
Oppskrift: Matjes nach Hausfrauenart fra Tyskland

Tyskerne elsker sild og feirer den med egne festivaler. På sommeren serveres denne retten gjerne i en salat på et koldtbord med rødbeter, brød og stekte poteter til. Prøv den på ditt eget sommerbord, og få en smak av Tyskland.
OPPSKRIFT: Matjes Hausfrauenart er en god og tradisjonsrik tysk favoritt som er basert på matjessild.
Selv om matjessildproduksjon er storindustri i Norge, er denne silden forholdsvis ukjent i det norske kostholdet. Slikt er det ikke lenger syd i Europa.
I Tyskland feires starten av matjessesongen flere steder med folkefestivaler, blant annet i Bremen, Bremerhaven og Hamburg. En annen tradisjon er å spise matjessild på askeonsdagen etter karneval i fastetiden.
- I den nordtyske byen Glückstadt starter en egen «matjesuke» andre torsdagen i juni hvert år. Tyskerne spiser sild hovedsakelig røkt eller marinert, gjerne fra glass eller boks, forteller Norges sjømatråd i en pressemelding.
Matjessild/jomfrusild
- Matjessild/jomfrusild er treårig kjønnsmoden sild som ennå ikke har gytt. Det gjør silden ekstra fin og fet. I tillegg fanges den på våren og forsommeren etter å ha fetet seg opp på rødåte.
- Matjessild inneholder mye sunt fett, rikelig med omega 3, vitamin A, B, C, D, E samt viktige mineraler.
- I Nederland og Tyskland regnes matjessild som en stor delikatesse. I Nederland åpnes sesongen for matjessild ved at dronningen høytidelig får overlevert årets første sild.
- I 2021 eksporterte Norge 26 000 tonn sild til Tyskland. Verdien av denne eksporten var 366 millioner kroner. Det er kun eksporten av norsk laks som er større.
- Matjessesongen er i mai og juni.
- Norge er den desidert største produsenten av matjessild for markedene i Nederland, Belgia og Tyskland.
Se flere sjømatretter som gir deg feriefølelsen her!

Oppskrift: Matjes nach Hausfrauenart
Til fire personer trenger du:
- 8 fileter av jomfrusild (eller speket kryddersild om du ikke får tak i matjessild)
- 1 stk rødløk, syltet eller rå
- 1 stk eple
- 1 stor eller 8 små sylteagurker
- 100 gram rømme
- 50 gram majones
- Hel sort pepper
- 1 bunt dill
- 3 cm fersk pepperrot
- 200 gram kokte nypoteter
Slik gjør du:
Hvis silden er veldig salt eller krydret, kan du skylle den kort under kaldt rennende vann.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLegg deretter filetene på et kjøkkenhåndklede/tørkepapir, la dem tørke litt og kutt dem opp i mindre biter.
Skjær rødløken i tynne ringer, vask eplet og del det i fire ved hjelp av en kniv. Del hver av de fire bitene i tynne skiver på langs.
Kutt opp sylteagurken i terninger.
Rør rømmen og majonesen sammen i en bolle og smak til med fersk revet pepperrot og pepper.
Legg opp som en salat på fire tallerkener eller på et stort fat.
Start med å legge potetene i bunnen, fordel deretter epler, løk, sylteagurk og sildebiter over potetene. Legg til slutt på rømmesausen, pynt med dill og riv over pepperrot.