Snøfreser-guideSlik velger du riktig snøfreser

Det første snøfreskjøperen må tenke på, er hvor stort areal som skal brøytes. Foto: NTB scanpix.
Det første snøfreskjøperen må tenke på, er hvor stort areal som skal brøytes. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er hjelp til begrepsjungelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store deler av landet er foreløpig mildt og vått, men vinteren står uansett for tur.

Dersom du denne vinteren har tenkt å anskaffe en snøfreser, bør du fortsette å lese. Snøfreserekspert Atle Janssen fra Aurskog Høland Bygdeservice forteller hva du bør se etter.

– Det første du bør vurdere er arealet du skal brøyte, forteller Janssen, som har lang erfaring med brøyting og snøfresere.

Les også: Se verdens største snøfreser

– Velg faghandel

Skal du bare måke en liten gårdsplass med tørr snø, er det poengløst å svi av mange tusenlapper på et stort monster av en snøfres.

Skal du derimot rydde unna takras, eller brøyte 1,5 meter sammenpresset snø bort fra hytteterassen på Vestlandet, trenger du tyngre skyts.

– Våt snø krever mer effekt, forteller Janssen.

Les også: Ekstremvær i vente i sør søndag

Janssen mener første bud er å handle i en faghandel for å få kyndig kundeveiledning, samt å få tilgang til et serviceopplegg for snøfreseren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne får strømmåleren til å gå baklengs

Mange spørsmål

Spørsmålene står i kø for snøfreskjøperne: Hjul eller belter? Kjetting på hjulene? Snorstart eller elstart? Startstrøm fra nettet eller fra batteri? Ettrinns eller totrinns snøfres? Reimdrift eller hydrostatisk drift?

For de som ikke får nok: Det er fullt mulig å velge fresere med fancy ekstrautstyr som varme i håndtakene. Da er trolig det eneste som mangler navigasjonsutstyr og stereo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Til å rydde en vanlig gårdsplass holder det lenge med hjul, eventuelt kan du sette kjetting på hjula dersom du skal brøyte en bakke. Dersom du skal rydde områder som har snødd igjen, der du vil rydde snøen lagvis, så er belter tingen. Det er også lettere å få en fres med belter opp trapper, forteller Janssen.

Anbefaler totrinnsfres

Janssen forteller at han selv ville valgt en freser med selvstarter, dersom du har tilgang på strøm er det enklest å velge en fres som starter med 220 volt nettstrøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre anbefaler han totrinnsfresere. Ettrinnsfresere er billigere, men har redusert kapasitet.

Forskjellen på ettinns- og totrinnsfresere er at i førstnevnte er det samme system som mater inn og kaster ut snøen, mens i totrinnsfreseren er det to forskjellige mekanismer.

Les også Turboen har revolusjonert dieselmotoren. Nå står bensinmotoren for tur

Årlig service

Snøfresereksperten anbefaler videre snøfresereiere å få tatt en årlig service på maskinen. Det er viktig å kontrollere at snøfreserens sikkerhetsutstyr virker, at den for eksempel stopper når du slipper spaken.

Det er også viktig å sjekke at sikkerhetsboltene på innmatervalsen er i orden. Disse skal ryke dersom du kjører på stein eller store isklumper og skal beskytte snøfreserens girkasse mot for store belastninger.

Dersom du passer godt på maskinen, kan den vare lenge. Janssen forteller at de får inn snøfresere som er både 15 og 20 år til service.

Et tips til er å spyle maskinen ved jevne mellomrom, dersom den blir utsatt for salt.

Les også:

Dette skal få slutt på glatte veier