Trøndelag: Vil inspirere til økt matglede blant eldre

Unge Kokker i sving under Trøndersk Matfestival - et sted nær deg, på Orkanger i 2021. Foto:
Unge Kokker i sving under Trøndersk Matfestival - et sted nær deg, på Orkanger i 2021. Foto: Foto: Ole Ekker
Artikkelen fortsetter under annonsen

Matgledekorpset i Trøndelag har utarbeidet brosjyre for å inspirere til matglede og bedre matomsorg for eldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom eierskap og stolthet til måltidet, god arbeidsflyt, smart

ressursutnyttelse og bruk av lokale råvarer skal det offentlige måltidet løftes fra holdepunkt til høydepunkt.

- Matgledekorpset er et prosjekt i regi av Landbruks- og matdepartementet, og koordineres regionalt av Statsforvalteren. Brosjyren baserer seg på erfaringene gjort i pilotprosjektene i Trøndelag og Innlandet, melder Fylkesnytt.

Kvalitet i matomsorgen

Brosjyren er rettet mot alle som bidrar til god kvalitet i matomsorgen til eldre. Fra beslutningstakere i kommunen, til ledere på institusjon og kjøkken, samt helse- og omsorgspersonell.

– Skaper man endring i “hoder og gryter” til ledelse, pleie og kjøkkenpersonell - da vil måltidet gå fra holdepunkt til høydepunkt for de eldre, sier kokk Inge Johnsen i Matgledekorpset i en video.

Mange eldre får i seg for lite mat på grunn av redusert appetitt. Det kan føre til underernæring med redusert livskvalitet og økt omsorgsbehov. Gode måltider gir trivsel, næring, mestring og felleskap. Gode måltider er kort og godt livsnødvendig medisin og bidrar til god helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I brosjyren beskrives en arbeidsmodell bestående av fem faktorer, som alle er viktige for å oppnå ønsket endring.

Trøndelag er en av landets største regioner når det gjelder matproduksjon, og landbruksdirektør Tore Bjørkli er opptatt av at det offentlige måltidet også skal gjenspeile den fantastiske matregionen vi bor i.

– Vi må både framheve kvaliteten i maten og gjøre mattilbudet for de eldre så godt som mulig. Derfor er jeg veldig glad for den jobben som Matgledekorpset har gjort, sier landbruksdirektør Tore Bjørkli hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Arbeidet med måltidsglede for den eldre befolkning har bakgrunn i kvalitetsreformen for eldre, Leve hele livet og regjeringens arbeid med Mat nasjonen Norge.