Meny

Hele Familien Hedälv har bilnavn

Kalte opp døtrene etter favorittbilene

BILENTUSIASTER: Alle i familien Hedälv har bilnavn. Mamma Elise (Lotus), Pappa Morgan, og nede fra venstre døtrene Vega (Chevrolet), Vibe (Pontiac) og Nova (Chevrolet). © Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bak, fra venstre: Mamma Elise (Lotus), pappa Morgan, Vega (Chevrolet), Vibe (Pontiac) og Nova (Chevrolet).

Møt pappa Morgan Hedalv. Han er selverklært bilgal, og favorittbilen er Chevrolet.

Sammen med sin kone Elise har de tre barn, Nova Malene 10 år, Vega Linnea 6 år og Vibe Elida som er 4 år. Disse navnene er ikke tilfeldige.

– Da jeg var yngre, hadde jeg en Chevrolet Nova, og har alltid sagt at jeg vil kalle opp mitt første barn etter denne flotte bilen, forteller Morgan.

Valgte et navn hver

Det er han som har bestemt fornavnene til alle døtrene sine.

– Jeg ble enig med Elise at dersom jeg fikk bestemme første fornavn, skulle hun få bestemme navn nummer to. Det har fungert bra for oss, forteller Morgan.

Debatt: Folk hater navnet jeg har valgt

Slet med nummer tre

Familien ønsket korte og enkle navn, og aller helst en av modellene til Chevrolet, men da tredje jente kom ble det vanskelig.

– Det fantes ikke flere korte og fine navn innen favorittbilen så da begynte jeg å lete blant andre merker jeg liker, og kom over navnet Vibe, som er en modell fra Pontiac.

Vet døtrene dine at de er oppkalt etter et bilmerke?

– Ja, spesielt den eldste er veldig klar over det, og jeg tror hun er stolt over navnet sitt, sier Morgan.

De får reaksjoner på de noe uvanlige navnene.

– Ja, det er jo noen som synes det er ganske så spesielle navn, så da forklarer vi bare hvorfor barna har fått disse navnene, forteller Morgan.

Hadde likbil som familiebil

Bilinteressen har alltid vært til stedet i familien, og de har til og med hatt en likbil som familiebil.

– Vi hadde en gammel oldsmobil crusier, det var en veldig morsom tid, og barna likte den bilen veldig godt, sier Morgan som forklarer at de kjøpte den privat og gjorde den om på egenhånd.

– Og hva er drømmebilen?

– Det er en Chevrolet Bell, en 55 modell. Til nød en 57. Men de er veldig vanskelige å få tak i, og ikke minst veldig dyre, sier Hedalv som innrømmer at han gleder seg stort til døtrene selv kan kjøre.

Debatt: Hva med å kalle opp barnet etter meg selv eller far?

Nova skal kjøpe Nova

– Jeg håper at eldstedatteren en dag kan gå inn i til en bilforhandler og si " Hei jeg heter Nova, og jeg vil gjerne kjøpe en Chevrolet Nova", sier Hedälv og ler.

1971 Chevrolet Vega 2.3 litre coupe=

CHEVROLET VEGA: Det er denne bilen som datteren til Morgan og Elise, Vega Linnea er kalt opp etter. © Foto: Scanpix

Det er ikke bare familien Hedälv som har kjente bilmerker som fornavn. Det er mange i Norge med samme navn som kjente bilmerker. Nå har nok ikke alle fått navnet fra bilen slik som i familien fra Elverum.

– Mercedes er brukt litt i Norge, men er svært populært i andre land i Europa og ellers i verden. Det er opprinnelig spansk med bakgrunn i Maria de las Mercedes 'den nådefulle Maria' (av mercedes 'nåde, miskunn') altså neppe biloppkalling, forklarer navneforsker ved Universitetet i Oslo, Botolv Helleland.

Også navn som Lada og Audi er brukt som eneste fornavn i Norge. Navnet Audi kan også være en avart av navnet Audry tror navneforskeren.

HUA HIN - DECEMBER 17: Morgan Plus 8 , 2003 year. Retro Car on Vintage Car Parade 2011 at Sofitel Resort on December 17, 2011 in Hua Hin, Thailand.=

EN MORGAN: Dette er en retro Morgan Plus 8 fra en bilparade i Thailand 2011. Det er usikkert om Morgan Hedälv har fått navnet sitt fra akkurat denne bilen. © Foto: Colourbox

JENTENAVN:

Mercedes: Mercedes var et bilmerke eid av tyske Daimler Motoren Gesellschaft (DMG), som første gang dukket opp i 1900. Navnet Mercedes ble senere brukt for å representere DMG i et annet merkenavn, Mercedes-Benz, som ble opprettet i 1926. Det finnes 40 kvinner i Norge med fornavnet Mercedes

Audi: Audi AG er en tysk bilprodusent som eies av selskapet Volkswagen AG. Merket har erobret posisjon som en del av den såkalte AMB-klassen sammen med Mercedes-Benz og BMW, tre prestisjetunge, tyske bilmerker.Det finnes 6 kvinner i Norge med fornavnet Audi.

Lada: Lada er et russisk bilmerke som tilhører selskapet Auto VAZ. Lada forsvant fra det norske markedet på 1990-tallet, da avgiftsomlegging gjorde det lite attraktivt. 13 kvinner har dette navnet i Norge.

Carina: Carina er en bilmodell som Toyota produserte fra 1970 og helt frem til 2000 i Japan. Her i Europa forsvant den fra importørenes lister i 1998. Den ble opprinnelig bygd for å være en kompaktbil, og i Japan og USA har den alltid blitt sett på som det, men her i Europa er den alltid betraktet som en liten familiebil. Det finnes 2510 kvinner med navnet Carina i Norge.

Alfa: Alfa Romeo er en italiensk bilprodusent. Den har vært en del av Fiat-gruppen siden 1986. Det finnes 30 kvinner med fornavnet Alfa i Norge.

Elise: En modell fra Lotus som er et britisk bilmerke. Det ble stiftet som Lotus Engineering av ingeniøren Colin Chapman i 1952. Lotus er kjent for sportsbiler og motorsport, og blant annet deltok de i Formel 1 fra 1958 til 1994.

GUTTENAVN:

Romeo: Alfa Romeo er en italiensk bilprodusent. Den har vært en del av Fiat-gruppen siden 1986. Det finnes 78 menn med Romeo som fornavn.

Austin: Austin Motor Company var en britisk bilprodusent, stiftet av Herbert Austin (1866–1941) i 1905, i Longbridge, som den gang lå i Worchestershire. 19 menn i Norge har fornavnet Austin.

Alvis: Alvis er et britisk bilmerke produsert av Alvis Car and Engineering Company Ltd mellom 1919 og 1967. Selskapet bygget også flymotorer og militærkjøretøyer. 4 menn i Norge har fornavnet Alvis.

Morgan: The Morgan Motor Company er en britisk bilfabrikk. Selskapet ble grunnlagt i 1912 av H.F.S. Morgan. Fra 1959 til 2003 ble det drevet av hans sønn Peter Morgan. Nå styres selskapet av H.F.S. Morgans sønnesønn, Charles Morgan. Til tross for deres gammeldagse utseende har Morgan fartsegenskapene til en moderne sportsbil. 636 menn har fornavnet Morgan.

Morris: MG er en britisk produsent av sportsbiler som ble stiftet i 1924. Selskapet fikk navnet fra Morris Garages, en Morris-forhandler i Oxford, som begynte å produsere sine egne versjoner av bilene med design av Cecil Kimber. Det finnes 48 menn i Norge med fornavnet Morris.

Walter: Walter var et bilmerke fra Tsjekkoslovakia, produsert mellom 1908-1937. Det ble eid av selskapet ved samme navn. Etter andre verdenskrig sluttet de å produsere biler, og konsentrerte seg om flymotorer. Det finnes 605 menn med fornavnet Walter.

Les også:

Se norges særeste navn

Barnevernet måtte ta hånd om Adolf Hitler

Navneåret 2011

Se mer om: jentenavn , guttenavn , chevrolet,

Denne saken kommer fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Motor
Populært