VESTAS SAILROCKET 2Seilte med snittfart på 59,38 knop

Paul Larsen jubler etter den rekordraske seilturen. Foto: Helena Darvelid/VestasSailrocket
Paul Larsen jubler etter den rekordraske seilturen. Foto: Helena Darvelid/VestasSailrocket

Slo den forrige rekorden med hele 3,73 knop.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

59,38 knop, eller 109,97 kilometer i timen. Det er den nye gjennomsnittsfarten til verdens raskeste seilbåt.

I slutten av september fortalte vi om Vestas Sailrocket 2 og teamet bak seilbåten, som håpet å slå den gjeldende verdensrekorden satt at kitesurferen Rob Douglas. Nå venter teamet bare på å få verifisert rekorden av World Sailing Speed Record Council (WSSRC).

– Nå er jeg både tilfreds og lettet. Vi visste alltid at denne båten kunne klare det, men det føltes som om vi ble holdt tilbake av en usynlig hånd, sier Paul Larsen, prosjektleder og skipper på Vestas Sailrocket 2, til Teknisk Ukeblad.

( Se video nederst i saken)

Les også: Vil bygge verdens raskeste seilbåt

Bobler bremset edle dråper

Vestas Sailrocket har vært under utvikling i ti år. De siste årene har utviklerne jobbet med å begrense problemene med luftbobler som sakker ned seilbåten.

Hastigheter over 50 knop byr nemlig på store utfordringer for båtdesignet. Det dannes et undertrykk på den ene siden av kjølen, noe som gjør at den andre siden av kjølen må gjøre hele jobben med å holde båten stabil i vannet.

Larsen har uttalt til Teknisk Ukeblad at opplevelsen kan sammenliknes med det å akselerere på motorveien, for å så åpne alle dørene.

Tidligere denne måneden fant teamet løsningen. Små vinkelrette "gjerder" ble montert på båtens hydrofoiler. Disse gjerdene sender luften og vannet i retningene teamet ønsker. Med dette på plass, slo Vestas Sailrocket 2 alle rekorder, og Larsen kunne sprette champagne-flaskene.

Les også: Dette er verdens raskeste sykkel

Fortsetter rekordtokten

– Det nye designet fungerer utrolig bra. Vi var over 60 knop allerede på første seiltur, forteller Larsen.

Teamet slo først verdensrekorden en gang, med en gjennomsnittsfart på 59.23 knop over 500 meter. Etter det har teamet forbedret rekorden til en gjennomsnittsfart på 59,38 knop. Maksfarten var da på 64,78 knop.

Det ser likevel ikke ut til at Larsen nå er ferdig med å sette nye rekorder. På hjemmesiden sin rapporterer teamet fortløpende om sine rekordseilaser.


Les også:

Denne skal seile i over 60 knop

Høyt opp for fritt-fall-livbåt

Dette skipet drives med lokomotivteknologi

Verdens raskeste datamaskin