Pant på piggdekkene

FÅ PENGER TILBAKE: I Bergen og Trondheim kan du få pant på piggdekkene. Trønderne får mest: 1.200 kroner for fire dekk. Bergenserne får 800 kroner. (Foto: Per Ervland)
FÅ PENGER TILBAKE: I Bergen og Trondheim kan du få pant på piggdekkene. Trønderne får mest: 1.200 kroner for fire dekk. Bergenserne får 800 kroner. (Foto: Per Ervland)

Du kan få penger for de gamle piggdekkene dine, men da må du reagere nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trondheim og Bergen gir pant for piggdekk. I Trondheim kan du få 1.200 kroner for dine brukte piggdekk, i Bergen kan du få 800 kroner.

Men du må reagere nå: Vil du ha penger for de gamle piggdekkene dine denne vinteren, må du levere inn de gamle og kjøpe nye før 31. desember.

Dette er reglene

Panteordningen på piggdekk er et ledd i kampen for bedre luftkvalitet i byene. Bergen har i tillegg piggdekkgebyr - noe trønderne har sluppet unna de siste årene.

Du kan få pant på piggdekkene dine uansett hvilken stand de er i!

Det eneste kravet som stilles, er at du må ha bostedsadresse i kommunen eller ha arbeidssted i kommunen. Studenter med midlertidig bosteddsadresse i en av byene, kan også benytte seg av ordningen.

Og så må du kjøpe piggfrie vinterdekk samtidig.

Bergen kommune gir deg 200 kroner per dekk, mens Trondheim kommune gir deg 300 kroner per dekk.

Er du bergenser som studerer i Trondheim, lønner det seg med andre ord å benytte seg av panteordningen i Trondheim - da du får mer for piggdekkene der, enn du gjør i Bergen.

Fra 1. november til 7. april må du betale piggdekkgebyr i Oslo og Bergen

Og ja, du må betale selv om du bare skal passere...

Dette må du gjøre

For å få denne ekstrabonusen ved innlevering av dine gamle piggdekk, må du sende søknad til kommunen. Du finner søknadsskjema på nettsidene til kommunen. Søknaden må blant annet inneholde bekreftelse på antall piggdekk som er levert inn, samt bekreftelse på antall piggfrie dekk som er kjøpt.

Her finner du mer informasjon: Trondheim kommune Bergen kommune

Merk deg at ordningen kun kan benyttes én gang per bil per eier.

Her er årets beste vinterdekk

For å få pant i Trondheim må du være:

 • Bileier som har registrert bosted i Trondheim kommune, samt firmabiler med registrert firmaadresse i Trondheim
 • Bileier som er registrert heltidsstudent i Trondheim og har midlertidig bosted i Trondheim
 • Bileier med bosted i annen kommune som har registrert fast arbeidsgiver og arbeidssted i Trondheim
 • Ordningen gjelder også for biler hvor det tidligere er gitt refusjon for piggdekk, dersom bilen har skiftet eier.Ordningen gjelder ikke for biler som brukes i Trondheim av andre enn eier.
 • Ordningen gjelder ved kjøp og innlevering i perioden 01. september til og med 31. desember 2012.
 • Det gis refusjon ved innlevering av maks 4 piggdekk pr. bil, forutsatt samtidig kjøp av tilsvarende antall piggfrie vinterdekk.
 • Dekkene må kjøpes hos registrert forhandler i Norge. Bilen skal være registrert. Det er dekk-kjøper som er ansvarlig for å sende inn skjema.

(Kilde: Trodnheim kommune)

For å få pant i Bergen må du:

 • Ha registrert bosted i Bergen kommune, samt firmabiler med registrert firma-adresse i Bergen.
 • Være registrert heltidsstudent i Bergen og ha midlertidig bosted i Bergen.
 • Være bileier med bosted i omegnskommune med grense til Bergen, og som har registrert fast arbeidsgiver og arbeidssted i Bergen.
 • Ordningen gjelder ikke for biler hvor det tidligere er gitt refusjon for piggdekk.
 • Ordningen gjelder ved kjøp og innlevering i perioden 01.10.2012 - 31.12.2012.
 • Det gis refusjon ved innlevering av maks 4 piggdekk pr. bil, forutsatt samtidig kjøp av tilsvarene antall piggfrie vinterdekk. Dekkene må kjøpes hos registrert forhandler i Norge.
 • Søknaden må være korrekt og tydelig utfylt på alle punkter.
 • Følgende dokumentasjon skal ligge ved søknaden: a) Kvittering som bekrefter antall kjøpte piggfrie vinterdekk, salgsdato og pris. b) Studenter må dokumentere studium (studentbevis) og bostedsadresse (leiekontrakt, dokumentasjon fra utleier) i Bergen. c) Bileier fra omegnskommuner som har grense til Bergen må dokumentere at arbeidsgiver og arbeidssted er registrert i Bergen kommune. Innleveringsfrist for søknad om refusjon er 15. januar 2013.

(Kilde: Bergen kommune)

Personvernpolicy