Vin: Seks gode kjøp fra Rhone-dalen

SKATTKAMMER: Rhone-dalen er et skattkammer av gode viner.
SKATTKAMMER: Rhone-dalen er et skattkammer av gode viner. Foto: Svein Lindin / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinteren krever fyldige, smakfulle viner. Svaret finner man i Rhone-dalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Premium.

Like sikkert som kuldegradene i januar, er økningen i salget av viner fra Rhone-dalen i Frankrike. Ikke uten grunn. Vi nordmenn elsker de fyldige, smakfulle og kraftige vinene som varmer og begeistrer oss ved middagsbordet eller foran peisen.

Spesielt anbefalt:

Blant de største

I Frankrike troner Bordeaux på toppen med 111.400 hektar vinmarker, mens Rhone-dalen er på en god andreplass med 71.000 hektar.

Millioner av liter ordinær hverdagsvin lages i begge områder. Å finne frem de gode vinene handler mye om produsent og underområde.

Vi har plukket ut seks flotte viner som vil glede deg denne vinteren – og de neste ti årene om du putter dem i vinkjelleren.

Topp kvalitet: Vinene fra Hermitage er juvelen i Rhone-dalen Foto: Christophe Grilhe
Topp kvalitet: Vinene fra Hermitage er juvelen i Rhone-dalen Foto: Christophe Grilhe

Positiv utvikling

Vinene fra Rhone-dalen har de siste ti årene utviklet seg i positiv retning.

Borte er fatdominerte viner som trengte 10 til 15 år før de var drikkemodne. I dag preges vinutvalget både fra nord og sør i dalen av mer tidlig drikkemodne viner, uten et dominerende fatpreg på smak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til endringen er sammensatt, men stort sett er det et generasjonsskifte hos produsentene som bidrar mest. En annen faktor er markedet.

Markedet etterspør viner som er tidligere drikkemodne, gjerne med en tidshorisont på åpning fra samme dag til tre år.

Anbefalte rødviner fra Rhone-dalen

Mye vin for pengene

Rhone-dalen deles inn i to hovedområder: Nord-Rhône og Sør-Rhône. Tidligere kunne man definere den beste kvaliteten i nord, mens man i sør kunne definere et dusin topprodusenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvalitet har endret seg radikalt i sør i appellasjoner som for eksempel Gigondas, Vacqueyras og Châteauneuf-du-Pape.

Prisene på topprodusenter som Beaucastel og Chateau Rayas er stigende, men i kjølvannet av disse er det flere vinprodusenter som imponerer med langt høyere kvalitet enn tidligere.

Bedre vinifikasjon, spontanfermentering, lavere avkastning og eldre vinstokker er nøkkelordene hos vinprodusentene. Det hersker ingen tvil om at også pris kontra kvalitet betyr mye om man sammenligner med dyrere områder som Burgund eller Bordeaux.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvitvin og halvflasker

I ukens anbefaling trekker vi spesielt frem to viner. I hyllene på polet kan man finne halvflasker med Hermitage 2016 fra Domaine du Colombier til 329 kroner.

Det er intet mindre enn et røverkjøp, og underbygger satsningen Vinmonopolet har gjort med å tilby halvflasker fra kjente produsenter som Col d'Orcia, Fèlsina og Ch. Musar.

Den andre anbefalingen er en relativt dyr hvitvin, som er en vinskatt som er tilgjengelig fra den svært anerkjente produsenten Chateau Beaucastel.

Perfekt til grillet kongekrabbe

Med en produksjon på kun seks prosent av totalvolumet i Rhone-dalen, blir hvitvin en kuriositet å regne.

Det gjelder også for 2019- og 2014-årgangen av Ch. de Beaucastel Blanc. Vinene er drikkemodne nå, men kan legges vekk i vinkjelleren i tiår fremover.

Prismessig er 2014-årgangen til 780 kroner et godt kjøp, men vi falt for den energiske syrligheten 2019-årgangen gir.

Selv prisen på 990 kroner flasken forsvares godt. Spesielt om du kobler vinen til et måltid med grillet kongekrabbe med estragonsmør.