Lunsjguide med Long & Short:Er Frogners ikoniske Café Elise verdt å besøke?

RINGREV: Café Elise har ligget på Frogner i et titalls år.
RINGREV: Café Elise har ligget på Frogner i et titalls år. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gamle institusjonen på Frogner i Oslo er dessverre på vei bort fra fordums prakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

LUNSJGUIDEN: På hjørnet mellom Elisenbergveien og Gimleveien på Frogner i Oslo ligger Café Elise. I flere tiår har den lille nabolagsrestauranten mettet sultne beboere i området. Og fra utsiden ser det lille lokalet ut som det alltid har gjort, med uteservering på fortauet og en vinterhage med svarte detaljer og glassvinduer.

Det er slutten av september og kjølig vind mellom bygårdene på Frogner, men én mann har likevel slått seg ned på uteserveringen for å drikke en kald pils.

Long og Short passerer polfareren, går inn i restaurantlokalet og får et bord for to.

Hummer og kanari på menyen

Fra høyttalerne spilles det gamle, franske sanger. Veggene er tapetsert med abstrakt kunst – som man kan kjøpe – og strietapet over brystpanelet.

– Jeg synes det er noe sjarmerende med det litt ujålete og gamle interiøret, men jeg er kanskje farget av at dette stedet har ligget her i alle år. Og hvis det har overlevd så lenge, må det vel være bra, spør Long.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På nabobordet sitter noen eldre damer. Både de og andre bespisende gir inntrykk av å ha vært her en god del ganger før. En ny gjest entrer og hilser lystig på servitøren.

– Det er en viss atmosfære her som absolutt ikke er å forakte, sier Short og smiler.

Lunsjduoen får raskt to menyer i hendene, og servitøren forsvinner like raskt som han kom. Det plastkledde spisekartet er overveldende stort. Nesten litt uoversiktlig, og består av mange spanskinspirerte retter i tillegg til mye hummer og kanari. De leser blant annet grillede scampi, rekesmørbrød, lasagne og egg og bacon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ofte er det vel et dårlig tegn at de har såpass mange retter på menyen. Jeg foretrekker noen få, bedre retter, sier Long.

På førstesiden troner restaurantens egne anbefalinger. Blant annet Elises burger.

– Jeg får vel prøve meg på den da, uttaler Short og bestiller samtidig iste og Solo til de to i mangel på andre gode, alkoholfrie alternativer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
SPANSKINSPIRERT: Menyen på Café Elise er stor og spanskinspirert. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
SPANSKINSPIRERT: Menyen på Café Elise er stor og spanskinspirert. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Middels mat

Lunsjduoen bestiller samtidig brød og smør som en liten forrett. Det kommer nokså raskt rykende varmt brød, men til begges skuffelse er brødet langt ifra hjemmebakt.

– Dette er utvilsomt halvstekt fra butikken, sier Short litt skuffet, i en tid hvor de aller fleste serveringssteder kan by på bakevarer av høyere kvalitet.

Resten av maten lar vente på seg. Minuttviseren på vegguret løper over 20 minutter før den ankommer bordet.

– Én ting er at kjøkkenet bruker lang tid, men servicen er i tillegg ganske så upersonlig, sier Long.

Hun gikk for en klassisk club sandwich med kylling, bacon, ost og salat.

– Førsteinntrykket mitt er at sandwichen ser rotete ut. Ikke superdelikat, sier Long og hiver innpå.

Både loffen og kyllingen er kjedelige i smaken, og det er brukt altfor mye dressing.

– Men baconet er ordentlig crispy, akkurat sånn jeg liker det. Og porsjonen er stor. Likevel, totalt sett er denne retten litt skuffende. Litt gatemat-preg på dette, sier Long.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Short sin burger serveres med fries og ketchup på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Burgeren er hakket for mye stekt, etter min mening. Og friesene er for så vidt krispe og tynne, men mangler smak. Totalt sett en helt middels burger.

– Porsjonen er bra i størrelsen, det skal bemerkes, legger han til.

SKUFFENDE: Long og Short synes maten på Café Elise var skuffende. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
SKUFFENDE: Long og Short synes maten på Café Elise var skuffende. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Rimelige priser

På det ene nabobordet sitter en familie med barn. På et annet sitter to menn – kanskje i et jobbmøte? De fleste bordene er derimot tomme denne tirsdagen.

– Dette er ikke et sted jeg hadde dratt på forretningslunsj. Og dessverre heller ikke på mye annet, sier Long.

Like i nærheten ligger både Enoteca, Kolonihagen Frogner og Vineria Ventidue.

– Det er innmari fint at noen restauranter overlever år etter år, jeg skulle bare ønske nivået var litt høyere, fortsetter hun.

Lunsjrettene på Café Elise ligger på mellom 160 og 175 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er i hvert fall ingenting å si på prisene her. Det skal de ha, sier Short.

– Kanskje det er noe i at man i hvert fall vet hva man får. En stamsted, hvor de som føler seg som hjemme gjør nettopp det, og stedet ikke prøver å være noe annet, funderer han i det de går ut igjen i høstværet.

Café Elise- Terningkast: 3

Den gode, gamle Café Elise på Frogner er i ferd med å miste sjarmen. Helt middels mat, i eldre lokaler – men til en billig penge.

Sted: Elisenbergveien 22, 0265 Oslo.

Tid før maten kom: 23 minutter.

Pris lunsjretter: 160 til 175 kroner.

Besøkt: 27. september.