Prisene på mat og drikke falt i 2021

Avgiftsendringer trakk ned KPI for mat og drikke med 2,3 prosentpoeng på tolvmånedersbasis i desember. Det siste året har prisene falt klart mest for alkoholfrie drikkevarer, og størst var prisnedgangen for brus med et fall på 19,9 prosent.
Avgiftsendringer trakk ned KPI for mat og drikke med 2,3 prosentpoeng på tolvmånedersbasis i desember. Det siste året har prisene falt klart mest for alkoholfrie drikkevarer, og størst var prisnedgangen for brus med et fall på 19,9 prosent. Foto: Heiko Junge / NTB / NTB scanpix

Prisene på mat og drikke har gått ned med 1,9 prosent det siste året.

I en tid med høye strømregninger er det godt nytt for norske husholdninger at prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer har falt med 1,9 prosent de siste 12 måneder.

– Matvarer og alkoholfrie drikkevarer har trukket ned tolvmånedersveksten i konsumprisene i flere måneder. Det skyldes sterk konkurranser i dagligvaremarkedet og at avgiften på sjokolade- og sukkervarer samt alkoholfrie drikkevarer ble fjernet i fjor, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke, i en pressemelding.

Stort prisfall på brus

– Strømprisene trekker prisveksten kraftig opp de seneste månedene. Den totale prisveksten hadde vært enda høyere uten prisfallet på mat og drikke, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk, Virke.
– Strømprisene trekker prisveksten kraftig opp de seneste månedene. Den totale prisveksten hadde vært enda høyere uten prisfallet på mat og drikke, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk, Virke.

Avgiftsendringer trakk ned KPI for mat og drikke med 2,3 prosentpoeng på tolvmånedersbasis i desember. Det siste året har prisene falt klart mest for alkoholfrie drikkevarer, og størst var prisnedgangen for brus med et fall på 19,9 prosent.

– Strømprisene trekker prisveksten kraftig opp de seneste månedene. Den totale prisveksten hadde vært enda høyere uten prisfallet på mat og drikke. Vi skal være glad for avgiftslettelsene i 2021 og at konkurransen i dagligvaremarkedet er så sterk som den er. Avgiftslettelsene på alkoholfrie drikkevarer og sjokolade- og sukkervarer gir også et mindre press på grensehandelen når grensene åpner igjen. Det gjenstår å se om det er tilstrekkelig til å se en nedgang i grensehandelen fremover, sier Jarle Hammerstad.

Personvernpolicy