindre karbondioksid enn de kravene som EU foreløpig har sagt at de vil stille til bilene i 2015. Det stilles samme utslippskrav til biler i alle EU/EØS-land.

Disse bilene anbefaler Folksams forskere:

Nedenfor kan du se bilene som tilfredsstiller Folksams krav til sikkerhet og miljø, og som i tillegg har autobrems, eller antikollisjonsutstyr, som standard: Du kan se hele listen med alle årets sikre og holdbare biler, hos Folksam.se

Der er det mange flere enn kun de med autobrems som standard, som forskerne anbefaler spesielt.

– Autobrems er et av de viktigste sikkerhetssystemene med tanke på å minske trafikkskadene, skriver Folksam i en pressemelding.

Derfor har Folksams trafikkforskere listet biler som er utrustet med autobrems som standard, i tillegg til at de klarer de øvrige kravene som forsikringsselskapet stiller.

Dette er bilene forskerne anbefaler: Småbiler: Skoda Citigo 1,0 MPI CNG Green Tech (miljøbil), Skoda Citigo 1,0 MPI og Citigo 1,0 MPI Green Tech. VW Up! 1.0 High Up Eco Up (miljøbil) og VW 1,0 move up!

Større småbiler: Ingen modeller har autobrems som standard - og får derfor ikke forskernes anbefaling.

Mellomstore biler: Mazda CX5 2,2, VW CC 1,8 TSI 160 Multifuel (miljøbil), VW CC 2,0 TDI 170 BMT, Volvo V40 D2 (miljøbil), D3 og D4, Volvo V40 D2 Cross country (miljøbil), D3 Cross country og D4 Cross country.

Store biler: Volvo S60 D2, D3, D4, D5 og T4F (miljøbil), Volvo V70 AFV Bi-Fuel, Volvo V60 D2, D3, D4, D5 og T4F, Volvo V70 D2, D3, D4, D5 og T4F (miljøbil), Volvo S80 D2, D3, D4, D5 og T4F (miljøbil).

Små minibusser og store minibusser: Ingen modeller har autobrems som standard - og får derfor ikke forskernes anbefaling.

Kollisjonssikkerhet og sikkerhetsutstyr

Dette er kravene som Folksam stiller til bilene, for at de skal være gode nok til listen over sikre og holdbare biler 2013:

1. Kollisjonssikkerhet: Her må bilen ENTEN være minst 30 prosent bedre enn gjkennomsnittsbilen i Folksams undersøkelse "hvor sikker er bilen" og minst 40 prosent av makspoengene i Euro NCAPs fotgjengerbeskyttelse.

ELLER ha minst 88 prosent av makspoengene for voksenbeskyttelse og minst 40 prosent for fotgjengerbeskyttelse i Euro NCAP-testene.

2. Whiplashbeskyttelse: Må ha en dokumentert effektiv whiplashbeskyttelse.

3. Må ha antiskli-system (ESP, VSC, DSTC e.l.)

4. Vektkrav: Bilen kan maksimalt veie 1.900 kg. Utover dette, anbefaler Folksam at bilene har beltevarslere i baksetet og autobrems.

Miljøkrav

Biler med utslipp 105 g eller mindre er godkjent. For biler som slipper ut mer enn 105 g CO2 gjelder særskilte utslippsgrenser, som du kan lese mer om hos Folksam.

Det er felles normer som gjelder for avgassutslipp fra biler i EU/EØS området. Disse defineres i en såkalt Euro-standard som setter grenseverdier for utslipp av henholdsvis CO (Karbonmonoksyd), NOx (Nitrogenoksyd), HC (Hydrokarboner), og PM (partikkelutslipp). For å få typegodkjenning må alle biler tilfredsstille gjeldende Euro-norm. I dag gjelder Euro 5 som trer i kraft 1 september 2009. Euro 6 med enda strengere krav vil bli innført i 2014. Du kan lese mer om dette hos Bilimportørenes landsforening.

Volvo S60 er blant de tryggeste og mest miljøvennlige bilene du kan velge i denne klassen, ifølge Folksam. Se nærmere modellbetegnelser i artikkelen. (Foto: Volvo )Volvo S60 er blant de tryggeste og mest miljøvennlige bilene du kan velge i denne klassen, ifølge Folksam. Se nærmere modellbetegnelser i artikkelen. (Foto: Volvo )

Flere å velge i

Som nevnt, er dette en årlig liste som Folksam utgir for 16. året på rad. Sammenliknet med fjoråret, har du flere biler å velge blant i år dersom du ønsker å velge en trafikksikker og miljøvennlig bil.

Det er hele 32 prosent flere modeller som klarer kravene i år, sammenliknet med 2012. Ifølge Folksam, har imidlertid forbedringen på bilene vært størst på sikkerhetssiden, foran miljøsiden.

Slik går det i virkelighetens trafikkulykker: Se hvilke biler som er tryggest når det smeller i virkeligheten, langt unna kontrollerte kollisjonstester

Folksam understreker at det er spesielt positivt at hele fire bilmodeller blant superminiene, er utrustet med autobrems. Dette er Ford Fiesta, Seat Mii, Skoda Citigo og VW Up! Det er imidlertid ikke alle disse som har autobrems som standardutstyr - men det er i alle fall et tilvalg.

I juni 2011 presenterte Vegvesenet og daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa en liknende tjeneste i Norge:

Nybilvelgeren. Der er alle nye biler listet etter CO²-utslipp, og du får også informasjon om sikkerhetsutstyr og antall stjerner i EuroNcap. Etter vår mening er imidlertid den norske tjenesten ganske innfløkt, og ikke på langt nær så lettfattelig og enkel i bruk som listen hos Folksam.

Personvernpolicy