Lunsjguiden med Long og Short:Ekebergrestauranten: Utsikt og utsøkt lunsj til terningkast 6

OSLO KOMMUNE: Opprinnelig var Ekebergrestauranten oppført av Oslo Kommune i 1927-1929.
OSLO KOMMUNE: Opprinnelig var Ekebergrestauranten oppført av Oslo Kommune i 1927-1929. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Oslos beste utsikt og nakne kvinner nærmest overalt i naturskjønne omgivelser, toppes det hele med en lunsj til toppscore.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LUNSJGUIDE: Long har mange meninger om arkitektur, og de kommer oftest frem når hun er sur. Mon tro om hun vil rose eller rise Ekebergrestauranten som sto ferdig i 1929, tegnet av arkitekt Lars Backer? Bygningen blir trukket frem som en av de fineste eksemplene på klassisk funksjonalisme i Norge.

– Ser litt ut som et sanatorium fra utsiden. Ikke en spesielt pen bygning, synes jeg, men kul. Jeg ser for meg fest og Charleston-dans her en gang i tiden. Og her inne er det helt nydelig, sier Long etter at de er blitt vist plass til et vindusbord.

– Og jeg vet ikke om noen annen restaurant i Oslo med flottere utsikt, legger hun til.

Både hovmester og servitør er blide og kunnskapsrike kvinner med et behagelig vesen. Dukene er hvite og tøyserviettene stivede. Likevel er det noe jovialt over hele restauranten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
MAKSIMALT ANTALL VINDUSPLASSER: Arkitekt Lars Backer la stor vekt på maksimalt antall vindusplasser, et absolutt pluss når tåken ikke ligger tykk som grøt. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
MAKSIMALT ANTALL VINDUSPLASSER: Arkitekt Lars Backer la stor vekt på maksimalt antall vindusplasser, et absolutt pluss når tåken ikke ligger tykk som grøt. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Uvanlig stillhet rundt bordet

Short blinker seg ut ovnsbakt blomkål med tomat- og rødløksalat, ristede mandler og hollandaise med løpstikke.

Long vipper mellom skrei servert med brokkolikrem, spisskål og saus med stikkelsbær, eller andelår confit med ovnsbakte rotgrønnsaker, grønnkål og andesjy med tranebær og estragon. Long ber servitøren befri henne fra beslutningsvegringen.

– Velg and, sier hun, og dermed er begge bestillingene i boks.

Den normalt pratsomme duoen sier ikke stort de første minuttene. Utsikten har tatt dem begge to. At solen skinner fra skyfri himmel gjør hele opplevelsen så langt til en syver på terningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen gjester i T-skjorte har satt seg ned med kalde pils på uteserveringen. Inne begynner bordene nærmest vinduene å fylles opp med pent kledde forretningsmenn og noen tilårskomne gjester som åpenbart feirer bursdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Visste du at dette stedet tidligere ble kalt «Åreknuten» på folkemunne fordi det var et litt slitent sjekkested for folk over seksti? spør Short.

FRA FORFALL TIL GJENÅPNING: På 1980-tallet startet det langvarige forfallet, og i 1997 ble restauranten stengt. I 2005, pusset opp etter alle kunstens regler, ble den gjenåpnet. Christian Ringnes eier eiendommen gjennom sitt selskap Eiendomsspar. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
FRA FORFALL TIL GJENÅPNING: På 1980-tallet startet det langvarige forfallet, og i 1997 ble restauranten stengt. I 2005, pusset opp etter alle kunstens regler, ble den gjenåpnet. Christian Ringnes eier eiendommen gjennom sitt selskap Eiendomsspar. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Long nikker og sier at stedet, eiet av Christian Ringnes og driftet av Furset-gruppen, fremstår som noe ganske annet i dag. Og utenfor florerer det med nakne kvinner i fascinerende positurer i Ringnes’ skulpturpark. De to blir enige om å legge turen til Ekebergparken en annen dag.

På bordet har de fått en kurv med hjemmebakt surdeigsbrød og tilhørende smør. Skorpen knaser på det ferske og uimotståelige brødet. Faktisk går det så fort unna med karbohydratene at de får påfyll.

OVNSBAKT BLOMKÅL: Med tomat- og rødløkssalat, ristede mandler og hollandaise med løpstikke. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
OVNSBAKT BLOMKÅL: Med tomat- og rødløkssalat, ristede mandler og hollandaise med løpstikke. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Syndig godt

– Det tok nesten en halv time, hvisker Long etter at servitøren har kommet med rettene.

Short tar kokkene i forsvar:

– Hadde vi vært på en restaurant på Oslo S ville det vært for lenge å vente, men her oppe i åsen, som det også tar litt tid å komme til, skaper ventetiden bare forventninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ovnsbakte blomkålen serveres som en vakker symfoni av former og farger. Stekeskorpen er perfekt og står i sterk kontrast til den myke blomkålen. Hollandaisen er blant de beste Short har smakt i hele sitt liv. Der andre hollandaiser etterlater seg et fettlag i munnen, er denne frisk og nærmest syndig god. Short tar nok en skive med brød for å suge opp siste rest av sausen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Longs andelår er også av den bedre sorten.

– Andeconfit er lår som er krydret og stekt i andefett. Det gir et fantastisk mørt kjøtt. Dette er nydelig! Og jeg elsker både rødbeter og grønnkål, så denne kombinasjonen syns jeg er perfekt, kvitrer Long, som kun etterlater benet fra andelåret på tallerkenen.

ANDELÅR CONFIT: Med ovnsbakte rotgrønnsaker, grønnkål og andesjy med tranebær og estragon. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
ANDELÅR CONFIT: Med ovnsbakte rotgrønnsaker, grønnkål og andesjy med tranebær og estragon. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Måltidet avsluttes med dagens dessert, som er en ostekake basert på bringebær.

– Den smaker mer som en fromasj enn ostekake, men det spiller vel egentlig ingen rolle, for denne lunsjen synes jeg har vært tommel opp fra start til slutt, sier Long og får en fysisk tommel opp fra den andre siden av bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekebergrestauranten - Terningkast 6

Mat fra havet spiller hovedrollen på lunsjmenyen, med retter som skagenrøre, fiskesuppe, blåskjell og skrei. I tillegg til utsikt, sto også service og mat til terningkast seks.

Sted: Kongsveien 15.

Pris lunsjretter: 235 – 325 kroner.

Tid før maten kom: 28 minutter.

Besøkt: 19. april 2022.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Premium.