Mer norsk korn i brødet

Norske brød vil i denne sesongen inneholde over 70 prosent norsk korn.
Norske brød vil i denne sesongen inneholde over 70 prosent norsk korn. Foto: Nadin Martinuzzi / Opplysningskontoret for brød og korn
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For andre år på rad øker innholdet av norsk korn i brød og kornprodukter. Norsk korndyrking har de siste årene vært gjennom en liten revolusjon, sier Eli Reistad, direktør for næringspolitikk og markedsregulering hos Felleskjøpet Agri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært mulig å dyrke mye mer hvete med sterk glutenkvalitet. Dette er en

type hvete som i mange år måtte importeres for å få riktig innhold i bakemelet. Med full klaff i to-tre år på rad for denne typen hvetee, må aktørene i kornbransjen, fra bonde via møller og bakeri til dagligvare, nå finjustere kursen og sette seg nye ambisiøse mål for norsk korndyrking og bruk av norsk korn, sier Eli Reistad i en pressemelding fra Felleskjøpet Agri.

- 90 prosent norsk korn

Partnerskap for matkorn og planteprotein, som ble stiftet i august i år, har en visjon om å øke bruken av norsk korn i matproduksjonen fra dagens 50 til 90 prosent i 2030. Dette vil stille økte krav både til dyrkingen og bruken av kornet. Så godt som alle relevante aktører fra bonde, kornkjøpere, møller, bakeri og dagligvare er med i dette arbeidet.

Det norske markedet er relativt lite og variasjonene mellom år er store.

– I år er det litt liten tilgang på såkalt svak hvete, og noe av den sterke hvete må lagres over til neste sesong, sier fagsjef Sindre Flø hos markedsregulator Felleskjøpet Agri.