Lunsjguide med Long & Short:Lunsj: Full kollaps på Laboratoriet på Skøyen

VENTEPOSITUR: Det var i overkant mye venting på Laboratoriet på Skøyen.
VENTEPOSITUR: Det var i overkant mye venting på Laboratoriet på Skøyen. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Å vente 51 minutter på et måltid som svømmer i pesto og cheddarsaus, blir ikke reddet av gratis, slapp fries.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

LUNSJGUIDE: Short har tidligere bodd i området og husker den vonde lukten av kjemisk medisinproduksjon som innimellom la seg som et lett brekkmiddel over nabolaget.

Men historien går helt tilbake til 1903, da en gruppe farmasøyter i Norge etablerte Apothekernes Laboratorium. I 1975 ble Alpharma-aksjene notert på New York Stock Exchange, og ble det første norske selskapet registrert på en amerikansk børs.

Det var farfaren til Einar W. Sissener som grunnla selskapet, og barnebarnet gikk inn i ledelsen i 1960. Fra 1972 til år 2000 var Sissener konsernsjef.

– Og nå har utestedet Laboratoriet blitt en del av utestedene i NoHo Norway, sier Long og ramser opp noen andre etablissementer i samme gruppe: The Dubliner, Eilifs Landhandleri, Youngs, Colonel Mustard, La Fable, Wiigen og Kulturhuset.

– Jeg droppet frokosten i dag, og det står suppe på menyen til middag. I dag skal jeg garantert ikke bestille salat, sier Short og blir møtt av et overrasket blikk fra Long.

SLAPPE, LUNKNE GREIER: Det er en kunst å lage perfekte fries, en kunst Laboratoriet ikke behersker. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
SLAPPE, LUNKNE GREIER: Det er en kunst å lage perfekte fries, en kunst Laboratoriet ikke behersker. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Skylder på julen

Det summer av gode samtaler i det hyggelige lokalet, og den gode duften av grill kjennes helt ut. De to finner seg et vindusbord, blir møtt av en hyggelig servitør og saumfarer spisekartet for godbiter.

Valget faller på et par sideretter i mangel av småretter, en burger til Long og likevel en salat til Short – riktignok med både grillet kylling og stekt sopp som ekstra ingredienser.

Long plukker ut panerte, røkte torskebiter med sitronmajones som en start på måltidet. Short vil døyve sulten med en søtpotet-fries servert med hvitløksmajones.

Til hovedrett går Long for kyllingburger fritert med cornflakes, cheddarsaus, salat, tomat, vårløk og en BBQ-glace servert med fries og chipotle-majones. Short velger salaten med røde og gule cherrytomater, grønn pesto, mozzarella og balsamico med nevnte grillet kylling og stekt sopp i tillegg.

Servitøren tar med bestillingen til kjøkkenet og returnerer nærmest umiddelbart. Fordi kjøkkenet nå skal endre til julemeny er det dessverre umulig å bestille de røkte torskebitene og stekt sopp. Da gjør spisefølget kort prosess og bestiller uten.

– Ikke sopp og torsk fordi det snart er julemeny? Forstå det den som kan, sier Short.


HISTORISK SUS: Tidligere huset Laboratoriet rett og slett en medisinfabrikk. Bygningen er fra 1920. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
HISTORISK SUS: Tidligere huset Laboratoriet rett og slett en medisinfabrikk. Bygningen er fra 1920. Foto: Iván Kverme / Finansavisen


Verdensmesterskapet i venting

Lokalet fylles stadig opp med nye lunsjgjester. En herlig miks av forretningsfolk, eldre kvinner i flokk og et par relativt unge, ubestemmelige gjenger.

– Nå begynner dette å ta tid. Og se deg rundt; det er mange folk her, men ingen spiser. Det drikkes brus, vin og kaffe, men ikke en matrett er å se, sier Long og kikker på klokken. Det har gått 35 minutter siden de bestilte.

Så viser det seg at det skal gå ytterligere et kvarter før de får mat. Riktignok med en beklagelse og at friesen er på huset, men likevel.

– Oj, jeg har ikke fått tomater med pesto, men pesto med tomater og kylling. Jeg kan ta svømmeknappen i pesto her, sier Long og dytter noen cherrytomater rundt i pestogrøten.

Kyllingen er det derimot ikke et vondt ord å si om, bortsett fra at den mangler litt sting.

– Min burger ser jo fortreffelig ut, og i tillegg smaker kyllingen ganske mye. Men vi kan godt ha svømmeduell, for jeg kan nesten svømme i burgerens cheddarsaus. Det er rett og slett for mye av noe som er såpass mektig, sier Long.

Begge dypper sine fries i en altfor tynn majones. Det er så vidt godsakene blir sittende på potetstrimlene, som for øvrig ser tynne og delikate ut.

– Men dessverre er de ikke helt varme. I tillegg er de dvaske og overøst med et krydder som minner om piffi. For å sitere Linn Skåbers forrige forestilling på Nationaltheatret: Hadde det enda vært slik at vi ventet på no’ godt, kunne vi kanskje vært litt mer vennlig innstilt, men her har laben på Skøyen litt av hvert å ta tak i, oppsummerer Long.

LOKALENE ER TIPP TOPP: Men dessverre er ikke alt bare velstand på kjøkkenet. Foto: Foto: Iván Kverme / Finansavisen
LOKALENE ER TIPP TOPP: Men dessverre er ikke alt bare velstand på kjøkkenet. Foto: Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Laboratoriet - Terningkast 2

Restaurant i de gamle fabrikklokalene til Apothekernes Laboratorium. Nå er området bygget ut og fått navnet Harbitz Torg, med flere butikker og restauranter. Menyen på Laboratoriet er enkel: Salater, pizza, burger og sandwich. Hyggelig service kunne ikke veie opp for uendelig lang ventetid og et under pari måltid.

Sted: Harbitzalléen 3.

Pris lunsjretter: 130 – 230 kroner.

Tid før maten kom: 51 minutter.

Besøkt: 13. oktober 2022.