Meny

Slik blir bruktbilen mer attraktiv

SLIK: Ta bildet på dagtid og finn et sted med rolig bakgrunn. Ikke ta bilde av bilen på en parkeringsplass med masse andre biler og reklameplakater i bakgrunnen. (Foto: Terje Bjørnsen)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkle grep kan øke verdien på bilen din.

Markedet for bruktbiler eser. På finn.no er det over 62 000 bruktbiler til salgs. Det er flere enn vanlig, ifølge Henrik Faller i Finn.no

– Det er mange biler til salgs nå. Det er viktigere enn før å skille seg ut, sier Faller.

At Sveriges største markedsplass for brukte biler nå etablerer seg i Norge, gjør konkurransen enda hardere. KVD Kvarndammen omsatte i fjor over 20 000 personbiler i Sverige gjennom sin nettbaserte markedsplass. KVDs første anlegg er nå under etablering i Oslo, og salget starter høsten 2012.

Men det finnes knep som får bilen din til å skille seg ut dersom du skal selge den selv.

Gode bilder er viktig

Bilder er noe av det aller viktigste i en salgsannonse på nett, og det er viktig å ta gode bilder. Det øker sjansene for at noen interesserer seg for bilen betraktelig, og du fremstår også som en mer seriøs selger.

Du trenger ikke verken være mesterfotograf eller ha utstyr til tusenvis av kroner for å ta gode bilder til en annonse. Det holder lenge med et billig kompaktkamera eller enn mobil med bra kamera.

Det finnes mange skrekkeksempler på dårlige bilder. Vi har sett bilder av snøhauger med en bil under, bilder hvor selgeren har kuttet bilen i to og bilder som er så mørke at man ikke en gang ser hva slags bil som er avbildet.

Les også: Her er de 10 dyreste bilene i verden

Fem tips for gode annonsebilder:

Vask bilen først (og fjern snøen dersom den er begravd)

Er bilen vasket, så vent til den har tørket med å ta bilder. En dryppende bil gir inntrykk av hastverksarbeid,

Ta mange bilder – da er det større mulighet for å få noen som er bra

Beveg deg rundt bilen og ta bilder av bilen fra forskjellige vinkler, men unngå de mest kunstneriske

Finn en rolig bakgrunn. En ensfarget vegg er bra.

Ta bilder på dagen.

Gi gjerne bildene en utfyllende bildetekst. Skriv det du selv mener er viktig dersom du skulle kjøpt bilen.

Les også: Du sparer penger på å gi gass

Ta en skikkelig rengjøring

Du bør imidlertid gjøre en innsats før bildene tas. Det kan til og med gi deg bedre pris på bilen.

- Med noen hundrelapper og et par timers arbeidsinnsats kan du fort få 5000- 10 000 kroner mer, hevder Tommy Fredriksen, daglig leder i Biltema Norge.

- Det er små knep som skal til, som å polere bilen og gå over interiøret med klut og Q-tips.

Nyansene teller mest for nyere biler.

- Oppussing gir mest priseffekt på biler fra 100 000 kroner og oppover som ser bra ut. Nytt setetrekk og blanke felger vil neppe gi deg 20 000 kroner for en bil til rundt 10 000 kroner, sier Fredriksen.

Les også: Nå går bilfabrikkene fra konseptene

7 tips før salget:

Utvendig:

1) Gi bilen en grundig vask: Start med avfetting av felger og nedre del av bilen. Vask bilen fra taket og ned, med bilshampo og svamp. Vask felgene til slutt.

2) Polering: Rubb matte overflater blanke, gni ekstra godt på ripete steder. Bruk god tid og pass på at luften ikke er for fuktig.

3) Bruk metallpolish på metalloverflater for å få fram de blanke detaljene.

4) Bruk gjerne vinylglans på lister og plast som ikke er lakkert.

5) Innvendig rengjøring: Støvsug bilen godt. Bruk gjerne vinylglanssvamp på plastdetaljer. Polér dashbord og dørtrekk med vinylglans. Sikten ut blir dramatisk bedre av vask og vinduspolish.

6) Rillene i støvete lufteluker blir rene med et par Q-tips.

7) Nye setetrekk og bilmatter gjør at bilen ser betydelig mindre slitt ut.

(Kilde: Biltema)

Les også: Denne bilen skal kjøre i 1600 km/t

Vær saklig i annonsen

I annonsen er det viktig at du holder deg til en informativ tone - dropp våset. Ta med all informasjon som er relevant for kjøperen, og vær ærlig.

Hvis du vet om noen feil – enten det er motoren som fusker på tomgang når det er kaldt eller små parkeringsbulker i døra – så ta det med i teksten.

Det er få ting som er mer irriterende for en potensiell kjøper enn at bilen ikke er i den standen som ble lovet . Det kan i tillegg koste deg mange kroner. Vær også forsiktig med å skrive "selges som den står". Dersom det viser seg at det er feil eller mangler på bilen, eller dersom bilen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å forvente, kan det bli ditt ansvar selv om du solgte den i god tro.

Du har faktisk opplysningsplikt, noe som betyr at feil som du burde ha visst om, kan bli ditt ansvar etter at nøklene er overlevert til ny eier.

En annen ting som er viktig når du skriver, er å skrive riktig. Tviler du på egne skrivekunster, er det smart å få noen du vet er flinke til å skrive til å lese over teksten.

Les også: Disse bilene er gjerrigst på drivstoffet

Råd ved salg av bil

Her har vi samlet noen råd fra NAF som du bør følge dersom du skal selge bilen din selv - uansett verdi på bilen.

1. Undersøk markedet

Hvor i landet bilen skal selges, hvor langt den er kjørt, tilstand og alder vil være faktorer som vil påvirke prisfastsettelsen. Priser på tilsvarende biler på internett vil i de fleste tilfeller kunne være et godt utgangspunkt for bilens antatte markedspris.

2. Annonsen/selgers opplysningsplikt

Kjøp og salg mellom private reguleres av kjøpsloven, som pålegger selger av bilen en opplysningsplikt. Kjøperen har rett til å få vite om vesentlige forhold ved bilen. Hva som anses som vesentlig vil blant annet variere med alderen på bilen, hvor langt den er kjørt, etc. NAFs råd er å videreformidle det du vet og det som du selv hadde forventet å få opplyst, dersom du hadde vært kjøper. De opplysninger som oppgis anses å være en del av salgsavtalen. Det er derfor viktig å ikke overdrive eller skrive noe du ikke kan stå for i annonsen. Bilen er ”strøken”, ”rustfri” eller lignende bør unngås. Sørg for å skrive inn i kontrakten de opplysningene som du gir om bilen.

3. Prøvekjøring

Hvis kjøper ønsker å prøvekjøre bilen, bør du forvisse deg om at han/hun har gyldig førerkort. I tillegg anbefaler vi alltid å bli med under prøvekjøringen. Skulle en potensiell kjøper stikke av med bilen ved prøvekjøring anses forholdet som underslag, ikke som et tyveri, noe som igjen kan medføre at du ikke får erstatning fra forsikringsselskapet.

4. Skriv kontrakt

Overraskende mange unnlater å skrive kontrakt når de selger en bil privat. Det er ofte ensbetydende med trøbbel. For å unngå problemer i ettertid, anbefaler NAF alltid å skrive en kontrakt ved salg av bil. En kontrakt bør si noe nærmere om de opplysninger selger har gitt og hva partene har blitt enige om. Legg gjerne frem dokumenter som er relevante for kjøper, som f.eks. vognkort, servicehefte, kvittering for utført reparasjoner/påkostninger, EU-kontroll, mangellapp etc.

Ved salg av bruktbil, er det vanlig å ta forbehold om at bilen selges ”som den er”, ”som forevist” eller lignende. Når bilen selges som den er, betyr det at kjøperen i utgangspunktet aksepterer at han/hun kjøper en bil i den tilstand den er, og med de feil og mangler den har. Selger vil likevel kunne bli ansvarlig dersom det er gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger om forhold ved bilen.

5. Årsavgift og omregistreringsavgift

Er ikke årsavgiften betalt er det viktig å avtale hvem som skal betale denne. Dette bør fremgå av kontrakten. Når det gjelder omregistreringsavgift, må også den i utgangspunktet avtales mellom partene. Ved privat salg vil det imidlertid normalt være kjøper som betaler omregistreringsavgiften.

6. Salgsmelding (Melding om eierskifte)

Ved eierskifte skal salgsmelding fylles ut av tidligere og ny eier og leveres ved en av Statens vegvesens trafikkstasjoner tre dager etter at eierskiftet har funnet sted. Har bilen du skal selge den nye vognkorttypen med to deler, er selger ansvarlig for at melding om eierskifte, dvs. vognkortets del 2, blir innlevert. Vegdirektoratet anbefaler ikke selgere å gi fra seg del 2, men at selgeren selv sender denne direkte/levere den til trafikkstasjonen. Kjøper må i så fall vente med å omregistrere bilen til denne delen er mottatt av trafikkstasjonen.

Hvis bilen ikke omregistreres, vil du som selger kunne få tilsendt krav om dekning av parkeringsgebyrer, irregulære bompasseringer, m.m. I tillegg vil det være vanskelig å få sagt opp forsikringen på bilen.

8. Oppgjør og overlevering

Det er viktig å ikke overlevere bilen til kjøper før hele kjøpesummen er mottatt. Nedbetalingsordninger anbefales ikke ved salg av bil privat. Det kan være dyrt og tidkrevende å få inndrevet kjøpesummen hvis ny eier ikke betaler i henhold til avtalen.Skal kjøperen lånefinansiere kjøpet vil finansieringsinstitusjonen kreve at bilen blir omregistrert på ny eier før kjøpesummen utbetales. I slike tilfeller anbefaler vi at du som selger ber om en garanti fra finansieringsselskapet/banken om at kjøpesummen vil bli utbetalt til deg direkte når slik omregistrering har skjedd. I tillegg er det viktig å vente med overlevering av bilen til kjøpesummen er betalt.

Har du lån med sikkerhet i bilen, må dette slettes i forbindelse med salget. Ta kontakt med banken/finansieringsselskapet og undersøk hvordan dette praktisk gjennomføres.

Anbefalt fremgangsmåte er imidlertid at kjøper betaler del av kjøpesummen tilsvarende gjenstående lånebeløp til direkte til banken/finansieringsselskapet mot å få en bekreftelse på at heftelsen vil bli slettet. Resterende beløp betales direkte til deg som selger.

9. Forsikring

Pass på at kjøper tegner forsikring på bilen.

Les også:

Derfor blir 90-soner gjort om til 80-soner

2011-2012 - Her er de beste vinterdekkene

Alle årets 4x4-tester

Glem denne merkingen når du kjøper vinterdekk

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:45 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 VG: Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield22:42 Aktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11 To fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47 Tusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49 Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36 80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23 «Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07 Ungarn varsler våpenkjøp i Norge18:59 Kvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50 Ruud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40 Franske medier: Knivangrep i Marseille18:29 Kristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25 EU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22 Sju barn mistet livet i brann i Canada18:09 Halvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46 – Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42 – Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41 Polen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36 Danske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17 Sju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11 Fire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46 Elvestuen på miljømøte i Moskva16:40 Noen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27 Fire funnet skadd etter snøskred i sveitsisk skianlegg16:19 Ungarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13 Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10 15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09 Svenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser15:21 Tilspisset mellom atommakter etter sammenstøt15:19 Svensk Nilsson-hysteri, nå går sprintesset for VM-gull15:15 Ap-Raymond krever tiltak etter kniv-vold i Oslo14:55 Lindmo måtte endre programmet14:45 Rema vokser kraftig i Danmark14:36 Kristoffersen trener på egenhånd ut sesongen13:48 Indonesia søker OL i 203213:44 Tredobling av utstedelse av nødpass på Oslo lufthavn13:04 Nedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03 Laveste britiske ledighet på 44 år12:59 Over 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47 Bernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42 – Vi er i ferd med å spise de store dyrene til utryddelse12:24 Moteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18 Innfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55 Nytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43 Nordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21 Påskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06 Thoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44 Tyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42 Europas største bank styrker resultatet10:28 Kristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10 Ektepar mistet livet i helikopterulykken09:59 Fra bu til buss09:30 Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27 Dansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26 Japansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25 Myndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23 Regjeringen lukker døra for selvbestemt tvillingabort08:41 Wengs trøst – slipper VM-presset08:20 Giske-kandidatur splitter Trøndelag Ap07:42 Iran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31 – Jeg har blitt stadig mer ukomfortabel med å bruke 1,90 dollar dagen som fattigdomsgrense07:31 Matbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24 Sykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09 Sure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04 16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53 Barca vil lege såret fra i fjor06:41 Equinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38 Falla tviler på flere drømme-VM06:25 Vinterferien er den nye påskeferien06:12 LO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03 Maduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Boligbrann i Hedmark slukket05:30 Kinas visestatsminister til Washington05:01 Aktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53 Weinsteins rettssak utsatt
Siste nytt
04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:45VerdenÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn04:12VerdenTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07VerdenPutins popularitet faller før årlig tale03:34NorgeBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17NorgeAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33NorgeRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50NorgeRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26NorgeBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42NorgeVG: Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield22:42NorgeAktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11PengerTo fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47VerdenTusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49NorgeSjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36Verden80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23Verden«Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07PolitikkUngarn varsler våpenkjøp i Norge18:59NorgeKvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50SportRuud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40VerdenFranske medier: Knivangrep i Marseille18:29SportKristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25VerdenEU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22VerdenSju barn mistet livet i brann i Canada18:09MotorHalvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46Næringsliv– Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42Verden– Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41VerdenPolen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36VerdenDanske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17PolitikkSju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11NorgeFire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46PolitikkElvestuen på miljømøte i Moskva16:40VerdenNoen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27VerdenFire funnet skadd etter snøskred i sveitsisk skianlegg16:19VerdenUngarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13PolitikkFrp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10Verden15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09VerdenSvenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser15:21VerdenTilspisset mellom atommakter etter sammenstøt15:19SportSvensk Nilsson-hysteri, nå går sprintesset for VM-gull15:15PolitikkAp-Raymond krever tiltak etter kniv-vold i Oslo14:55KulturLindmo måtte endre programmet14:45PengerRema vokser kraftig i Danmark14:36SportKristoffersen trener på egenhånd ut sesongen13:48SportIndonesia søker OL i 203213:44ReiseTredobling av utstedelse av nødpass på Oslo lufthavn13:04NorgeNedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03PengerLaveste britiske ledighet på 44 år12:59NorgeOver 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47PolitikkBernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42Verden– Vi er i ferd med å spise de store dyrene til utryddelse12:24KulturMoteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18VerdenInnfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55VerdenNytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43VerdenNordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21SportPåskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06SportThoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44VerdenTyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42PengerEuropas største bank styrker resultatet10:28KulturKristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10NorgeEktepar mistet livet i helikopterulykken09:59SportFra bu til buss09:30Helse og livsstilPollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27VerdenDansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26MotorJapansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25VerdenMyndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23Helse og livsstilRegjeringen lukker døra for selvbestemt tvillingabort08:41SportWengs trøst – slipper VM-presset08:20PolitikkGiske-kandidatur splitter Trøndelag Ap07:42VerdenIran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31Norge– Jeg har blitt stadig mer ukomfortabel med å bruke 1,90 dollar dagen som fattigdomsgrense07:31NorgeMatbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24NorgeSykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09SportSure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04Verden16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53SportBarca vil lege såret fra i fjor06:41VerdenEquinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38SportFalla tviler på flere drømme-VM06:25ReiseVinterferien er den nye påskeferien06:12NorgeLO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03VerdenMaduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeBoligbrann i Hedmark slukket05:30VerdenKinas visestatsminister til Washington05:01NorgeAktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53VerdenWeinsteins rettssak utsatt
Populært