Lunsjguiden med Long & Short:Ahaan: Ikke spektakulært på Sommerro

LUFTIG OG LYST: Ahaan og søsterrestauranten Plah har flyttet inn i herskapelige lokaler på hotell Sommerro.
LUFTIG OG LYST: Ahaan og søsterrestauranten Plah har flyttet inn i herskapelige lokaler på hotell Sommerro. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ekstatisk krabbesalat, nydelig peanøttsaus og kjøtt grillet til perfeksjon hos Ahaan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

LUNSJGUIDE: Duoen entrer art deco-lokalene og blir overrasket over at det ikke er fullt hus hos Ahaan. Den første de møter er kokken Terje Ommundsen og en liten hund som rusler rundt i lokalene.

Long blir silkemyk, setter seg på huk og stryker dyret forsiktig i pelsens retning mens hun snakker med rar stemme til den firbente. Short synes på sin side at det er litt pussig med hundehold på et slikt sted, og tror feilaktig at det ikke er lov. Det blir på grensen til amper stemning mellom de to.

En hund etter god mat

«Kjæledyr kan ha adgang til steder der næringsmidler serveres og omsettes der det ikke er fare for mattryggheten», siterer Long fra Mattilsynets nettside og fortsetter:

«Slike steder kan være i kafeer, restauranter, kaffebarer, puber, sportsstuer og andre spise- og utsalgssteder. Dette gjelder både inne og utendørs.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her i Norge er man så rigide! Jeg skulle ønske at man generelt sett kunne ha med hund på restauranter. Det er da langt mer renslig enn en baby med velfylt bleie, sier Long og stirrer strengt på sin makker.

– Ok, da siterer jeg Jon Almaas og sier at vi legger den død, sier Short idet de to blir vist til bordet av en særdeles profesjonell servitør med glimt i øyet.

Hun kommer med to menyer i tilnærmet A3-størrelse. De passer på ingen måte bordet, men inneholder litt av hvert å velge i for to sultne lunsjgjester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De blir fortalt at maten serveres på thailandsk gatevis, at de bør velge to retter hver, at alt bør deles, og at maten ikke nødvendigvis kommer samtidig, men når den er klar.

Både den lange og den noe kortere fisker frem briller og enes om fire retter fra det store arket. Valget faller på kylling satay med peanøttsaus, grillet purre, krabbesalat og grillet entrecôte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
ANBEFALES: Krabbesalat à la Ahaan. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
ANBEFALES: Krabbesalat à la Ahaan. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Skyhøye forventninger

Begge har spent forventningene skyhøyt til dagens lunsj. Det har vært nærmest halleluja-stemning i landets medier og ikke minst i sosiale medier om den nye juvelen på Solli plass. Et par av restaurantene har fått anmelderne i ekstase.

– Dette har jeg gledet meg til, innrømmer Short og kikker seg rundt i lokalet. Samtlige andre gjester er menn i sin beste alder med pene, nystrøkne skjorter, dressjakker og pussede sko.

– Klientellet ser ut som forretningsadvokater hele hurven, sier hun idet de første tre av fire retter blir servert samtidig.

Long forsyner seg av krabbesalaten og gir den skamros. Med thailandsk basilikum smaker den mer eksotisk enn krabbene langs norskekysten.

– Dette er simpelthen en symfoni av deilige smaker. Og de friterte salatbladene gir litt tyggemotstand og er spennende sammen med det myke krabbekjøttet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Short starter med et kyllingspyd som bader i peanøttsaus, ispedd noen ringer med frisk chili.

– Sausen er faktisk best. Kyllingen er god, men ikke bedre enn mange av kyllingspydene jeg har spist før. Jeg hadde kanskje forventet mer, sier hun og blir minnet av makkeren på det med de skyhøye forventningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Entrecôten er grillet til perfeksjon, og med den tilhørende chilisausen er det gode munnfuller med godt kjøtt til dem begge.

– Godt, men ikke kjempespennende, sier Long og har fortsatt krabbesalaten som favoritt. Det har hun også etter å ha spist et kyllingspyd med god saus.

KAN BESKUES: Kokkene tryller frem deilige thairetter inne på det åpne kjøkkenet. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
KAN BESKUES: Kokkene tryller frem deilige thairetter inne på det åpne kjøkkenet. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Krabbet seg til topps

Den siste retten som dukker opp er grillet purre som blir servert med en slags puré av løk og mandler.

– Jeg elsker at det er synlige spor etter grillingen på maten, sier Short og setter tennene i en purrebit med deilig topping med thailandske urter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Long spiser opp resten av den hardføre arten som dyrkes over hele Norge og hopper rett til sin dom over de fire rettene:

– Krabbesalaten var absolutt den mest spennende. De tre andre var også gode, men både kyllingspydene og entrecôten ble servert med en temperatur jeg ikke setter så stor pris på. Skulle gjerne sett rettene varmere. Og den purren var kanskje lunsjens minst spennende rett.

Ingen av de to tar ordene terningkast seks i sin munn, men enes om en svak femmer for restauranten i Gamle Oslo Lysverker med utsikt mot både busser, drosjer og trikker på Solli plass.

Ahaan - Terningkast 5

Terje Ommundsens streetfood thai-restaurant har flyttet fra Hegdehaugsveien ved Lorry til Petter Stordalens prestisjehotell Sommerro. Det samme gjelder også Plah, som Aftenposten nylig anmeldte under overskriften «Årets beste måltid». Menyen på Ahaan, lillesøsteren til Plah, består av snacks, signaturretter, småretter, sjømat, kjøtt, salater, dagens karrirett og søte avslutninger. God service og god, men ikke spektakulær lunsj.

Sted: Sommerrogata 1.

Pris lunsjretter: 150 – 385 kroner.

Tid før maten kom: 19 minutter.

Besøkt: 29. september 2022.