Lunsjguiden med Long & Short:

Sagene Lunsjbar - en perle

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Oversiktlig lunsjmeny med varianter av smørbrød, suppe, salat, spekemat og hamburgere, kombinert med lune og koselige lokaler i historiske omgivelser.
DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Oversiktlig lunsjmeny med varianter av smørbrød, suppe, salat, spekemat og hamburgere, kombinert med lune og koselige lokaler i historiske omgivelser. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

At noen syltede beter og en hamburger dissekert på American Psycho-vis kan skape så mye entusiasme, er faktisk intet mysterium når åstedet heter Sagene Lunsjbar.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Premium.

Historien sitter i veggene. Allerede i 1855 kunne de servere første gjest. For 100 år siden het stedet Sagene Spiseforretning, og i 1953 endret de navn til Sagene Lunsjbar.

– Jeg har faktisk vanket her siden før jeg begynte på skolen, sier Short.

Long, som er vokst opp på en annen kant av landet, ser ut som et spørsmålstegn.

– Da de andre barna fikk butikk-brus som Coca-Cola og Solo, kjørte pappa til Fontana Mineralvannfabrikk som lå i bakgården her og kjøpte kassevis med billig-brus. Jeg elsket å være med.

– Brus skal det bli i dag også, sier Long bak munnbindet og finner et hyggelig bord ved vinduet.

INNERTIER: Sageneburger på Sagene Lunsjbar. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
INNERTIER: Sageneburger på Sagene Lunsjbar. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

En stille burgerkamp

Restauranten er halvfull. Et par eldre karer fomler med å få av seg broddene før de fortsetter inn i det lyse, lune lokalet. Det er venninner og enslige med mobil og bok i skjønn forening med lokalpatrioter og den unge artisten som nå er aktuell med låten «Smilet i ditt eget speil».

Servitøren er relativt fersk i jobben og blid som en sol. På kjøkkenet jobber kokkene på gamlemåten, med lokale råvarer og så lite bruk av halvfabrikata som mulig. Long vurderer en kremet fiskesuppe med blåskjell og fisk. Short har allerede blinket seg ut en Sageneburger med roquefortkrem og BBQ-mayo.

Short lar Long bestille først og blir overrasket over resultatet; hun velger burgeren! Short leser raskt gjennom menyen på nytt og bestiller en chevresalat med syltede beter. Allerede etter 11 minutter blir maten servert i et lokale som er befriende stille. Bortsett fra hyggelige passiarer mellom gjestene spilles det ingen støyende bakgrunnsmusikk. De eneste forstyrrelsene under måltidet er stadige blålys og ulende sirener.

NEDPÅ: Sagene Lunsjbar passer fjor både tur- og dresskledde. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
NEDPÅ: Sagene Lunsjbar passer fjor både tur- og dresskledde. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

En seriemorders presisjon

– Den lune geitosten smaker helt nydelig. Passe myk konsistens og en lekker stekeskorpe, sier Short og gafler i seg nok en bit.

– Men det ser ut som om du har fått en rød og grønn salatblanding toppet med en stor fiskekake, sier Long og tar en prøvende bit av en stekt potet.

– Det er uendelig deilig å slippe pommes frites til hamburgeren. Disse stekte potetene er kjempegode, sier hun og skjærer gjennom burgeren med den samme presisjonen Patrick Bateman har i American Psycho.

– Jeg ville kanskje ha foretrukket kjøttet litt mer grovmalt, men burgeren er fin og rosa i midten. Og roquefortkremen er nydelig.

Short har allerede spist opp hele sin lune ost, men det er fortsatt mange rødbetbiter og ringer med syltet rødløk igjen på tallerkenen. Salaten er krisp og smakene harmonerer perfekt. Likevel har Short et snev av furtefjes:

– Når jeg spiser softis og har slikket av sjokoladestrøet, har jeg alltid drømt om å kunne gå tilbake til kiosken og be dem dyppe isen en runde til i boksen med sjokoladestrø. Nå har jeg det akkurat likt: jeg skulle ønske jeg kunne få en chévre til og blande med resten av salaten, men jeg tør ikke spørre…

HISTORISK: Allerede i 1855 var dette et bevertningssted i tømmerbygningen ved restauratør Kay. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
HISTORISK: Allerede i 1855 var dette et bevertningssted i tømmerbygningen ved restauratør Kay. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

En annen klasse enn Schrøder

Patrick Bateman fullfører sin burger og skraper opp den siste resten av roquefortkrem med en potetbit.

– Nå er jeg skikkelig mett, men på en god måte, sier hun smilende.

De fullfører lunsjen med hver sin kopp kaffe og oppsummerer med hviskende stemme:

– Dette lokalet passer perfekt til en forretningslunsj. Skal du ha med deg noen på laget blir de garantert blidgjort her. Jeg vet om en del utlendinger som faller i staver når de besøker Harry Holes stamsted Schrøder, men lokalene her er hyggeligere og kjøkkenet langt bedre enn på St. Hanshaugen. Maten isolert sett er kanskje en firer her, men alt annet vipper opp. Jeg foreslår terningkast fem, sier Short.

Smilet til Long taler for seg. Her er det ingen grunn for å diskutere noe som helst.

Sagene Lunsjbar - Terningkast 5

En virkelig gammel traver som tiltrekker seg alle byens samfunnslag. Her sitter stamgjester side om side ved barnefamilier, dresskledde og turkledde fra begge sider av elven. Oversiktlig lunsjmeny med varianter av smørbrød, suppe, salat, spekemat og hamburgere.

Herlig lokale, hyggelig service og godt kjøkken.

Sted: Maridalsveien 153.

Pris lunsjretter: 169 – 209 kroner.

Tid før maten kom: 11 minutter.

Besøkt: 4. januar 2022.

Personvernpolicy