Julebakst er en sosial aktivitet

De minste i familien synes ofte det er ekstra stas å bake sammen til jul – bakingen gir både læring, mestringsfølelse og kos.
De minste i familien synes ofte det er ekstra stas å bake sammen til jul – bakingen gir både læring, mestringsfølelse og kos. Foto: Brodogkorn.no

Når vi baker julekaker, gjør vi det helst sammen med andre. En fersk undersøkelse viser at mer enn 6 av 10 som baker til jul, gjør det sammen med familie eller venner.

Vi elsker å bake sammen til jul. Få ting gir julestemning som å

tenne stearinlys, finne frem pepperkakeformene og kjenne duften av kanel, ingefær og nellik bre seg i hjemmet.

I høst gikk Opplysningskontoret for brød og korn sammen med MatPrat for å finne ut av nordmenns bakevaner til jul. Spørreundersøkelsen ble utført av meningsmålingsbyrået YouGov og konklusjonen var tydelig: Julebakst er en sosial aktivitet.

Julebakst sammen med andre

Ifølge undersøkelsen er det hele 64 prosent av oss som baker julekaker som gjør det sammen med noen. Flertallet av disse baker julekaker sammen med barn og familie, og nesten 10 prosent baker også sammen med venner.

Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn Torunn Nordbø har bakt julekaker i 50 år og deler av sin erfaring.

– Når vi baker julekaker gjør vi det helst sammen med våre nære og kjære. Familie og venner samles for å gjøre noe koselig i lag, samtidig som vi snakker om alt som har skjedd siden sist, sier hun i en pressemelding.

Baking er dobbelt så gøy når man gjør det sammen med noen man er glad i. Foto: Brodogkorn.no
Baking er dobbelt så gøy når man gjør det sammen med noen man er glad i. Foto: Brodogkorn.no

En nyttig, hyggelig og sosial aktivitet

Å bake julekaker sammen er både nyttig, hyggelig og sosialt, mener Nordbø. Hun oppfordrer til å invitere både voksne og barn til et felles juleverksted.

– Familiens barn får mestringsfølelse av å få til noe sammen med de voksne. Dessuten kan man se og nyte det gode resultatet med det samme, forklarer Nordbø.

Hun anbefaler også å være raus med deling av oppskrifter.

– Når vi baker julekaker sammen lærer vi av hverandre og fører kunnskap videre. Baking gjør godt både mellom generasjoner og på tvers av kulturer, sier Nordbø.

Torunn Nordbø mener julekakebaksten er både nyttig, hyggelig og sosial.
Torunn Nordbø mener julekakebaksten er både nyttig, hyggelig og sosial.

Få mye gjort med enkelt juleverksted

I tillegg til kosen er det mer effektivt med et felles julekakeverksted for de som har mye som skal gjøres før jul. Man får unnagjort «nødvendige» juleforberedelser, som å få kaker og hjemmelagde julegaver i boks.

En del av suksessoppskriften til en felles julekakebakst er å holde det enkelt, mener Nordbø.

– Julekakene skal ikke være et stressprosjekt. Det viktigste er jo at vi skal gjøre noe hyggelig sammen og få en god julefølelse med bakingen, sier hun.

Torunn Nordbø foreslår å velge seg ut mellom en og tre julekaker som man har et forhold til. Gjestene kan også bidra med egen kakedeig eller utstyr til juleverkstedet, slik at verten slipper å stille med alt alene.

Et hyggelig juleverksted kan resultere i fine hjemmelagde julegaver.
Et hyggelig juleverksted kan resultere i fine hjemmelagde julegaver.

Oppskrifter: Julekakene vi baker sammen til jul

Til høytiden baker vi de gode gamle juleklassikerne. Pepperkaker og krumkaker seiler opp som favoritter, etterfulgt av kokosmakroner , brune pinner , kakemenn , serinakaker , smultringer og sandkaker . Kransekaken er populær å gi i gave.

Trygg julebakst i fellesskap

I en tid der mange er opptatt av hygiene er det dessuten en stor fordel at julekakene stekes på høy varme.

– Så lenge vi følger vanlige hygieneregler, er det trygt å bake julebakst til andre og motta julekaker som andre har laget, sier Nordbø.

Personvernpolicy