Vinreise: Torres - Et spansk nasjonalikon

SPANSK VIN PÅ SITT BESTE: Vakre vinlandskaper av Torres.
SPANSK VIN PÅ SITT BESTE: Vakre vinlandskaper av Torres. Foto: Svein Lindin / Kapital
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom generasjoner har Torres bygget seg opp til å bli en ledende kvalitetsprodusent i Spania.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

VINREISE: Spanske rødviner er lette å overse i det norske vinmarkedet.

Til sammen fronter Italia og Frankrike storsalget med 27 millioner liter i 2021, mens Spania havner på tredjeplass med nærmere syv millioner liter. Faustino, Torres, El Coto, Contino, Cune og Muga er gamle travere i polhyllene, med et trofast publikum.

På vinsiden er det mye positivt som skjer. En bølge av nye viner med mindre fatbruk og en mer fruktdrevet stil gjør Spania til et langt mer spennende vinland enn det har vært på mange år.

La oss ta for oss rødvinsklassikeren Torres Coronas. Årgangen Coronas 1971 kom først for ordinært salg på Vinmonopolet i september 1975, til 21,50 kroner pr. flaske (vanlig rødvin kostet da rundt 14 kroner).

Gjeldende årgang av Coronas er 2019 og koster 134,90. Vinen kommer både i flaske og på boks, og er fremdeles en favoritt for nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Torres leverer også en rekke andre viner fra hele Spania som det er verdt å prøve.

Eget vineri: Ikonet Mas La Plana. Foto: Svein Lindin / Kapital
Eget vineri: Ikonet Mas La Plana. Foto: Svein Lindin / Kapital

Respektable Torres

Vinprodusenten og familiebedriften Torres er blant de ansvarlige for at Spania i dag betraktes som en leverandør av kvalitetsvin – ikke bare for spanjoler, men for en hel vinverden.

I 2021 ble Torres for femte gang kåret til «Most Admired Wine Brand in Europe» av fagbladet Drinks International.

Spesielt anbefalt

Helt siden starten i 1870 har familien Torres fulgt vinmarkedet og tilpasset seg mest mulig. Slik har bedriften overlevd i generasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter sensasjonen i 1979 markerte Bodegas Torres seg som en svært seriøs vinprodusent. Torres’ nå ikoniske vin Mas La Plana kom ut som beste vin i en fransk test der mange av de store, kjente slottene i Bordeaux var med.

Mas La Plana 1970 (vinen het den gang Gran Coronas Reserva – Black Label) slo ut kjente Château Latour 1970, Château Pichon-Lalande 1964 og Château Mission Haut-Brion 1961. Torres Coronas 1976 kom på syvende plass i den samme konkurransen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen selvfølge

Hvis man i dag ser tilbake noen generasjoner, var det ingen selvfølge å lage kvalitetsvin i Spania. Stort sett handlet det om å lage billig bulkvin til et marked som ikke hadde tro på at spanjoler kunne lage kvalitetsvin.

Selv i dag lages det mye bulkvin av middelmådig kvalitet fra Spania, og vinene er gjerne i de lavere prisklassene. Den store forbedringen i vinkvalitet skjer først og fremst i prissegmentet over 180 kroner.

STORPRODUSENT: Torres eier mange tusen hektar med vinmarker, alle økologiske. Foto: Svein Lindin / Kapital
STORPRODUSENT: Torres eier mange tusen hektar med vinmarker, alle økologiske. Foto: Svein Lindin / Kapital

Femte generasjon utvider

Dagens drift ledes av femte generasjon Torres. Miguel Torres Maczassek jr. overtok som daglig leder etter sin far i 2012.

Miguel Torres senior er fremdeles sterkt involvert i alle ledd av produksjonen, i likhet med sin søster Mireia Torres Maczassek. Med dem har Torres tatt steget fra å være en produsent fra Penedes til å ha vinmarker over hele landet.

I lang tid har målsetningen til familien vært å etablere seg som en ledende kvalitetsprodusent i Spania, med klassiske vineiendommer i Galicia, Conca de Barberà, Toro, Jumilla, Ribera del Duero, Priorat og Rioja.

I lang tid har vinmarker og eiendommer blitt bygget opp steg for steg for å være selvstendige, bærekraftige enheter i Torres’ etter hvert store vinportefølje.

Etter vår mening er det på tide å kalle Torres et spansk nasjonalikon, ved siden av å lage stedegne, flotte viner.