Det er lett å la seg begeistre av Brandini

MIDT I BLINKEN: Søstrene Bagnasco i Piemonte treffer folkesmaken med sine hverdagsviner.
MIDT I BLINKEN: Søstrene Bagnasco i Piemonte treffer folkesmaken med sine hverdagsviner. Foto: Svein Lindin / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søstrene Bagnasco i Piemonte treffer folkesmaken med sine hverdagsviner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Premium.

Det er lett å la seg begeistre over vinene fra italienske Brandini.

Vi vil kalle dem et friskt pust inn i den norske vinverden. Det er ikke mangel på viner fra Piemonte, men den lille familieprodusenten Brandini treffer med sine prisgunstige, fruktdrevne viner som passer godt til hverdags, i tillegg til mer raffinerte, elegante Barolo-viner av beste sort.

SØSTRE: Serena og Giovanna Bagnasco. Foto: Svein Lindin / Finansavisen
SØSTRE: Serena og Giovanna Bagnasco. Foto: Svein Lindin / Finansavisen

Familieprosjekt

Det hele startet i 2007 som et familieprosjekt for Piero, hans kone Grazia Castelli Bagnasco og døtrene deres Giovanna og Serena da de overtok Brandini-eiendommen.

Vineiendommen på 18 hektar er sertifisert økologisk, driftes etter biodynamiske prinsipper og ligger noen minutters biltur fra kjente La Morra i Piemonte. Inntil familien Bagnasco overtok, hadde den tidligere eieren solgt alle druene sine til et av de lokale kooperativene i Piemonte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinmarkene lå ideelt til, men var drevet mer kommersielt med tanke på kvantitet heller enn nødvendigvis kvalitet.

Tidspunktet var mer eller mindre perfekt for å kjøpe. Piemonte har lenge vært i rask vekst når det gjelder vinturisme. Samtidig øker etterspørselen etter økologiske og biodynamiske viner.

Spesielt anbefalt:

Praktfull utsikt: Brandini-eiendommen i La Morra, Piemonte. Foto: Svein Lindin / Finansavisen
Praktfull utsikt: Brandini-eiendommen i La Morra, Piemonte. Foto: Svein Lindin / Finansavisen

Store investeringer mot bærekraft

Familien sto overfor en større omlegging. Store investeringer ble gjort i vineriet; et sjarmerende lite overnattingssted med fem rom ble bygd for å ta imot og servere gjester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi elsker å få besøk, og det skaper en helt egen stemning i vineriet når vi har gjester boende her, kunne Giovanna Bagnasco fortelle Finansavisen ved et besøk i september i 2021.

– Men viktigst av alt er det arbeidet i vinmarkene vi må gjøre for å kunne drive økologisk. Vårt mål fra starten er å ha en helhetlig bærekraftig tanke bak alt vi gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Serena Bagnasco forteller om mye manuelt arbeid i vinmarkene året rundt.

– Det er ingen grunn til å legge skjul på at det har tatt tid å finne vår måte å organisere den økologiske, til dels biodynamiske, tilnærmingen vi har i vinmarkene våre på, forteller Giovanna Bagnasco.

Søstrene har fra 2016 tatt over driften, og målet deres er klart.

– Våre viner skal smake godt, føles ekte og ha potensial til å være ypperlige matviner.

Vinene gjør inntrykk

Vi må innrømme at det er lenge siden en vin fra Piemonte har gjort inntrykk på oss slik som vinene til Giovanna og Serena Bagnasco. Søstrene tar et bevisst valg, og høster tidligere enn mange. Den tidlige innhøstingen skaper en syrefriskhet i vinene som gjør vinene en anelse syrligere, men fruktkonsentrasjonen i vinene skaper en flott helhet.

Vår hverdagsfavoritt er utvilsomt Brandini Rocche del Santo Barbera d’Alba Superiore til 230 kroner. En ren og klokkeklar vin, fruktdrevet, typeriktig og matvennlig. Nå skal det ikke legges skjul på at kvaliteten går opp noen hakk med den nebbiolo-baserte vinen Brandini Filari Corti Langhe Nebbiolo 2020 til 250 kroner. Kall gjerne vinen en helgevin, men den blir fort en favoritt om du skaffer vinen i magnumflasker i 2019-årgangen. En tanke mer utviklet og perfekt når glassene er store og kvelden er ung.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Toppviner på billigsalg

Om man snakker om viner som vil vise seg som et svært godt kjøp, er toppvinene til søstrene Bagnasco aktuelle.

Deres Brandini Barolo R56 i årgang 2016 til 660 kroner og Brandini Barolo Cerretta 2016 til 700 kroner er ikke bare fra en årgang som høster lovord som en av tiårets beste, men til priser som vil virke rimelige innen få år.

Kall det gjerne en gavepakke fra Barolo. Iboende nydelig syrlighet, flott elegant struktur og konsentrasjon gjør disse vinene beundringsverdige. Ypperlig å putte kassevis i kjelleren, men det vil bli vanskelig å holde fingrene unna om du prøver en nå.

Om ikke du er immun mot vinøse fristelser, da.