Matforskning:Ny teknologi gir friske norske epler i januar

De norske vintereplene er knasende sprø, lukter godt, er smakfulle og er perfekt som et sunt mellommåltid i farta.
De norske vintereplene er knasende sprø, lukter godt, er smakfulle og er perfekt som et sunt mellommåltid i farta.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I butikkene finnes nå friske, saftige og sprø norske epler. Ny lagringsteknologi gjør at butikkene nå selger norske epler langt utover ordinær sesong, og tydelig merking på eplene gjør det lett for forbrukere å velge de norske eplene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I januar er det hjemmekontor og hjemmeskole for mange og fra tidligere undersøkelser ser vi at det ikke er gunstig for det anbefalte daglig inntaket av frukt og grønt. Under pandemien spiser hver og en av oss mindre frukt og grønt, sammenlignet med før pandemien. Færre restaurantbesøk og bortfall av kantineordninger på arbeidsplassen som følge av hjemmekontor er viktige forklaringsfaktorer, sier leder for merkevarebygging i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Silje Thoresen Tandberg, i en pressemelding.

- De norske eplene er knasende sprø, lukter godt, er smakfulle og er perfekt som et sunt mellommåltid i farta. Epler inneholder kostfiber som gir en god magefølelse og antioksidanter vi trenger i en travel hverdag

- Mange har forsetter for det nye året, og vi slår et slag for de norske eplene og alt det gode du kan lage med dem som utgangspunkt og håper mange lar seg inspirere, avslutter Silje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor bør du spise epler

Epler har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og som gir god metthetsfølelse.

Epler har mest vitamin C rett under skallet, så spis epler med skallet på. Lagringsepler inneholder noe mer vitamin C enn de tidlige sortene.

Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Utvidet eplesesong

Bak satsingen står norske epleprodusenter, representert ved Telefrukt AS, merkeordningen Nyt Norge fra Stiftelsen Norsk Mat og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). I den treårige prosjektperioden er målsetningen å utvide sesongen for norsk epler og oppnå en markedsandel ca. 20 % for norske epler som selges i vintermånedene fra desember til mars, som vil gi et økt salg på 3 400 tonn årlig og bygge preferanse for norskprodusert eple blant forbrukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny lagringsteknologi gir naturlig friskhet

Vanligvis har sesongen for norske epler vært over i november, men moderne norske epleprodusenter har utviklet ny teknologi som utvider sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknologien som brukes kalles ULO. ULO står for Ultra low oxygene. Oksygennivået i luft er 21 %. Gjennom ULO senkes oksygennivået i lagerrommene fra 21 % og ned til 1 % ved at luften i lagerrommet blåses ut og lagerrommene tilføres nitrogen ved hjelp av en nitrogengenerator.

Samtidig som oksygennivået (O2) senkes til 1 % så øker CO2-nivået til 1 %.

På den måten legges eplene i "dvale" og modningsprosessen eller nedbrytningsprosessen går saktere. Dermed holder eplene seg friske lenger. Det er denne prosessen som gjør at eplene holder seg sprø og saftige i mer enn et halvt år etter innhøsting.

Eplesorter som inngår i prosjektet er Rød Aroma , Elstar og den nyeste eplesorten Rubinstep . Disse egner seg spesielt godt til lagring og eplene holder seg sprø og friske så lenge som et halvt år etter innhøsting.

Opplysningskontorets 10 mest populære epleoppskrifter , og tips til alt det gode du kan lage med de norske eplene