Derfor bør du kjøre ekstra forsiktig i kveld

EKSTRA AKTIV I KVELD: Vær på vakt hvis du skal bruke bilen i kveld, råder Tryg. Foto: Scanpix
EKSTRA AKTIV I KVELD: Vær på vakt hvis du skal bruke bilen i kveld, råder Tryg. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren for å kjøre på elg er desidert størst i kveld. Kombinasjonen av fullmåne, solnedgang og januar måned gjør at du bør kjøre ekstra forsiktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Elg drept av bil eller tog

Fylkesvis oversikt 2010/2011:

Østfold: 53

Akershus: 123

Oslo: 3

Hedmark: 267

Oppland: 110

Buskerud: 92

Vestfold: 4

Telemark: 70

Aust-Agder: 30

Vest-Agder: 20

Rogaland: 1

Hordaland: 0

Sogn og Fjordane: 0

Møre og Romsdal: 9

Sør-Trøndelag: 64

Nord-Trøndelag: 120

Nordland: 221

Troms: 87

Finnmark: 33

Kilde: Tryg

Dette er altså ingen god dag verken for bilistene eller for elgen. Ifølge Tryg Forsikring er januar den måneden vi oftest kjører på elg.

– Januar er den måneden i året med flest ulykker, og mandag 9. januar er den dagen i 2012 med størst risiko for for å kjøre på elg, sier Ketil Voll, seksjonsleder for Bilskadeavdelingen i Tryg, i en pressemelding.

Rastløs elg

Forsøk med GPS-halsbånd på elg har gitt forskere ved Høgskolen i Hedmark sikre indikasjoner på at ulykkesfaren er størst ved fullmåne. Årsaken er ifølge Tryg at elgen forflytter seg over større områder i kveld enn ellers. Elgforskerne sier at elgen er mest aktiv ved soloppgang og solnedgang. Ved kuldegrader og tørr luft trekker det store dyret ofte ned mot veien.

Les også: Elg i trekantdrama

En doktorgradsavhandling skrevet av elgekspert Hege Gundersen i 2003 forklarer hvorfor elgen er så rastløs ved fullmåne. Det er så enkelt som at elgen ser bedre i månelyset, og bruker derfor kvelden til å lete etter mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elg i kupeen

Tryg minner om at kraften er enorm når du treffer et så stort dyr. Påkjørslene skjer ofte utenfor tettbygd strøk, hvor hastigheten er høy, og dermed også risikoen stor for fører- og passasjerskade, skriver Tryg i pressemeldingen. Erfaringsmessig gir slike påkjørsler også store materielle skader.

– Elgen kommer brått på, og da vil farten være avgjørende. Sett ned hastigheten i områdene hvor du vet elgen ferdes – og ta hensyn til skiltingen, anbefaler Ketil Voll i Tryg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Elg angrep kvinne i motbakkeløp

Når det er glatt på veiene blir også bremsestrekningen lengre.

– Elgen er så stor at den ofte blir kastet inn i kupeen i stedet for at bilen skyver den foran seg. Det er svært dramatisk. Å treffe og drepe et stort dyr er ofte en sjokkartet opplevelse, sier Voll.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser ifølge Tryg at 1307 elg ble påkjørt sesongen 2010/2011. Det er en liten nedgang fra sesongen før hvor det var 1449 påkjørsler. Hedmark er det fylket i landet med flest elgpåkjørsler med 267, mens Nordland på andreplass har 221. Akershus har tredjeplassen med 123 påkjørsler.

Les flere nyheter