Det siste fra bilverden

MEST SOLGT: VW Golf mest populær med dieselmotor. (FOTO: Øivind Skar)

Og blant notisene denne gang kan du blant annet lese om at færre kjøper dieselbil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at salget av dieselpersonbiler er på retur. Mens 77,1 prosent av alle som kjøpte ny bil i mai i fjor, valgte en med dieselmotor under panseret, falt andelen i mai i år til 67,1 prosent.

Lavere utslipp

Det gjennomsnittlige utslippet av klimagassen CO2 fra nye biler sank i mai til 129 gram/km. Regjeringens ambisiøse klimamål fra 2007 om 120 gram/km synes derfor å være langt utenfor rekkevidde.

I forslaget til klimamelding legges det opp til at CO2-utslippet skal ned til 85 gram/km innen 2020.

Mer Mazda fra Fiat?

Bare dager etter at Mazda og Alfa Romeo har gjort kjent at de sammen skal utvikle en ny roadster (MX 5 hos Mazda), kommer Sergio Marchionne (sjef for Fiat Chrysler som eier Alfa) på banen og opplyser at Fiat gjerne produserer biler for Mazda både i Europa og USA, skriver Automotive News. Fiat produserer allerede lille Ka i Polen for Ford.

Både Fiat og Mazda trenger sårt samarbeidspartnere for å få ned kostnadene.

Les også: De beste bruktbilene til under 130.000

U-landsbiler fra Toyota

Inkludert Etios som Toyota har produsert for India siden desember 2010, vil den japanske bilgiganten rulle ut hele åtte nye modeller for utviklingsland innen 2015. Dette gjør Toyota for å holde tritt med konkurransen fra Volkswagen, General Motors og Hyundai.

Etios selges i India for rundt 9000 dollar (rett over 50.000 kroner). Ifølge Automotive News jobber også Toyota med en bilmodell for introduksjon i 2016 under et annet navn enn Toyota. Billigbilen kan komme til å koste så lite som 6300 dollar (under 40.000 kroner) i India.

Les også: Tre ganger dyrere i Norge enn i Sverige

1000 Fisker Karma

Ifølge Automotive News skal Fisker Automotive, en produsent av ladbare luksushybrider priset til 600.000 kroner i USA, ha levert 1000 biler i årets fire første måneder.

Fisker Automotive, grunnlagt av danske Henrik Fisker, produserer så langt sine biler hos Valmet i Finland. Modellen Fisker Karma er utstyrt med såkalt rekkeviddeforlenger, det vil si en bensinmotor som starter å produsere strøm når batteriene nesten er tomme. Teknikken er nær identisk med den Opel bruker i Ampera. Fisker Karma klarer cirka 80 km på ren batteristrøm.

Les også: Slik avdekker du juks med kilometerstanden

Sterk vekst i mai

Til tross for høy arbeidsledighet går bilsalget i USA svært godt, med en vekst på hele 26 prosent i mai og 13,8 prosent så langt i år. Estimatene går ut på at amerikanerne vil kjøpe 13,8 millioner personbiler, pickup-trucker og SUV-er i år.

Som produsent inntar General Motors førsteplassen. Men etter en voldsom salgsvekst i mai (92 prosent) sammenlignet med samme måned i fjor, haler Toyota innpå Ford som er største enkeltmerke. Toyota ligger nå på en klar tredjeplass, mens Chevrolet holder andreplassen.

Volkswagen er blant de raskest voksende bilmerkene i USA, men var fortsatt bare en firedel av Toyotas størrelse.

Les også:

Toyota igjen størst

Sjekk hva vi betaler for ny bil

Pass på hunden i varmen

Nå blir det dyrere å eie bil


Les mer om motor

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden