Dette skal nordmenn spise til jul i år
Hva er 10 på topp på norske bord på julaften? Hva skiller vestlendingene fra østlendingene? Og hvem bestemmer egentlig julemenyen?
Dette og mye mer får du svaret på i MatPrats ferske juleundersøkelse gjennomført av YouGov.
Det er fortsatt ribbe og pinnekjøtt som er nordmenns favoritter på julaften. Nordmenn er opptatt av tradisjoner, og velger heller tradisjonsmat fremfor alternative retter på julaften.
- Juletallene er ganske stabile i år også, og julemiddagen er fortsatt sterkt preget av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen, i en pressemelding.
Dette skal nordmenn spise på julaften i år
Svineribbe: 44 %
Pinnekjøtt: 35 %
Kalkun: 7 %
Skinkestek: 5 %
Risgrøt: 4 %
Torsk: 4 %
Vegetarmat: 4 %
Annen middag: 4 %
Pizza: 4 %
Lutefisk: 3 %
Øst mot vest
Den tradisjonelle ribbe/pinnekjøtt-kampen mellom de ulike landsdelene er som før:
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Tradisjonene mellom øst og vest er tydelige når det gjelder julemiddagen også i år. Mens østlendingene (utenom Oslo) spiser klart mest ribbe, elsker vestlendingene pinnekjøttet sitt. Ribba går av med sammenlagtseieren og står også på topp i Trøndelag og Nord-Norge. Agder og Sør-Østlandet foretrekker også ribbe og pinnekjøtt, men er det området der kalkun står sterkest, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.
Oslo:
Svineribbe: 39 %
Pinnekjøtt: 29 %
Torsk: 9 %
Kalkun og risgrøt: 8 %
Skinkestek og vegetarmat 7 %
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenInnlandet og Viken:
Svineribbe: 57 %
Pinnekjøtt: 19 %
Kalkun: 8 %
Skinkestek: 7 %
Risgrøt: 5 %
Agder og Sør-Østlandet
Svineribbe: 47 %
Pinnekjøtt: 27 %
Kalkun: 12 %
Torsk: 7 %
Skinkestek: 4 %
Vestlandet:
Pinnekjøtt: 68 %
Svineribbe: 22 %
Kalkun og vegetarmat: 6 %
Risgrøt: 5 %
Torsk: 4 %
Trøndelag og Nord-Norge:
Artikkelen fortsetter under annonsenSvineribbe: 57 %
Pinnekjøtt: 27 %
Lutefisk: 5 %
Kalkun: 4 %
Vegetarmat: 3 %
Hva bestemmer hva som spises på julaften?
Tradisjon fra tidligere: 36 %
Jeg bestemmer: 27 %
Tradisjon vi har startet selv: 21 %
Foreldrene mine: 16 %
Partneren min: 13 % (kvinner: 11 %, menn 16 %)
Variarer avhengig av besøk: 12 %
Barna: 9 %
- Tradisjoner er viktige for oss når vi skal samles til julefeiring, og for mange er familietradisjoner viktige for å skape den riktige julestemningen, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
- Med flere generasjoner og nye familiemedlemmer samlet rundt bordet, blir det ofte ulike ønsker for hva som skal stå på menyen. Mange løser det ved å servere både to og tre ulike retter på julaften, eller ved å spre tradisjonsrettene utover i jula. Noen tror kanskje at svigermor har mye hun skulle ha sagt om hva som skal stå på menyen på julaften, men det ser ut til at andre faktorer veier tyngre, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Artikkelen fortsetter under annonsenDessertfavorittene
Riskrem
Multekrem
Karamellpudding
Is
Fruktsalat
- Dessertfavorittene på julaften er de samme som tidligere
– riskrem er fremdeles favoritten for de fleste, etterfulgt av multekrem, karamellpudding og is. Men hva du spiser til dessert, avhenger av hvor i landet du bor. Multekremen er mest populær i Midt-Norge og Nord-Norge, der mange har plukket multene til juledesserten selv, mens riskremen er aller mest populær blant sørlendingene, sier Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Artikkelen fortsetter under annonsenJulekakefavorittene
Kransekake
Pepperkaker
Krumkaker
Smultringer
Brune pinner
Delfiakake
Sarah Bernhardt
- Kransekaken troner øverst på julekakelisten. Favorittkakene våre til jul har vært ganske stabile de siste årene, men i år ser vi at pepperkakene har passert de tradisjonelle krumkakene, samtidig som Sarah Berhardt har styrket sin posisjon som julekake ved å komme inn blant de 7 slagene, sier Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.
Artikkelen fortsetter under annonsenDisse kakene baker vi selv
- Til høytiden baker vi de gode gamle juleklassikerne. Pepperkaker og krumkaker, etterfulgt av kokosmakroner, brune pinner, kakemenn, serinakaker, smultringer og sandkaker, forteller Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.
Topp 5 middager på nyttårsaften:
Kalkun: 34 %
Pinnekjøtt: 17 %
Ribbe 9 %
Biff/helstekt filet eller kylling: 6 %
Grønnsaker: 5 %
- Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften, og 34 % av oss spiser kalkun til middag. Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt som tradisjonsmat, at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også. I Vestland fylke er det hele 43 % som spiser pinnekjøtt på nyttårsaften, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.