TEST Ford Focus 1,0 EcoBoost 125 hk, 2012

Bensinmotoren som kan det meste en diesel kan - pluss litt til

SUPERKOMBO: En super bil med en helt genial motor. (FOTO:Terje Bjørnsen)
SUPERKOMBO: En super bil med en helt genial motor. (FOTO:Terje Bjørnsen)

Vi har testet ytelser og forbruk på Fords Focus med ny 1,0-liters bensinturbo. Den imponerer på flere måter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Særlig bedre timing kan du neppe få. Samtidig som Oslopolitikerne truer med knyttet dieselneve, lanserer Ford en bensinmotor som kan det meste en diesel kan, pluss litt til.

Og ikke lenge etter går samme motor til topps i kåringen «International engine of the year» for 2012.

Vi har skrevet mye om den nye tresylindrete 1,0-liters bensinmotoren til Ford tidligere.

Men nå har vi endelig fått kjørt en Ford Focus 1,0 EcoBoost gjennom våre testrutiner og belyst hva det lille motorvidunderet virkelig presterer.

Kjøreegenskaper: 6

Ford Focus er folkebilen som uten frykt kan måle seg med sportslige modeller som nye BMW 1-serie og Alfa Romeo Giulietta . Da vi tok med den spreke 180 hk-versjonen av Ford Focus ut på bane, klarte den jammen å hamle opp med rene kompaktracere i tillegg.

Og selv den lille, snille 1,0-literen med startpris fra 227 000 kroner i 100 hk-versjon har alle de gode Focus-egenskapene i behold:

Presis, lettstyrt, sikker med velfungerende ESP og ikke så rent lite underholdende.

Den lette motoren sørger for en egenvekt 75 kilo mindre enn med 1,6-liters diesel. Noe som gjør bilen enda kvikkere og mer sportslig i reaksjonene.

Da er vi spent på om Focus kan stå i mot nye Audi A3 når den gjør sin entre i august.

Ford Focus 1,0 EcoBoost

TOPPKARAKTER: Vi er begeistret for kjøreegenskapene til Ford Focus. I kombinasjon med den prisbelønnede minimotoren blir dette en kombo til terningkast 6. FOTO: Terje Bjørnsen.

Motor: 6

Takket være spesielle motorfester og svinghjul som er avbalansert i forhold til de tre sylindrene, går den lille motoren eksepsjonelt stille og vibrasjonsfritt.

Det «knurret» du forbinder med tresylindrete motorer er bare sporadisk og sjarmerende til stede. Som når du lar turtallsnåla jobbe seg helt opp mot rødmerkingen 6500 o/m.

Den sekstrinns girkassen i 125 hk versjonen har perfekt girutveksling. Med passe steg mellom girene er det lett å finne rett turtallsområde. Motoren på sin side svarer med en smidighet du normalt forbinder med dobbelt så store maskiner. Den trekker jevnt og rent allerede fra drøye 1000 o/m på flatmark.

Sammenlignet med 1,6-liters diesel kjennes motoren snillere, mer lettkjørt, har et bredere turtallsregister og går stillere.

Ytelser: 5

Etter bare noen kilometer blir du forbløffet over hvor lett og uanstrengt bilen akselererer. Inntrykket er at den er passe sprek på høye turtall og tilstrekkelig sterk på lave. Vi sammenligner testresultatene mot Ford Focus 1,6 TDCi:

Med 125 hk har 1,0 bensin 10 hk mer enn 1,6 diesel. På dreiemoment tar diesel igjen med 270 Nm mot 170 Nm for bensin. Nå har riktignok bensinmotoren en overboostfunksjon som gir 200 Nm i kortere perioder med full gass, slik at sluttresultatet blir ganske bra.

I forbikjøringsakselerasjon er bensin og diesel ganske jevne; 7,0 og 6,7 fra 60-100 km/t i tredje gir. I fartsintervallet fra 80-120 er bensinbilen merkbart sprekere: 8,3 kontra 9,8 sekunder.

Det mest bemerkelsesverdige er at dieselmotoren – selv om den er mye sterkere på papiret – på ingen måte knuser den lille bensinmaskinen på dreiemoment. Fra 60-100 km/t i 5. gir tar det eksempelvis 11 sekunder med diesel og 11,6 med bensin.

Dermed er det all grunn til å være imponert over hva Ford har oppnådd med den lille bensinmotoren. Ytelsene mer enn tilstrekkelig, prisen tatt i betraktning.

Ford Focus 1,0 EcoBoost

HOLDER KOKEN: Designet til Ford Focus holder seg nesten like godt som veiegenskapene. FOTO: Terje Bjørnsen

Eksteriør: 5

Det er gått et drøyt år siden Ford Focus kom på veien her i Norge, og vi synes utseendet har holdt seg godt.

Som de fleste andre biler blir Focus litt tøffere med store hjul, og 17-tommers kombinasjonen med 215/55-17 ser bra ut.

Og selv om kanskje ikke alle ville eid fargen på vår testbil, er den i det minste med på å lyse opp gatebildet.

Interiør: 5

Plassmessig er Ford Focus fortsatt blant de beste bilene i kompaktklassen. Det er noen centimeter ekstra bredde bak som gjør susen, mens benplass og takhøyde er på jevnt kompaktklassenivå.

Bagasjerommet er også fint utformet, relativt langt og med 363-1148 liters volum. Skal du ha en rimelig bil med mye plass, ser nærmere på Ford Focus stasjonsvogn.

Førermiljøet har tydelige instrumenter, men i versjonene med mye utstyr kan knappefloraen i midtre del av dashbordet være vanskelige å venne seg til.

Komfort: 5

Det er ingen kunst å lage en velkjørende kompaktklassebil. Artisteriet kommer først når du klarer å kombinere de glimrende veiegenskapene med førsteklasses komfort.

Det har Ford maktet i Focus, med en fjæring som er fast, men samtidig glir pent over både små og store ujevnheter.

Bensinmotoren er svært stillegående. På tomgang er forskjellen til dieselmodellen drøyt 10 dBA, noe som merkes meget godt under by- og nærkjøring. Norske veier med grov asfalt er det få biler som liker, men i Focus holder hjulstøyen seg innen akseptable grenser.

Selv om ikke setene ser så fantastiske ut, er sittekomforten god. Det sørger rikelig justeringsmonn både av sete og ratt for.

Ford Focus 1,0 EcoBoost

OPPRYDNING: Betjeningselementene er mange og små. Det tar tid å lære hvor alt sitter. FOTO: Terje Bjørnsen

Sikkerhet: 5

Ford Focus er blitt kollisjonstestet av sikkerhetsorganisasjonen EuroNCAP, som gir den fem av fem stjerner i hovedkarakter.

Fem stjerner er normalen for nye biler i dag, ikke unntaket.

Enkeltresultatene i testen ligger på et jevnt høyt nivå for bilklassen. Bare beskyttelsen for overkroppen ved sidekollisjon mot stolpe får anmerkningen “marginal”.

Ford forsynte seg av Volvos sikkerhetsutstyr da de eide den svenske produsenten. Du kan få tilnærmet full pakke av dette utstyrer til lave priser i Focus.

Eksempler er filholder, blindsonekontroll og automatisk oppbremsing ved kritiske situasjoner.

Når vi tester oppførselen i simulerte kritiske situasjoner (elgtest og slalåm), er Focus blant de aller mest stabile og håndterbare bilene i sin klasse

Ford Focus 1,0 EcoBoost

ER BEDRE: Det ser kanskje ikke så spennende ut, men seter og sittestilling er langt bedre enn det visuelle inntrykket skulle tilsi. FOTO: Terje Bjørnsen

Pris/utstyr: 5

At norsk avgiftssystem fortsatt favoriserer diesel , er Ford Focus et godt eksempel på. Mens bensinversjonen er cirka 16 000 kroner rimeligere i Tyskland (der bilen for øvrig koster rundt 156 000 kroner) er den kun 3 000 kroner billigere enn modellen med 115 hk diesel her i Norge. Også i Sverige er bilene langt rimeligere enn her.

Prisene starter på 234 000 kroner, mens en godt utstyrt versjon vil havne på fra 255-280 000 kroner, avhengig av hvor dypt du skal dukke i utstyrslistene.

Ford Focus har gode resultater i bruktbilundersøkelser og bør være en relativt teknisk solid bil. Den har tradisjonelt holdt seg godt i pris, og den moderne bensinmotoren bør være attraktiv også i årene som kommer.

Ford Focus 1,0 EcoBoost

TA PLASS: Plassmessig er Ford Focus blant de rommeligste kompaktbilene. FOTO: Terje Bjørnsen

Miljø: 5

Med en liten, nyutviklet motor under panseret er det knyttet forventinger til hva Ford Focus kan klare seg med i praktisk forbruk.

Normforbruket i EU-miks sier 0,5 liter per mil. I vår faste testrunde kjører Focus 1,0 på 0,56 liter per mil.

Det er rundt en desiliter mer enn med 1,6-liters diesel som er målestokk. Den forskjellen kan erfaringsmessig blir noe større ved småkjøring.

Ford Focus 1,0 EcoBoost er heller ikke den av bensinkonkurrentene som har gått billigst. Den æren tilfaller Audi A3 1,2 TFSI og Toyota Auris Hybrid som begge klarte seg med 0,52 liter per mil. Her er imidlertid forskjellene så små at Ford Focus 1,0 EcoBoost likevel hører med i tetsjiktet når det kommer til drivstofføkonomiske kompaktbiler.

Konklusjon: 6

Hovedkarakteren er ikke et gjennomsnitt av delkarakterene, men et uttrykk for hvordan bilen totalt sett er i forhold til konkurrentene på det tidspunktet da testen ble gjennomført.

Ford Focus er fortsatt vår folkelige kompaktklassefavoritt, ikke minst fordi den også har veiegenskaper som kan utfordre merker med sportsligere stamtavle og stivere priser. I tillegg har Focus praktiske egenskaper som gleder de som tenker mer på bagasje- og bakseteplass, enn tangeringspunktet i neste sving.

Vi blir ikke noe mindre begeistret når det dukker opp en moderne, nøysom og svært kultivert bensinmotor i mikroformat heller. Selv om motorene blir mindre, gjelder det heldigvis ikke kjøregleden.

Les også:

Diesel eller bensin - hva er best?

Toyota-sjåfører irriterer seg mest

Volvo-en ser normal ut, men er det ikke

Denne saken er fra Klikk.no

Les mer om Motor

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:25 Bileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51 Mann knivdrept i Sverige04:29 Ny storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25 Hermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:49 Kvinne døde etter fallulykke i Oslo03:40 USA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08 Koronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04 Demonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»
Siste nytt
05:25NorgeBileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51VerdenMann knivdrept i Sverige04:29SportNy storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25NorgeHermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:49NorgeKvinne døde etter fallulykke i Oslo03:40VerdenUSA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08VerdenKoronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04VerdenDemonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»
Populært