Nye regler for MC-kjørere

REGELENDRING: Fra 19. januar 2013 innføres det nye regler for personer som skal ta MC-lappen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
REGELENDRING: Fra 19. januar 2013 innføres det nye regler for personer som skal ta MC-lappen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Fra 19. januar neste år innføres det helt nye regler for motorsykkelkjøring i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om MC-førerkort:
  • I 2011 var det 4422 som tok førerkort for tung motorsykkel. 1128 var mellom 21 og 24 år.
  • Fra 2013 må disse gå veien om A2 for å få tilgang til ubegrenset klasse A.
(Kilde: Statens Vegvesen)

Da heves nemlig aldersgrensen for å kjøre tung motorsykkel fra 21 til 24 år, melder Statens Vegvesen i en pressemelding.

Samtidig åpnes helt nye muligheter for unge MC-førere. En ny førerkortklasse for mellomtung motorsykkel (A2 redn.anm), opp til og med 600 kubik og 35 kW effekt, innføres også.

Denne førerkortklassen kan man ta fra man er 18 år. Det betyr i korte trekk at 18-åringer nå vil få mulighet til å kjøre det som i dag defineres som tung motorsykkel lang tidligere.

Mer erfaring er målet

24-årsgrensen på tung motorsykkel er vel og merke designet med et lite forbehold; etter to år med mellomtungt sertifikat kan du ta et kurs for å få oppgradert førerkortet til tung klasse.

Med andre ord; du kan en få kjøre tung motorsykkel allerede som 20 åring.

- Ved å ta trinnvis opplæring via mellomtung MC kan man få førerrett for tung sykkel ved fylte 20 år. Uten å gå via mellomtung MC, må derimot sjåføren være fylt 24 år, opplyses det videre i pressemeldingen.

De nye alderskravene for MC er en del av et nytt EU-tilpasset regelverk. Hensikten er at unge MC-førere skal ha mer erfaring og opplæring før de kjører tunge motorsykler.

Les også: - Du trenger ikke lappen i 2040

Haster med oppkjøring

Har du planer om å unngå det nye regelverket begynner det å haste.

Er du allerede under opplæring må du forholde deg til de nye reglene med mindre selve oppkjøringen er før de nye reglene trår i kraft 19. januar.

Er du over 24 år kan opplæringen gå som vanlig, men er du under 24 år vil du få begrensningene som ligger i den nye førerkortklassen A2, og må ta et nytt kurs senere.

Les også:

Denne bilen gir deg fordeler

Brukt-superbilen du har råd til


Les flere motorsaker

Les flere nyheter

Personvernpolicy